Kollage med olika evenemang som ägde rum på Scandinavium under 00-talet.

00-talet

2000–2009 på Scandinavium

2000

Poster för evenemanget Elvis live on screen.

Elvis på storbildsskärm

“If you’ve never seen Elvis on stage – this is the closest you’ll ever get!” stod det på affischen för Elvis-showen den 4 mars 2000. Tusentals fans kom till Scandinavium för att se den sedan länge bortgångna Elvis Presley uppträda på storbildsskärm med uppbackning av skickliga musiker på scen. Låtar som framfördes var bland andra ”In the ghetto”, ”The wonder of you” och ”Bridge over troubled water”.

Oops!...I Did It Again

År 2000 åkte Britney Spears på en stor turné med sitt andra studioalbum ”Oops!...I Did It Again”. Det var första gången som den unga popstjärnan turnerade i Europa och den 11 november gästade hon äntligen Scandinavium. Konserten bjöd på en otrolig show med många och snabba scenbyten, skickliga dansnummer och sprakande fyrverkerier. Publiken fick höra stora pophits som ”Baby one more time”, ”Born to make you happy” och “Lucky”. Totalt var 10 283 fans på plats och mötte stjärnan med ett enormt jubel.

Poster för konsert med Britney Spears.
Skivomslag för Savage Gardens album Affirmation.

Popduon Savage Garden

Bara några dagar efter Britney Spears framträdande kom popduon Savage Garden till Scandinavium. Bandet var oerhört framgångsrikt med stora hits som ”Truly madly deeply”, ”To the moon and back” och ”Crash and burn” under slutet av 90-talet och början på 00-talet. År 2000 gav bandet sig ut på "Affirmation world tour", som var deras sista turné. Den 18 november landade den i  Göteborg och 8 252 fans var lyckliga över att få se sina idoler live innan det var för sent.

 • Skridskoåkare.

  Världscup i skrinning

  Skridskoåkning med höga hastigheter blev det den 27–29 januari 2000 när World Cup Short Track arrangerades på Scandinavium.

  Foto: Jorma Valkonen.

 • Poster för konsert med Sting.

  Konsert med Sting

  För första gången sedan 1985 kom artisten Sting tillbaka till Scandinavium den 3 mars 2000. Han var då ute med sin turné ”Brand new day tour” och lockade 6 422 fans.

 • Poster för konsert med Bon Jovi.

  Bon Jovi

  I juni 2000 släppte Bon Jovi sitt efterlängtade album ”Crush” som blev oerhört populärt världen över. När bandet kom till Göteborg för sin fjärde konsert på Scandinavium den 10 augusti var det hela 10 755 förväntansfulla fans på plats och ingen lämnades besviken. Konserten bjöd bland annat på klassikern ”Livin’ on a prayer” och den högaktuella hitsingeln ”It’s my life”.

 • Deep Purple på Scandinaviums scen.

  Deep Purple med orkester

  Deep Purple kom på ett kärt återbesök den 6 oktober 2000. Denna gång tillsammans med George Enescu Philharmonic Orchestra. Tillsammans gav de publiken mäktiga liveversioner av låtar som ”Perfect Strangers”, ”When a blind man cries” och ”Smoke on the water”. Publiksiffra: 5 311.

 • Skivomslag för AC/DCs skiva Stiff upper lip.

  Fullt ös med AC/DC

  Den 4 november 2000 kom AC/DC till Scandinavium för femte gången. Konserten inleddes med ”You shook me all night long” och sedan var det fullt ös ända fram till slutet. Bandet med Angus Young i spetsen gav järnet, som vanligt. 10 753 fans var på plats, vilket innebar ett fullsatt Scandinavium! Året därpå spelade AC/DC för första gången på Ullevi.

 • Poster för julkonserten 2000.

  Populära julkonserter

  Den 8 och 9 december arrangerades det återigen julkonserter på Scandinavium. Lill Lindfors, Maria Lundqvist, Triple & Touch, London Community Gospel Choir och orkestern Storbandsmaskinen stod för musiken och julstämningen.
  Julkonserterna var årligen återkommande under hela 2000-talet och drog en sammanlagd publik på 65 658 personer detta årtionde.

Evenemangsstatistik 2000

102 evenemang
625 771 evenemangsbesökare

Lista över samtliga evenemang på 00-talet (pdf)

2001

Poster för konsert med Roxette.

Hitkavalkad med Roxette

Den 17 november 2001 avslutades Roxettes stora Europaturné “Room Service tour” på Scandinavium i Göteborg. Den ultimata popduon bestående av Per Gessle och Marie Fredriksson gav 10 972 personer en fantastisk konsertkväll. Både gamla och nya hits avlöste varandra! Från den senaste skivan spelades ”Milk and toast and honey”, ”Real sugar, ”The centre of the heart” och “Little girl”. Detta var fjärde och sista gången som bandet uppträdde på Scandinavium tillsammans.

 • Poster för Djungle adventures med Disney on ice.

  Djungle Adventures

  Disney On Ice hade sju familjeföreställningar med sin isshow "Djunlge Adventures" i början av 2001. En publik på 36 624 åskådare fick möta Baloo, Mowgli, Tarzan och Lejonkungen i ett spännande äventyr på skridskor.

 • Poster för minns du sången.

  Minns du sången?

  ”Minns du sången?” var ett populärt TV-program där folkkära låtar framfördes av en stor kör med solister och musiker. Den 3 mars kom den framgångsrika tittarsuccén till Scandinavium och sjöng inför en publik med 7 024 åskådare. Evenemanget var populärt och återkom till arenan igen året därpå.

 • Poster för konsert med Eric Clapton.

  Kärt återbesök av Eric Clapton

  Den 31 mars var gitarrgurun och sångaren Eric Clapton tillbaka på Scandinavium. 9 775 fans var på plats och fick bland annat höra ”Wonderful tonight”, ”Tears in heaven” och Harold Arlens fantastiska ”Over the rainbow”. Konserten var en del av turnén ”Reptile world tour”, som Clapton sa skulle bli hans sista. Så blev det inte, men hitintills är konserten hans sista på Scandinavium. Andra år som han gästat arenan är 1980, 1981, 1985 och 1998.

 • Poster för Toner för miljoner.

  Körsång och stora artister i Toner för miljoner

  2001 fyllde ett av Sveriges största körevenemang, Toner för miljoner, fem år! Femårsjubileet firades med en turné där Scandinavium blev det första stoppet den 9 november. Tillsammans med den stora Toner för miljoner-kören stod Carola, Louise Hoffsten, Niklas Strömstedt, Orup och Maria Lundqvist på scenen och bjöd 6 199 personer på fantastisk musikunderhållning.

Evenemangsstatistik 2001

49 evenemang
487 960 evenemangsbesökare

Lista över samtliga evenemang på 00-talet (pdf)

2002

Handbollsspelare i en match på Scandinavium.

Foto: Jorma Valkonen.

Sverige tar handbollsguld i EM

Läktarna var fulla av glada handbollsentusiaster under Handbolls-EM på Scandinavium den 25–31 januari 2002. På arenan spelade det svenska herrlandslaget sex gruppspelsmatcher där Ukraina, Tjeckien, Polen, Ryssland, Portugal och Danmark stod för motståndet. Evenemanget drog totalt 68 565 åskådare som skapade en magisk stämning som hjälpte laget hela vägen fram till finalen i Globen. Där besegrade de Tyskland och tog hem mästerskapsguldet! Spelare i laget var bland andra Tomas Svensson, Magnus Wislander och Stefan Lövgren. Förbundskapten var Bengt Johansson.

Hockey-VM

Sverige var värdland när Världsmästerskapet i ishockey för herrar arrangerades mellan den 26 april och 11 maj 2002. Gruppspelen spelades i Karlstad, Jönköping och Göteborg, som var huvudort. Till Scandinavium kom en stor publik för att heja fram det svenska landslaget, evenemanget lockade totalt 177 093 hoppfulla hockeyfans. 16 länder deltog i mästerskapet och till slut stod Slovakien som segrare! Ryssland tog silver och Sverige brons.

Hockeyspelare på Scandinaviums is.

Foto: Jorma Valkonen.

Körningen introduceras

2002 introducerades en ny tävlingsgren under Gothenburg Horse Show – körningen. Körningen hade tidigare varit ett populärt showinslag och under 2000-talet blev det allvar av tävlingarna. Då fick nämligen även körningen en egen världscup, med den sista och avgörande finaltävlingen i Göteborg.

2017 var det återigen dags för en spännande världscupfinal på arenan. Sedan dess har körinslaget inte återkommit. Vår egen svenska stjärnkusk Tomas Erikssons mest framskjutna placering i Scandinavium blev en femteplats.

Läs mer om Gothenburg Horse Shows historia.

Ekipage som tävlar i körning på Scandinavium.

Foto: Jan Gyllensten.

Poster för Destinys Child.

Destiny's Child and friends

Den 26 maj 2002 äntrade R&B-gruppen Destiny’s Child Scandinaviums scen. Stjärnorna Beyoncé Knowles, Kelly Rowland och Michelle Williams klev fram omgivna av eld till introt av ”Independent women”. Sedan levererades en stor mängd hits konserten igenom, som dansanta "Bootylicious" och Bee Gees-balladen "Emotion". Konserten avslutades med svävande ballonger och ett stort konfettiregn över publiken; 5 442 lyriska fans!
Bandet hade även med sig Beyoncés syster Solange, den svenska popgruppen Play och artisten Devin. 

Sveriges största rockband

När den svenska musikgruppen Kent kom till Scandinavium den 30 november 2002 var de större än någonsin. Under året hade de släppt sitt framgångsrika album ”Vapen och ammunition”, som sålde trippel platina och resulterade i ett prisregn av Grammisar, Rockbjörnar och P3 Guld-statyetter. Den slutsålda konserten sågs av 9 911 fans som bland annat fick höra de senaste singlarna ”Dom andra”, ”Kärleken väntar” och ”FF” live. Förband var The Sounds och Melody Club.

Sångaren Joakim Berg i Kent.

Foto: Jorma Valkonen.

Poster för konsert med Kent.

Luciacupen

Tre år i rad arrangerades Luciacupen, en välbesökt inomhusturnering i fotboll, på Scandinavium. Den andra upplagan ägde rum under luciahelgen 2002. Elitlagen BK Häcken, Västra Frölunda, Elfsborg, GAIS, Örgryte IS och IFK Göteborg mötte varandra i spännande matcher och 9 307 åskådare hejade högljutt på. Segrare detta år blev Örgryte IS där bland andra Christian Hemberg, Magnus Källander och Patrik Elmander var med och spelade.

Fotbollsspelare i Luciacupen på Scandinavium.

Foto: Jorma Valkonen.

 • Kalle Anka på skridskor.

  Disney On Ice

  Den 17–20 januari kom Disney On Ice tillbaka till Scandianvium för fem föreställningar. Kalle Anka var en av Disneyfigurerna som underhöll publiken.

  Foto: Jorma Valkonen.

 • Poster för konsert med Bryan Adams.

  Bryan Adams

  År 2002 var Bryan Adams ute på turnén ”Here I am” och gästade Scandinavium för femte gången den 9 februari. Publiken bjöds bland annat på ”When you’re gone”, ”Heaven” och ”Run to you”.

 • Biljett till Ishockey-VM 2002.

  Biljett till Ishockey-VM 2002.

 • Riverdance uppträder på Scandinaviums scen.

  Danssuccén Riverdance är tillbaka

  Under 00-talet återkom den irländska dansgruppen Riverdance till Scandinavium tre gånger och de var fortsatt omättligt populära. Totalt blev det 19 dansföreställningar under åren 2000, 2002 och 2004. Sammanlagt lockade de en publik på 77 019 personer.

  Foto: Jorma Valkonen.

 • Poster för Riverdance.

  Poster för Riverdance.

 • Moby på Scandinaviums scen.

  Moby

  Den 6 oktober 2002 kom den amerikanska artisten Moby till Scandinavium för en konsert. Han hade då släppt sitt album ”18”, som bland annat innehöll singeln ”We are all made of stars”. Förband var den elektroniska duon Röyksopp.

  Foto: Jorma Valkonen.

 • Handbollsspelare i en match på Scandinavium.

  Handboll World Cup

  Ännu mer handboll blev det på Scandinavium i början av november 2002. Då spelades landslagsturneringen World Cup i handboll inför 13 422 åskådare.

  Foto: Jorma Valkonen.

 • Musikalartister som dansar i Saturday night fever.

  Saturday Night Fever

  Musikalen ”Saturday night fever” som baseras på filmen med samma namn visades på Scandinavium i november 2002. Det blev två fantastiska föreställningar fulla av dans och discomusik inför 13 684 musikalfantaster i publiken.

  Foto: Jorma Valkonen.

 • Carola i musikalen Les Miserables.

  Les Misérables

  En av tidernas mest populära musikaler, ”Les Misérables”, gjordes om till en konsertversion och åkte ut på nordenturné under 2002. Den 22–23 november gavs tre fantastiska föreställningar på Scandinavium, som lockade 22 915 musikalfantaster till arenan. I en av huvudrollerna såg vi ingen mindre än Carola, som spelade rollen som Fantine.

  Foto: Jorma Valkonen.

Evenemangsstatistik 2002

111 evenemang
836 924 evenemangsbesökare

Lista över samtliga evenemang på 00-talet (pdf)

2003

Fame uppträder på Melodifestivalen på Scandinavium.

Foto: Jorma Valkonen.

Arenans första Mellofest

2003 var det första året som musikfesten Melodifestivalen sändes från Scandinavium i Göteborg. I deltävlingen deltog artisterna Andrés Esteche, Sanna Nielsen, Kerli & The Locatellies, Pandora, Bransta City Släckers, Fame, Aleena och Alcazar. Programledare var Mark Levengood och Carola Häggkvist. Duon Fame med Jessica Andersson och Magnus Bäcklund gick vidare till final med den medryckande låten ”Give me your love”, och med den schlagerhiten tog de sig faktiskt hela vägen till Eurovision Song Contest i Riga.

Sedan premiären 2003 har Melodifestivalen varit ett årligen återkommande evenemang på Scandinavium som uppskattas av både stora och små. Varje år har det lockat tusentals schlagerfantaster som varit med och skapat en fantastisk stämning på arenan.

Frölunda blir Svenska Mästare

Den 7 april 2003 är ett stort datum i Frölundas historia. Efter en väldigt lyckosam hockeysäsong var de i SM-final och mötte rivalen Färjestad i ett fullsatt och kokande Scandinavium. Matchen blev lång och utdragen. Efter fulltid var det fortsatt jämnt resultat och det blev förlängning. Men så hände det, i den tredje förlängningsperioden satte Tomi Kallio det avgörande målet! Med matchresultatet 4–3 tog Frölunda hem sitt andra SM-guld och från läktarna hördes jublet från 12 044 åskådare.

Frölunda Indians med guldhjälmar på.

Foto: Jorma Valkonen.

Poster för konsert med Westlife.

De stora idolerna Westlife

Den irländska pojkgruppen Westlife kom till Scandinavium med sin turné ”Unbreakable – The Greatest Hits Tour” den 12 maj 2003. Och hits blev det! Bandet bjöd bland annat på de framgångsrika låtarna ”When you’re looking like that”, ”Uptown girl” och “Flying without wings”. På plats var 8 857 fans för att se sina stora idoler Shane Filan, Kian Egan, Mark Feehily, Nicky Byrne och Brian McFadden.

 

Westlife på Scandinaviums scen.

Foto: Jorma Valkonen.

Carola firar 20 år som artist

1983 sjöng en ung Carola ”Främling” och blev ett med hela svenska folket. Det blev startskottet för en lång och framgångsrik karriär. 2003 firade hon 20 år som artist med en storslagen jubileumsshow och den 17 oktober var det göteborgarnas tur att få fira den mångfacetterade artisten. På plats var 9 004 Carola-fans som fick höra de bästa låtarna från sångerskans enorma låtskatt – och se henne ta ett varv på motorcykel!

Carola på motorcykel.

Foto: Jorma Valkonen.

Skytte-EM

2003 arrangerades ännu ett mästerskap på Scandinavium. I november gick nämligen EM i sportskytte av stapeln! De svenska framgångarna blev tyvärr inte särskilt stora. Monica Rundqvist lyckades dock placera sig på en niondeplats i luftpistol och fick därmed en kvotplats till OS i Aten. Och Nicklas Persson sköt 568p, vilket var en poäng från hans personliga rekord. Övriga deltagare var bland andra Anders Bonander, Asta Kovanen, Jens Ekwall och Emma Johansson.

Deltagare i skytte-EM.

Foto: Jorma Valkonen.

Sveriges främsta fotbollsspelare prisas

Den 10 november 2003 sändes Fotbollsgalan från Scandinavium. Priser delades bland annat ut till årets tränare, nykomling och målvakt. Guldbollen gick till Olof Mellberg och Diamantbollen till Victoria Svensson. Detta var det första året som priser delades ut till damspelare.
Artister som uppträdde på galan var Alcazar, Kikki, Bettan och Lotta, Bounce och Markoolio, som givetvis framförde fotbollslåten ”Mera mål”.

Konfettiregn under Fotbollsgalan på Scandinavium.

Foto: Jorma Valkonen.

 • Claes Malmberg i Jesus Christ Superstar.

  Jesus Christ Superstar

  I april 2003 återkom musikalen ”Jesus Christ Superstar” till arenan. Den här gången var det Charlotte Nilsson som spelade rollen som Maria Magdalena och Claes Malmberg gestaltade Herodes. Båda bjöd på inlevelsefulla sångnummer som fångade publiken som bestod av 6 364 åskådare.

  Foto: Jorma Valkonen.

 • Ishockeymatch mellan Sverige och Slovakien.

  Landskamp i ishockey

  Den 23 april 2003 var det dags för landskamp i ishockey på arenan! Sverige mötte och besegrade Slovakien med 3–2. Från läktarna hördes hejarop från 7 385 hockeyfans.

  Foto: Jorma Valkonen.

 • Konsertbiljett till Westlife.

  Konsertbiljett till Westlife.

 • Tom Jones på Scandinaviums scen.

  Tom Jones

  När Tom Jones kom tillbaka till Scandinavium för en konsert den 17 maj 2003 spelade han många låtar från sitt senaste album ”Mr Jones”. Publiken jublade dock som högst när han körde de gamla favoriterna ”Delilah”, ”Sexbomb” och ”You can keep your hat on”.

  Foto: Jorma Valkonen.

 • Poster för konserten med Tom Jones.

  Poster för konserten med Tom Jones.

 • Santana på Scandinaviums scen.

  Santana

  Bandet Santana har sedan 1972 gästat Scandinavium sex gånger. Den senaste konserten var den 31 augusti 2003 när bandet med gitarristen Carlos Santana i spetsen var ute på ”Shaman tour”. Konserten lockade 4 264 besökare.

  Foto: Jorma Valkonen.

 • Artister i musikalen Cats.

  Musikalen Cats

  I november 2003 visades fyra föreställningar av den klassiska musikalen ”Cats” på Scandinavium. I huvudrollen som den glamorösa katten Grizabella såg vi Pernilla Wahlgren, som fick sjunga den fantastiska balladen ”Memory”.  Föreställningarna lockade 21 942 personer till arenan.

  Foto: Jorma Valkonen.

   

 • Carola tillsammans med flera barn.

  Jul i Betlehem

  Carola firade inte bara sitt 20-åriga artistliv på Scandinavium 2003. Den 19 december firade hon även in julen med sin konsertshow ”Jul i Betlehem”. 7 194 var på plats och njöt av julstämningen som uppstod.

  Foto: Jorma Valkonen.

Evenemangsstatistik 2003

98 evenemang
673 931 evenemangsbesökare

Lista över samtliga evenemang på 00-talet (pdf)

2004

Stefan Holm.

Foto: Jorma Valkonen.

Friidrottseliten tävlar i EUROjump

Friidrottstävlingen EUROjump var ett stort och återkommande evenemang på Scandinavium under åren 2002–2007. I flera olika friidrottsgrenar fick den svenska eliten möta internationellt motstånd. Svenska friidrottsstjärnor som deltog i tävlingarna var bland andra Christian Olsson, systrarna Kallur, Kajsa Bergqvist, Carolina Klüft och Stefan Holm. År 2004 var det Stefan Holm som glänste starkast när han hoppade 2.34 i höjdhopp – nytt arenarekord och världsrekord för året!

Flippan och Malin Baryard-Johnsson vinner världscupens Europafinal

Ett av 00-talets mest ikoniska ekipage är såklart Malin Baryard-Johnsson och Butterfly Flip. 2004 slog de till och vann världscupen inför en lyrisk hemmapublik. Malin och ”Flippan” tävlade tio år på raken i Scandinavium och deras partnerskap var något utöver det vanliga. Tillsammans tog de flera framskjutna resultat i världscupen och 2003 utsågs de till världens bästa ekipage. De kämpade tillsammans, visade en samhörighet och kärlek som vi sällan sett både före och efter deras tid. Flippan förärades GHS Hall of Fame 2020 för sina prestationer under Gothenburg Horse Show.

Läs mer om Gothenburg Horse Shows historia.

Malin Baryard-Johnsson och hästen Flippan.

Foto: Jan Gyllensten.

Handbollsfest och publikjubel

Nationaldagen 2004 firades med en ordentlig handbollsfest på Scandinavium! EM-kval, VM-kval och avtackning av en kär handbollslegendar stod på programmet och hela 11 675 personer fyllde läktarna. Damlandslaget mötte Schweiz och vann med 32–33, vilket gav en EM-biljett direkt till Ungern! Minst lika bra gick det för herrlandslaget som krossade Polen med 34–29 och blev klara för VM i Tunisien. Men störst publikjubel fick Bengt ”Bengan” Johansson som efter 16 år tackade för sig.

Bengan med en bukett blommor.

Foto: Jorma Valkonen.

Partille Cups invigningsfest flyttar in på Scandinavium

Partille Cup startade 1970 och är världens största handbollsturnering för unga. Varje år deltar tusentals lag med deltagare från hela världen. 2004 hade turneringen växt sig så stor att den fick flytta in till Göteborg och Scandinavium blev ny invigningsarena. Under invigningen firas starten på turneringen och alla deltagare hälsas välkomna med sång, musik och underhållning. 

En artist som har uppträtt på en av invigningarna är Saga Back. I videon kan du höra henne berätta om sitt minne därifrån.

Markoolio som Karlsson på taket

Till barnens stora glädje kom Astrid Lindgren-favoriten Karlsson på taket till Scandinavium i september 2004. Rollen som världens bästa Karlsson spelades av en annan stor favorit, nämligen artisten Marko ”Markoolio” Lehtosalo! Totalt blev det fem föreställningar som lockade 12 409 teatersugna personer.

Markoolio som Karlsson på taket.

Foto: Jorma Valkonen.

Anastacia.

Popkonsert med högaktuella Anastacia

Popstjärnan Anastacia gästade Scandinavium med sin turné ”Live at last tour” den 16 oktober 2004. Världsartisten med den karakteristiska rösten hade då släppt sitt tredje album ”Anastacia” och var enormt stor med hitsingeln ”Left outside alone”. Konserten var hennes allra första i Sverige och var helt utsåld – 10 148 personer var där!

 • Susanna Kallur.

  Sanna Kallur deltog i friidrottstävlingen EUROjump på Scandinavium 2004.

  Foto: Jorma Valkonen.

 • Westlife i vita kostymer.

  Westlife är tillbaka igen

  Bara ett år efter sin senaste Scandinavium-konsert kom storfavoriterna Westlife tillbaka till arenan! Denna gång var de ute på turnén ”Turnaround tour”. Det blev en ordentlig show med flertalet klädombyten, sprakande fyrverkerier och mäktiga ballader.  7 381 fans var där och beundrade sina idoler!

  Foto: Jorma Valkonen.

 • EM-kval i handboll.

  Damlandslaget i handboll mötte Schweiz och vann med 32–33 i EM-kvalet.

  Foto: Jorma Valkonen.

 • VM-kval i handboll.

  Herrlandslaget i handboll mötte Polen och vann med 34–29 i VM-kvalet.

  Foto: Jorma Valkonen.

 • Whitesnake på Scandinaviums scen.

  Ösig konsert med Whitesnake

  Hårdrockslegendarerna Whitesnake hade två konserter på Scandinavium under 2000-talet. Första gången var den 17 september 2004 när 4 590 rockare kom till arenan för att se bandet. Stort jubel och bra drag blev det när favoriter som ”Here I go again”, ”Still of the night” och ”Is this love” spelades. Nästa gång bandet kom tillbaka var 2008.

  Foto: Jorma Valkonen.

 • Sarah Brightman.

  Konsert med sopranen Sarah Brightman

  Sarah Brightman slog igenom ordentligt i slutet av 90-talet med singeln ”Time to say goodbye” tillsammans med Andrea Bocelli. Första gången hon var på Scandinavium var år 2000, och år 2003 var hon tillbaka med sin turné ”Harem World Tour”. Totalt har 14 179 åskådare hört hennes vackra sopranstämma live på arenan.

  Foto: Jorma Valkonen.

 • Sting på Scandinaviums scen.

  Sacred Love Tour

  Musikern Sting hade konsert på Scandinavium 2000 och kom tillbaka igen redan den 30 oktober 2004. 5 254 fans fick höra låtar som ”Englishman in New York”, ”Every breath you take” och “Fields of gold”.

  Foto: Jorma Valkonen.

 • Innebandymatch.

  Toppmatch i innebandy

  Match i innebandyns elitserie stod på agendan den 7 november 2004. På Scandinavium möttes lagen Pixbo Wallenstam och Warberg. Pixbo Wallenstam vann med 9–4 och stjärnan Niklas Jidhe var en av målskyttarna. Matchen sågs av hela 9 426 åskådare – vilket var nytt publikrekord för innebandy i Sverige!

  Foto: Jorma Valkonen.

 • Peter Jöback.

  Peter Jöback och Göteborgs Symfoniker

  En mäktig konsert med Peter Jöback och Göteborgs Symfoniker blev det på Scandinavium den 17 november 2004. Tillsammans med en jätteorkester på cirka 100 man bjöd Peter Jöback bland annat på Elvis-låtar och låtar från musikalen ”Kristina från Duvemåla”. 4 762 personer satt i publiken.

  Foto: Jorma Valkonen.

Evenemangsstatistik 2004

96 evenemang
679 824 evenemangsbesökare

Lista över samtliga evenemang på 00-talet (pdf)

2005

Guldkonfetti över Frölunda Indians.

Foto: Jorma Valkonen.

Frölunda tar sitt tredje SM-guld

Efter en fantastisk elitserie som gått till historien var det dags för hockey-slutspel på Scandinavium i april 2005. På arenan möttes återigen Frölunda och Färjestad i en avgörande finalmatch. I sudden death gjorde Niklas Andersson matchens enda mål och Frölunda tog sitt tredje SM-guld genom tiderna! Jublet från de 12 044 hockeyentusiasterna i publiken visste inga gränser och guldyran var total!

VM i konståkning för team

I april 2005 var det skridskoåkning med hopp, lyft och volter på Scandinavium. Då arrangerades nämligen VM i teamåkning på arenan. 20 lag från 15 olika länder deltog i mästerskapet. Imponerande och fartfyllda program underhöll en publik på 11 469 åskådare. Det svenska laget Team Suprise från Landvetters konståkningsklubb tog guldet och blev världsmästare för fjärde gången. Silvret gick till Team Rockettes och bronset till Team Marigold, båda från Finland.

Konståkning på Scandinaviums is.

Foto: Jorma Valkonen.

Dalai Lama och KG Hammar samtalar inför publik

Tibets andlige ledare Dalai Lama och svenska ärkebiskopen KG Hammar möttes på Scandinavium den 12 juni 2005 inför Världskongressen i kognitiv psykoterapi. Inför en nästan fullsatt arena förde de ett samtal på temat att söka meningen med livet i dagens värld. Ämnen som diskuterades var bland andra etik, kriget i Irak, materialism, hopp och lycka. 6 590 personer var på plats för att lyssna på det två timmar långa samtalet och gav dem båda stora applåder.

Dalai Lama.

Foto: Jorma Valkonen.

Skivomslag för Green Day.

Konsert med Green Day

Punkrockbandet Green Day med frontmannen Billie Joe Armstrong hade sin första konsert på Scandinavium den 3 juli 2005. Bandet var då ute på världsturné med sitt framgångsrika album ”American Idiot”, vars titelspår var först ut på konserten och fick Scandinaviums publik att explodera. 10 197 Green Day-fans var där och fick höra favoriter som ”Basket case”, ”Wake me up when september ends” och ”Boulevard of broken dreams”. Jimmy Eat World var förband.
Nästa gång Green Day kom tillbaka till Scandinavium var 2017 med turnén ”Revolution radio”.

Poster för konsert med Bruce Springsteen.

Unik solokonsert med Bruce Springsteen

För första gånger sedan 80-talet och fyra Ullevi-spelningar senare stod Bruce Springsteen på Scandinaviums scen igen den 23 juni 2005. Det blev en intim solokonsert utan kompbandet The E Street Band. Ensam på scen med endast ett fåtal instrument bjöd Springsteen publiken på avskalade versioner av låtar som sällan spelas live. Det var sparsamt med allsångshits, men de 8 559 personerna i publiken fick onekligen vara med om en unik och magisk konsertupplevelse den kvällen!

 • Frölunda Indians med guldhjälmar på.

  Frölunda firar SM-guldet 2005.

  Foto: Jorma Valkonen.

 • Judas Priest på Scandinaviums scen.

  Effektfull show med Judas Priest

  Den 5 mars 2005 var hårdrocksbandet Judas Priest tillbaka på arenan. Konserten de bjöd på var en ordentlig show full av nitar, specialeffekter och en motorcykel! Och grymma låtar så klart! ”Breaking the law”, ”You’ve got another thing comin’” och “Painkiller” var några av låtarna som spelades till publikens stora glädje. 7 752 var på plats – vilket är bandets publikrekord på Scandinavium.
  Förband var göteborgarna i metalbandet In Flames.

  Foto: Jorma Valkonen.

 • Rolf Göran Bengtsson och Grandina.

  Göteborg Trophy

  Under Gothenburg Horse Show 2005 vinner Rolf-Göran Bengtsson Göteborg Trophy igen! Denna gång med hästen Grandina.

  Foto: Jan Gyllensten.

 • Konståkningslaget Team Suprise.

  Team Suprise som vann VM i konståkning för team 2005.

  Foto: Jorma Valkonen.

 • Hammerfall på Scandinaviums scen.

  Hammerfalls första konsert på Scandinavium

  Första gången Hammerfall äntrade Scandinaviums scen var den 30 april 2005 med turnén ”Icebreaker”. I publiken fanns 5 558 hängivna fans som värmdes upp ordentligt av förbanden Pretty Maids, Lordi och Firewind. Stämningen var på topp när kvällens huvudakt klev upp på scen och rev av ”Secrets”. Publiken var med från start och sjöng med för full hals, inte minst i hitsingeln ”Hearts on fire”.
  Totalt har Hammerfall haft fyra konserter på Scandinavium; 2005, 2007, 2009 och 2015.

  Foto: Jorma Valkonen.

 • Pernilla Wahlgren och Rennie Mirro i Grease.

  Grease med Pernilla Wahlgren i huvudrollen

  Den klassiska Broadway-musikalen ”Grease” intog Scandinavium i november 2005. Pernilla Wahlgren och Rennie Mirro spelade huvudrollerna som Sandy och Danny. Insvävande på en flygande matta gjorde även Magnus Carlsson entré som ängeln i musikalen. Sex föreställningar lockade en sammanlagd publik på 31 374 personer som glatt sjöng med i de tidlösa musikallåtarna.

  Foto: Jorma Valkonen.

 • Elton John sjunger vid ett piano.

  Elton John lockar storpublik

  Världsartisten Elton John återkom till Scandinavium en tredje gång den 3 december 2005. Med sitt senaste album ”Peachtree road” i bagaget bjöd han sin ditintills största Scandinavium-publik på en konsert full av gamla och nya låtfavoriter. Konserten avslutades med publikens allsång till vackra ”Your song”. 10 680 fans var där.

  Foto: Jorma Valkonen.

Evenemangsstatistik 2005

91 evenemang
717 858 evenemangsbesökare

Lista över samtliga evenemang på 00-talet (pdf)

2006

Hammarby firar sitt SM-guld.

Foto: Jorma Valkonen.

Dubbla SM-finaler i handboll

Den 6 maj 2006 fylldes Scandinaviums läktare med 12 283 förväntansfulla handbollssupportrar – det var dags för SM-finalerna i handboll! På damsidan var det Sävehof och Skövde som gjorde upp om guldet. Efter förlängning sattes äntligen det avgörande målet och Sävehof tog hem segern med 22–21 till publikens jubel. På herrsidan gick det inte lika bra för Sävehof. De besegrades av Hammarby, som tog sitt första SM-guld någonsin med matchresultatet 34–31!

Boogie med Rhapsody in Rock!

År 2006 firade Rhapsody in Rock 20-årsjubileum! Den 4 november kom Robert Wells med sin orkester och flygel till Göteborg för att fira tillsammans med Scandinaviums publik. 9 500 åskådare fyllde arenans läktare. I mittenpartiet blev det svängig boogie med material från skivan ”Full house boogie”. Publiken bjöds även på disco med LaGaylia Frasier, underhållning av komikern Robert Gustavsson och mycket mer!
2006 var den tredje och senaste gången Robert Wells och Rhapsody in rock gästade Scandinavium.

Robert Wells med Rhapsody in rock.

Foto: Jorma Valkonen.

Skivomslag till Iron Maidens skiva A matter of life and death.

Iron Maiden kör nya plattan rakt igenom

Senaste gången Iron Maiden hade konsert på Scandinavium var den 20 november 2006. Bandet spelade då sin nya skiva ”A matter of life and death” från början till slut. 10 466 hängivna fans var på plats och hade redan lärt sig att sjunga med i de nya låtarna utantill och gav badet stora ovationer.

EM i handboll för damer

2006 var Sverige värdland för Europamästerskapet i handboll för damer. Mellan den 7–14 december var gruppspelsmatcherna i full gång inne på Scandinavium. Där spelade Norge, Tyskland, Polen, Slovenien, Makedonien, Ungern, och Österrike. 17 658 åskådare kom för att följa mästerskapet. Allra bäst gick det för Norges landslag som tog sig vidare till final på Hovet i Stockholm där de till sist tog hem det eftertraktade guldet!

 • Biljett till Lord of the dance.

  Lord of the dance

  Den irländska dansshowen ”Lord of the Dance” av den berömde koreografen Michael Flatley kom tillbaka till Scandinavium den 27 januari 2006. I publiken satt 4 851 hänförda åskådare.

 • BB King.

  The King of blues

  Blueslegenden BB King kom till Scandinavium den 2 september 2006. Efter en mångårig karriär sa 80-åringen att han nu var ute på sin sista världsturné, ”The BB King Farewell tour”. King bjöd på en fantastisk show och spelade bland annat ”The thrill is gone” sittdansandes på sin stol.

  Foto: Jorma Valkonen.

 • Andrea Bocellini.

  Skönsjungande Andrea Bocelli

  Den italienske tenoren Andrea Bocelli gästade Scandinavium den 14 oktober 2006. Ackompanjerad av de tjeckiska nationalsymfonikerna höll han en konsert i två delar; en del med klassiska operaarior och en med egna låtar från sitt senaste album ”Amore”. 8 804 personer var på plats och njöt av en av världens bästa operaröster.

  Foto: Jorma Valkonen.

 • George Michael i strålkastarljuset.

  George Michael gör comeback

  2006 är världsartisten George Michael ute på sin första europaturné på 15 år! Den 20 oktober gjorde han comeback på Scandinaviums scen med en konsert inför 9 900 lyriska fans – läktarna var fullsatta! Ur sin repertoar plockade han fram guldkorn efter guldkorn. De egna låtarna blandades med låtar från Wham-tiden, lugna ballader med svängiga danshits. Inte minst ”Careless whisper” fick publiken förtjust.

  Foto: Jorma Valkonen.

Evenemangsstatistik 2006

93 evenemang
693 000 evenemangsbesökare

Lista över samtliga evenemang på 00-talet (pdf)

2007

Åsa Sandell med boxningshandskar.

Foto: Jorma Valkonen.

Proffsboxningens återkomst

Den 27 januari arrangerades den historiska proffsboxningsgalan ”Återkomsten” på Scandinavium. Proffsboxning hade varit förbjudet i Sverige sedan 1969, men en ny kamsportlag som trädde i kraft 2007 gjorde det möjligt för boxarna att kliva upp i ringen igen. I den första proffsboxningsgalan på 37 år var det Åsa Sandell som var det stora dragplåstret. Inför en publik med 4 023 boxningsfans utklassade hon sin motståndare Tiffany Carter som gav upp efter tredje ronden.

Briar vinner världscupen

Dressyrhingsten Briar 899 och Jan Brink totaldominerade svensk dressyr under ett helt decennium. Tillsammans lyckades de ta sig till inte mindre än nio världscupfinaler mellan 2001 och 2009. 2007 och 2009 står ekipaget överst på prispallen i Scandinavium efter att ha vunnit både Grand Prix och Kür vid båda tillfällena. Briar 899 och Jan Brink stod för en ny våg inom kürmusiken. Med en kür av Eurovisionvinnaren 2005 ”My number one”, framförd av Elena Paparizou, i en mix med Arashs låt "Temptation" hade de ett svårt innovativt program. Modernt, snärtigt och med en mycket klar takt som Briar och Jan Brink dansade till, och publiken med dem. Oförglömligt!

Läs mer om Gothenburg Horse Shows historia.

Jan Bring och Briar 899.

Foto: Jan Gyllensten.

Jublande fans på Justin Timberlake-konsert

När Justin Timberlake kom till Göteborg den 25 juni 2007 var det otroliga 14 081 fans som kom på konserten. Världsstjärnans show fick Scandinavium att fullkomligt koka. Med proffsiga danssteg och fantastisk sång fick han publiken att skrika, jubla, dansa och sjunga med för full hals. Några av publikfavoriterna var ”Cry me a river”, ”Lovestoned” och ”Sexyback”. Även Timbaland var med på konserten och bjöd på ett DJ-set.

Konsertbiljett till Justin Timberlake.

Tennis på hög höjd

Den 21–23 september 2007 spelades semifinalen i Davis Cup på Scandinavium. För att uppmärksamma den stundande finalen spelades en unik tennismatch på Scandinaviums tak några dagar tidigare! Det var tennislegendarerna Stefan Edberg, Magnus Larsson, Magnus Gustafsson och Jan Apell som hade klättrat upp på taket för en match på hög höjd. På plats vid den originella tennisplanen, som var uppritad med maskeringstejp, var även kaptenerna Jonte Sjögren och Carl-Axel Hageskog. Matchen på taket vanns av Stefan och Magnus och Davis Cup-finalen vanns av USA.

Tennisspelare på Scandinaviums tak.

Foto: Jorma Valkonen.

SM i konståkning

Det svenska mästerskapet i konståkning avgjordes på Scandinavium den 7–10 december 2007. Med ett vackert kortprogram tog konståkningsstjärnan Viktoria Helgesson från Tibro hem segern, och hennes lillasyster Joshi Helgesson nådde lika stor framgång i juniorklassen. Segern i herrarnas singelåkning gick till Kristoffer Berntsson.

 • Konsertbiljett till Dolly Parton.

  Countrydrottningen är tillbaka!

  När countrydrottningen Dolly Parton gav sig ut på sin första Europaturné sedan 1970-talet var intresset enormt. Biljetterna till konserten på Scandinavium den 13 mars 2007 gick åt i rasande takt! 9 950 lyckliga fans kom till konserten och fick höra stora klassiker som ”Jolene”, ”9 to 5”, ”I will always love you” och ”Here you come again”.

 • Tommy Körberg och Helen Sjöholm.

  BAO bjuder upp till dans

  Den 2 november 2007 gjordes Scandinavium om till en stor dansbana! Det var Benny Anderssons Orkester (BAO) som tillsammans med vokalisterna Helen Sjöholm och Tommy Körberg bjöd upp till dans. Vid den här tiden låg succélåten ”Du är min man” fortfarande kvar på Svensktoppen efter 160 veckor och skivan ”BAO 3” hade släppts bara några dagar tidigare. 6 702 danssugna personer kom till arenan!

  Foto: Jorma Valkonen.

 • Musikalartister på rullskridskor.

  Musikal på rullskridskor

  I november 2007 fick Scandinaviums publik uppleva en riktigt fartfylld show. Andrew Lloyd Webbers populära musikal ”Starlight express” kom till Göteborg i en helt ny tappning där alla uppträdde på rullskridskor. Musikalen kallades för världens snabbaste show och handlade om ett barns dröm där hans leksakståg kom till liv. De fyra föreställningarna lockade 10 324 personer.

  Foto: Jorma Valkonen.

 • Poster för konserten med Marilyn Manson.

  Marilyn Manson och Turbonegro

  Skräckrockaren Marilyn Manson hade konsert på Scandinavium den 17 december 2007. Fansen fick höra flera låtar från senaste skivan ”Eat me, drink me” blandat med gamla favoriter som Eurythmics-covern ”Sweet dreams (are made of this)”. 6 739 personer var på plats.

  Förband var det norska bandet Turbonegro med sångaren Hank Von Helvete i spetsen.

Evenemangsstatistik 2007

137 evenemang
805 226 evenemangsbesökare

Lista över samtliga evenemang på 00-talet (pdf)

2008

Al Gore tar emot pris från kronprinsessan Victoria och kommunstyrelsens ordförande Göran Johansson

Foto: Jorma Valkonen.

Al Gore prisas under miljögalan ”Leve klotet”

Den 22 januari 2008 fick Al Gore ta emot Göteborgs Stads pris för hållbar utveckling under miljögalan ”Leve klotet”. Priset fick han för sitt engagemang för att hejda klimatkrisen genom att skapa en ökad medvetenhet om den globala uppvärmningen, inte minst med sin dokumentärfilm ”En obehaglig sanning”. De som lämnade över priset var kronprinsessan Victoria och kommunstyrelsens ordförande Göran Johansson.

Förutom prisutdelningen innehöll galan fantastisk underhållning i form av dans och musik. Bland artisterna fanns Andreas Johnsson, Carolina Sandgren och Tomas Di Leva, som sjöng en specialskriven version av ”Vi har bara varandra”. Konferencierer var Alice Bah Kunke och Mark Levengood.

VM i konståkning

Den 18 mars 2008 invigde kronprinsessan Victoria VM i konståkning på Scandinavium. 203 konståkare från 48 olika länder var på plats för att tävla och intresset var enormt. Evenemanget sålde 81 955 biljetter och miljontals följde tävlingarna på TV. Svenska deltagare var Kristoffer Berntsson, Adrian Schultheiss och Viktoria Helgesson. Ingen av dem tog hem några guldmedaljer dock. Högst upp på prispallen stod ryska Aliona Savchenko och Robin Szolkowy (parkåkning), japanska Mao Asada (damernas singelåkning), franska Isabelle Delobel och Oliver Schoenfelder (isdans) och kanadensaren Jeffrey Buttle (herrarnas singelåkning).

Konståkare på Scandinaviums is.

Foto: Jorma Valkonen.

Skivomslag till Håkan Hellströms skiva Försent för Edelweiss.

Allsång på Håkan Hellströms första Scandinavium-konsert

Göteborgssonen Håkan Hellström äntrade Scandinaviums scen för allra första gången den 12 april 2008. Konserten inledde hans turné med den helt färska skivan ”Försent för Edelweiss”. Håkan och bandet gick starkt ut med låten ”Tro och tvivel” och därefter följde en två timmar lång konsert i total glädjeyra. De 6 100 fansen som fyllde Scandinavium sjöng högljutt med i varenda rad. Under ”Nu kan du få mig så lätt” satte sig Håkan på scenkanten och njöt av allsången. ”Det är kanske sista gången man får chansen att stå här”, ska han ha sagt. Det var det givetvis inte!

Succémusikalen Mamma Mia!

Benny Anderssons och Björn Ulvaeus musikal ”Mamma Mia!” har gjort succé världen över. Första gången den sattes upp på Scandinavium var i maj 2007. I denna svenska uppsättning medverkade bland andra Gunilla Backman, Nina Lundseie, Bengt Baulser och Reuben Sallmander. Hela 50 föreställningar blev det!

2008 återkom musikalen till arenan. Den engelskspråkiga versionen från London var då ute på världsturné och höll 23 föreställningar på Scandinavium under juli månad. Haley Flaherty spelade huvudrollen som Sophie.

Sammanlagt har otroliga 196 173 personer sett succémusikalen på Scandinavium!

Foto: Jorma Valkonen.

Motörizer tour

2008 släppte det världskända hårdrocksbandet Motörhead sitt album ”Motörizer” och gav sig ut på turné. I Sverige blev det tre stopp, varav Scandinavium var ett av dem. Den 10 december bjöd Lemmy och de andra bandmedlemmarna publiken på låtar som ”Ace of spades”, ”Killed by death” och avslutningsvis ”Overkill” – givetvis med mäktiga gitarr- och trumsolon däremellan.

Mikkey Dee, legendarisk trummis i Motörhead, har många magiska minnen från Scandinavium. I videon kan du höra honom berätta om dessa.

 • Poster för konsert med Korn.

  Metalkonsert med Korn

  Metalkväll av bästa sort blev det den 1 februari 2008 när amerikanska bandet Korn gästade Scandinavium. De var då ute på sin turné ”Bitch we have a problem”. Som förband spelade svenska metalbandet Deathstars och amerikanska Flyleaf. Publiksiffra: 4 113.

 • Robert Wells och en skridskoåkare vid ett piano.

  Robert Wells gästade VM i konståkning.

  Foto: Jorma Valkonen.

 • Meredith Michaels-beerbaum och hästen Shutterfly.

  Världscupfinal under Gothenburg Horse Show

  2008 avgörs världscupfinalen i hoppning i Scandinavium. Som segrare stod det karaktäristiska ekipaget Meredith Michaels-Beerbaum tillsammans med Shutterfly.

 • Skövdes handbollslag med guldhattar på.

  SM-finaler i handboll åter på Scandinavium

  Den 1 maj 2008 var det dags för SM-finaler i handboll på Scandinavium igen. I herrarnas final möttes Hammarby och Sävehof. Hammarby segrade med 35–29 och tog därmed hem sitt tredje raka SM-guld. På damsidan blev Skövde svenska mästare för allra första gången när de besegrade Sävehof med 31–24. Det firades med segerjubel guldhattar på! Publiksiffra: 12 167.

  Foto: Jorma Valkonen.

Evenemangsstatistik 2008

136 evenemang
801 077 evenemangsbesökare

Lista över samtliga evenemang på 00-talet (pdf)

2009

Håkan Hellström tar emot P3 Guld-priset Guldmicken.

Foto: Jorma Valkonen.

P3 Guld-galan

Sveriges Radios årliga gala P3 Guld sändes för första gången från Scandinavium år 2009. Värd för galan var komikern Anders ”Ankan” Johansson och musikpriser delades ut i flera olika kategorier. Till exempel tog Lykke Li hem priset för årets nykomling och Markus Krunegård för årets låt med sin radiohit ”Jag är en vampyr”. Årets artist blev Håkan Hellström, som även fick ta emot det mest åtråvärda priset Guldmicken för sina livespelningar under året.

P3 Guld sändes från Scandinavium år 2009, 2010, 2013, 2014, 2015 och 2016.

Sensationell seger av Svante Johansson och Saint Amour 1125

En av Gothenburg Horse Show’s största sensationer genom åren inträffar 2009. Svante Johansson från Varberg går in i hoppningens världscup med hingsten Saint Amour 1125, och tillsammans får de allt att stämma och tar en sensationell seger inför en helt begeistrad hemmapublik. Jublet i arenan visste inga gränser när ekipaget red in till prisutdelningen till tonerna av ”We are the champions” med Queen. I samma klass var dessutom Rolf-Göran Bengtsson och Quintero La Silla tredjeplacerade efter ett ynka nedslag i omhoppningen.
Samma år vinner även Briar 899 och Jan Brink både Grand Prix och Kür i dressyrens världscup. Ekipaget gjorde sitt sista tävlingsår tillsammans och vilket avslut på en helt makalös karriär! 2009 är ett år som verkligen satt sina spår i Gothenburg Horse Show’s historia!

Läs mer om Gothenburg Horse Shows historia.

Svante Johansson och hästen Saint Amour.
Poster för Beyonces turné I am world tour.

Queen B

2009 hade Destiny’s Child-medlemmen Beyoncé Knowles blivit Beyoncé med hela världen. Med sitt tredje soloalbum ”I am…Sasha Fierce” var hon ute på en enorm turné jorden runt. Den 11 maj äntrade Queen B Scandinaviums scen och öppnade konserten med ”Crazy in love”, euforin var total! 8 695 fans fick ta del av en otrolig show där artisten imponerade både med sin sång och dans. ”Showen kunde knappast vara bättre”, stod det i tidningarna dagen efter.

Idol-finalisterna koras

Den 4 december 2009 skulle det avgöras vilka som skulle gå vidare till final i Idol. 11 448 förväntansfulla personer var på plats på Scandinavium och betydligt fler hemma i TV-sofforna. I delfinalen var det endast tre idoler kvar; Tove Styrke, Calle Kristiansson och Erik Grönwall. När omröstningen var avslutad stod det klart att Calle och Erik gick vidare till den stora finalen, och den som sedan vann hela tävlingen var Erik.
Under deltävlingen spelade även några redan etablerade idoler! Inga mindre än Westlife bjöd på sin nya hitsingel ”What about now” och ett medley med gamla favoriter.

Delfinalerna i Idol sändes från Scandinavium även år 2010 och 2011.

 • Timbuktu och Damn!

  Artistuppträdanden på P3 Guld

  Artister som uppträde på P3 Guld-galan 2009 var Timbuktu & Damn!, Amanda Jenssen och John ME, Håkan Hellström, Anna Ternheim, Hammerfall, Hello Saferide, Maskinen, The Soundtrack of Our lives, Dektektivbyrån, Adiam Dymott, och Sirqus Alfon.

  Foto: Jorma Valkonen.

 • Biljett till P3 Guld.

  Biljett till P3 Guld-galan 2009.

 • Omslag till Oasis album Dig out your soul.

  Oasis sjunger på sista versen

  Bröderna Gallagher kom till Göteborg med sitt Oasis den 25 januari 2009. Det blev allsång till klassikern ”Wonderwall” och ”Don’t look back in anger”, men i övrigt var konserten hårt kritiserad för att vara oinspirerad. Senare samma år splittrades bandet.

 • Tove Styrke i Idol.

  De tre idolerna i semifinalen av Idol 2009; Calle Kristiansson, Tove Styrke och Erik Grönvall.

  Foto: Jorma Valkonen.

 • Omslag till In Flames Album A sense of purpose.

  Göteborgs metalkungar

  In Flames har haft fyra populära konserter på Scandinavium. Första gången de besökte arenan var den 12 december 2009. Det var en mäktig konsert rakt igenom – från första ”Cloud connected” till den avslutande ”My sweet shadow”. 8 110 lyriska fans fick Scandinavium att gunga!

Evenemangsstatistik 2009

98 evenemang
679 489 evenemangsbesökare

Lista över samtliga evenemang på 00-talet (pdf)

Om Scandinaviums digitala museum

Om inget annat anges är materialet i det digitala museet från Idrottsmuseet, Kamerareportage eller Scandinaviums arkiv, samt material som lämnats in av privatpersoner. Vill du också bidra eller saknar du något evenemang? Ser du några fakta- eller skrivfel? Mejla oss gärna på webbansvarig@gotevent.se. Vi blir också glada om du delar med dig av dina magiska minnen från Scandinavium i dina sociala medier genom att använda hashtagen #Scandinavium50.