Kollage över evenemang som varit på Scandinavium under 20-talet.

20-talet

2020

En svensk spelare skjuter på mål och en utländsk spelare försöker stoppa den svenska spelaren.

Foto: Anna-Lena Lundqvist.

Året inleds med EM i handboll

Den 10–26 januari 2020 arrangerades EM i handboll för herrar för första gången i tre olika länder; Norge, Sverige och Österrike. Göteborg var en av de svenska värdstäderna och på Scandinavium kunde publiken följa gruppspelet mellan Schweiz, Slovenien, Sverige och Polen. Mästerskapet lockade nästan 35 000 handbollsentusiaster som fyllde arenan med högljudda applåder, hejarop och en fantastisk stämning! Det svenska landslaget gick vidare till huvudrundan i Malmö och fick till slut en sjundeplacering i mästerskapet. Segern gick till Spanien!

Melodifestivalen 2020

Den 8 februari var det dags för en av årets största höjdpunkter – Melodifestivalen! På Scandinavium avgjordes deltävling nummer 2 där artisterna Klara Hammarström, Jan Johansen, Dotter, Méndez feat Alvaro Estrella, Linda Bentzing, Paul Rey och Anna Bergendahl tävlade om de värdefulla rösterna. De bidrag som tog sig direkt vidare till final var Dotter med ”Bulletproof” och Anna Bergendahl med ”Kingdom come”. Programledare var Lina Hedlund, Linnea Henriksson och David Sundin. Allt som allt var det en fantastisk mellokväll på Scandinavium!

I mitten är scenen, publiken sitter runt omkring och det lyser lampor från scenen.

Foto: Anna-Lena Lundqvist.

Alla hjärtans dag med Sabaton

Den 14 februari kom metalbandet Sabaton till Scandinavium för sitt första sverigestopp under turnén ”The Great Tour”. Inför konserten utlovade de en ”sjuhelvetes show”- vilket det blev! Arenan var fullsatt med över 10 000 fans som gav bandet sin kärlek med öronbedövande allsång och ett rejält ös. Bandet bjöd tillbaka med grym musik och en imponerande scenshow full av pyroteknik och rekvisita. Flera av låtarna gästades dessutom av det ena förbandet Apocalyptica, däribland ”Fields of verdun” och ”The price of a mile”. Även metal-bandet Amaranthe gästade konserten som förband.

Sabaton sjunger på scenen och sträcker upp en hand i luften. Det är rött ljus runt omkring honom och en eld till höger.

Foto: Anna-Lena Lundqvist.

Gothenburg Horse Show

2020 var året då omvärlden förändrades, men under Gothenburg Horse Show var allt precis som det brukade vara. Publiken strömmade till och fyllde arenan under flera dagar och ryttare från hela världen bjöd på show och talang. Många var också de toppryttare som upprepade högt och inför hela Scandinavium: "Ni är världens bästa publik och det här är världens bästa inomhustävling"! Vi bjöds på flera svenska framgångar genom Douglas Lindelöw, Rolf-Göran Bengtsson, Henrik von Eckermann, Sandra Dahlin och Paulinda Friberg. När danska Cathrine Dufour och Cassidy glänste till i världscupdressyrens kür och vann på över 87% sa hon: "När jag är här så känner jag mig nästan som svensk, så varmt och innerligt är det att rida här".

Läs mer om Gothenburg Horse Shows historia.

Foto: Johan Lilja.

Miriam Bryant gör debut på Scandinavium

I mars avslutade Miriam Bryant sin turné ”Mi amor tour” på Scandinavium! Konsertkvällen inleddes med Ellen Krauss och Estraden som var förband. Sedan var det dags för Miriam att för första gången kliva upp på Scandinaviums scen, och tillsammans med publiken fick hon arenans tak att lyfta med låtar som ”Du med dig” och ”Allt jag behöver”! Minnet av denna fantastiska konsert fick vi leva på länge, det blev nämligen den sista konserten innan evenemangen på arenan fick pausas på grund av coronapandemin.

Miriam Bryant sitter hukad på scen och sjunger.

Foto: Anna-Lena Lundqvist.

 • Ariel, fisken Blunder och flera krabbor åker på isen.

  Disneyäventyr på isen

  I januari fick vi kärt återbesök av det årligen återkommande evenemanget ”Disney On Ice”! Denna gång fick publiken uppleva föreställningen ”Magical Ice Festival”, som var full av spännande Disneyäventyr. Till exempel fick vi följa med under ytan och möta Den Lilla Sjöjungfrun och hennes kompanjoner Blunder och krabban Sebastian.

  Foto: Anna-Lena Lundqvist.

 • Bild på publik i Scandinavium under Handbolls EM.

  Fullsatta läktare och en magisk stämning inne på Scandinavium under Handbolls-EM för herrar i januari 2020.

  Foto: Sara Axelsson.

 • Anna Bergendahl står i mitten och sjunger. Framför sig har hon fem män som står med ryggen mot publiken.

  Anna Bergendahl fick flest röster i den andra deltävlingen av Melodifestivalen och gick direkt vidare till final.

  Foto: Anna-Lena Lundqvist.

 • Dotter står i mitten av bilden och sjunger och det lyser rött ljus runt henne.

  Dotter gick också direkt vidare till final, med mellobidraget "Bulletproof".

  Foto: Anna-Lena Lundqvist.

 • Sabaton står på scen och spelar och sjunger.

  Sabaton gav publiken allt och lite till under deras konsert den 14 februari.

  Foto: Anna-Lena Lundqvist.

 • Till vänster står Peter Johansson, Bruno Mitsogiannis, David Lindgren och Robert Nyberg. Till höger är det en skylt med texten "Oh what a Night! Our greatest musical hits" Längst ner står det "Lördag 29 Feb Scandinavium".

  En kväll i musikalens tecken

  Några av Sveriges främsta musikalartister, David Lindgren, Peter Johansson, Robert Rydberg och Bruno Mitsogiannis, gästade Scandinavium den 29 februari. Tillsammans gav de publiken en fantastisk föreställning med de största hitsen från musikaler som de själva medverkat i under åren. Cirka 7 000 musikalfantaster fick njuta av låtar från ”We will rock you”, ”Grease”, ”Mamma Mia!”, ”Jesus Christ Superstar” och flera andra succémusikaler.

 • Ellen Krauss sjunger och spelar gitarr på scenen

  Ellen Krauss värmde upp publiken inför Miriam Bryants konsert i mars.

  Foto: Anna-Lena Lundqvist.

 • Estraden sjunger på scenen.

  Popgruppen Estraden var också förband till Miriam Bryant.

  Foto: Anna-Lena Lundqvist.

 • Viktor Leksell står på scen och Miriam Bryant sitter på huk bredvid.

  Till publikens jubel äntrade Victor Leksell scenen för att gästa Miriam Bryant på en vacker duettversion av ”Blåmärkshårt”. Vi fick även höra de båda stjärnorna sjunga Leksells stora hit ”Svag” tillsammans.

  Foto: Anna-Lena Lundqvist.

Evenemangsstatistik 2020

55 evenemang
293 073 evenemangsbesökare

Lista över samtliga evenemang 2020 och 2021 (pdf)

2021

Vi känner sorg för dig hockeyborg

”Du låda av plåt, här får du en låt, vi får väl fira efteråt!”

2021 fyllde Scandinavium 50 år, men tyvärr uteblev den stora festen. Publikrestriktioner infördes och evenemang flyttades fram eller ställdes in på grund av den pågående coronapandemin. Vi fick tröst av Viruspojkarna, bestående av Henrik Wallgren, Stefan Sporsén och Per Umaerus, som gjorde en specialskriven tolkning av ”Känn ingen sorg för mig Göteborg” till vår kära hockeyborg.

The deserted arena – en unik bioupplevelse

Temat för Göteborg Film Festival 2021 var sociala distanser och Scandinavium var en av platserna för den exklusiva filmupplevelsen ”The Isolated Cinema”. Mitt i arenan stod en ensam biografstol för en enda person medan läktarna runt om gapade tomma. Linnea, som var en av biobesökarna, beskriver den unika bioupplevelsen så här:

”Betydligt mysigare än vad jag trodde. Jag hade blivit förvarnad om att det var kallt så jag satt påpälsad med underställ och allt och drack kaffe ur en termos. Men det var speciellt att vara ensam på en plats byggd för så många människor. Det fanns en energi i rummet!”

En bioskärm står i mitten av Scandinavium och det är en röd matta som leder fram till den. Runtom är det tomma platser på läktaren.

Foto: Göteborg Film Festival.

Vaccinationer på Scandinavium

Den 19 maj flyttade Närhälsan in i Scandinaviums publikfoajé! De hyrde våra lokaler för att utföra vaccinationer mot covid-19 och vi var självklart glada över att kunna hjälpa till. För oss handlade det både om ett samhällsansvar och egennytta då vår verksamhet var hårt drabbad av pandemin och vi längtade efter en återstart med publik. Den 16 september var det dags för den sista sprutan och då hade Närhälsan gett närmare 52 000 doser vaccin i 50-åriga Scandinaviums foajéutrymmen.

Foto: Kent Eng.

Publikpremiär och seger för Frölunda HC

Den 30 september kunde vi äntligen välkomna hockeypubliken tillbaka till Scandinavium för att följa Frölunda HC i SHL! När laget skrinnade ut på isen för den första matchen utan publikrestriktioner sedan den 7 mars 2020 var jublet enormt! Att återigen få se det rödklädda publikhavet fylla läktarna var magiskt! Stämningen i hockeyborgen var utan dess like och både publik och spelare var tagna av stunden. När Frölunda HC dessutom besegrade motståndarlaget Örebro HK med 4–2 var lyckan total!

Frölunda spelare står på isen. Publiken på läktaren håller upp en står skylt där det står "Välkomna tillbaka".

Foto: Anna-Lena Lundqvist.

GES öppnar Scandinavium för konserter igen

I september kom pophjältarna i GES till Scandinavium med sin hyllade show ”Stanna världen en stund”! Det var det första musikevenemanget på arenan sedan mars 2020, som vi längtat! Totalt blev det fyra helt utsålda föreställningar med succétrion Glenmark, Eriksson och Strömstedt! Publikens gensvar var enormt. Med allsång och dans till låtar som ”När vi gräver guld i USA”, ”Hon har blommor i sitt hår” och ”Jag är en jävel på kärlek” skapades en magisk stämning inne på arenan.

GES står på scenen och sjunger. Ovanför är det ljus formade i en cirkel som lyser ner på dem.

Foto: Anna-Lena Lundqvist.

Fantastisk arenakonsert med Zara Larsson

Efter succén med sitt senaste album ”Poster Girl” hade Zara Larssons efterlängtade arenaturné premiär i Scandinavium den 19 november. Med proffsiga dansnummer, pophits och lugna ballader fyllde den svenska superstjärnan arenan med en imponerande närvaro. Till hitlåtar som ”Wow” och ”Lush Life” dansade både Zara och publiken med till den färgstarka showen. Konserten hyllades av både publiken och recensenterna, ”Trots att detta är hennes första arenaturné så är Zara som gjord för arenorna” stod det i tidningarna.

Zara Larsson står i mitten av bilden och sjunger. Hon böjer sig lite ner framåt. Det är rosa bakgrundsljus bakom henne.

Foto: Anna-Lena Lundqvist.

tAKiDA skapar magisk stämning

När Takida intog Scandinavium den 10 december fylldes arenan med rockig stämning, hängivna fans och fantastiska låtar. Under konserten bjöd de på mycket musik från det senaste albumet ”Falling from fame”, som de så klart blandade med gamla hitlåtar som allsångsvänliga ”Curly Sue”. Även förbanden Normandie och Nestor fick högljudda applåder. Det blev en oförglömlig konsertkväll som publiken sent ska glömma!

Takida sjunger på scenen och bakom honom spelar en annan i bandet gitarr.

Foto: Anna-Lena Lundqvist.

 • Vaccinationer som pågår i Scandinaviums publikfoaje.

  Vaccinering i Scandinaviums publikfoajé. 

  Foto: Kent Eng.

 • Bilden är tagen på en fullsatt publik längst bak i Scandinavium. Ljuset i arenan är lila.

  Scandinavium var fullsatt när GES uppträdde på arenan.

  Foto: Anna-Lena Lundqvist.

 • GES står uppradade på scen och tittar på varandra.

  Succétrion Glenmark, Eriksson och Strömstedt på scen.

  Foto: Anna-Lena Lundqvist.

 • Jelassi sjunger och pekar upp med högerarmen. Det är ett strålkastarljus bakom henne.

  Rapparen Jelassi värmde upp publiken inför Zara Larssons konsert.

  Foto: Anna-Lena Lundqvist.

 • Normandie står och håller i mikrofonen och tittar ut över publiken.

  Normandie var förband till Takida.

  Foto: Anna-Lena Lundqvist.

 • Nestor står på scenen. En spelar gitarr till vänster och den andra sjunger till höger. De står lutade mot varandra.

  Nestor var också förband till Takida.

  Foto: Anna-Lena Lundqvist.

 • Robert Petterson som är sångaren i Takida sjunger på scenen och tittar åt vänster. Det är blått ljus bakom honom.

  Takidas sångare Robert Pettersson.

  Foto: Anna-Lena Lundqvist.

Evenemangsstatistik 2021

74 evenemang
185 803 evenemangsbesökare

Lista över samtliga evenemang 2020 och 2021 (pdf)

Om Scandinaviums digitala museum

Om inget annat anges är materialet i det digitala museet från Idrottsmuseet, Kamerareportage eller Scandinaviums arkiv, samt material som lämnats in av privatpersoner. Vill du också bidra eller saknar du något evenemang? Ser du några fakta- eller skrivfel? Mejla oss gärna på webbansvarig@gotevent.se. Vi blir också glada om du delar med dig av dina magiska minnen från Scandinavium i dina sociala medier genom att använda hashtagen #Scandinavium50.