Scandinavium by night

Vd Lotta Nibell: "Scandinavium ska fortsätta att leverera"

I maj 2017 stänger Scandinavium. Under våren, sommaren och tidig höst görs ett intensivt arbete med att modernisera den klassiska arenan som invigdes 1971. Lagom till höstsäsongen ska det vara klart.

– Med moderniseringen får vi en attraktiv och modern arena i ytterligare 10-15 år, säger Got Events vd Lotta Nibell.

Arenadebatten i Göteborg har varit intensiv den senaste tiden. Röster har höjts för att Göteborg, likt Stockholm och en del andra storstäder i norra Europa, ska få en riktig multiarena. Detta för att Göteborg även fortsättningsvis ska vara en attraktiv evenemangsstad.

Frågorna kring arenorna i Göteborg har varit och är många. Vi lät Got Events vd, Lotta Nibell, svara på de frågor som ställts den senaste tiden och förklara varför man nu investerar drygt 100 miljoner kronor i Scandinavium.

 

Got Events vd Lotta Nibell poserar framför en väldigt mörk bakgrund.

Lotta Nibell, vd på Göteborgs Stads evenemangs- och arenabolag Got Event.

Varför gör man denna insats i ”gamla” Scandinavium?
– Arenan byggs om för att kunna möta de ökade krav som publik och arrangörer ställer idag.

Men varför ska det byggas om när en ny multiarena diskuteras?
– Oavsett utgången av diskussionerna så finns det en tidsfaktor att ta hänsyn till innan en eventuell ersättningsarena skulle vara på plats. Utifrån marknadens krav och ägarens målsättning krävs löpande uppgraderingar för att verksamheten ska kunna fungera på bästa sätt i avvaktan på framtida beslut. Enkelt uttryckt; Scandinavium måste vara en attraktiv arena tills dess att en annan eventuell arena finns i drift.

Vad kostar ombyggnaden?
– Totalt kostar hela ombyggnaden (etapp 1 och 2) cirka 100 miljoner kronor och det inkluderar insatserna som görs på både ”in- och utsidan”.

Blir detta verkligen tillräckligt bra för att Göteborg ska kunna konkurrera och få hit de populäraste artisterna och attraktivaste evenemangen även i framtiden?
– Vår bedömning är att vi med denna insats ska kunna bibehålla vår attraktionskraft och få en relativt modern anläggning. Det kommer säkert att finnas några artister som utifrån scenshow, publikkapacitet och annat väljer andra arenor, men så är det redan idag och det får vi leva med.

Men är inte detta bara en nödlösning?
– Det är en väldigt bra lösning med tanke på förutsättningarna. Nu får vi en relativt modern arena och bedömningen är att Scandinavium därmed kommer att stå sig väl i konkurrensen.

Hur länge ska arenan finnas kvar?
– Moderniseringen gör att Scandinavium kan fortsätta vara attraktiv och konkurrenskraftig i minst 15 år till. Bedömningen är att det inte kommer krävas andra större investeringar under den perioden. Vad som händer därefter återstår att se. Om arenans livslängd ska förlängas därefter krävs troligen ytterligare uppgraderingar.

Innebär ombyggnationen att det inte blir någon ny multiarena?
– Det är två skilda frågor vilka hanteras utifrån politiska beslut. Oavsett är det en process som tar tid både vad det gäller eventuella politiska beslut och därefter möjlig byggprocess. Fram till dess måste Göteborg ha en attraktiv arena och det får vi nu.

Vad är det som byggs om?
– Främst handlar det om bättre restaurang- och mötesytor för publiken, bättre tillgänglighet samt ökad publikkapacitet på arenagolvet. Den nya restaurangen tar 400 sittande gäster och har en maxkapacitet på 700 personer. Även entrén kommer att förbättras och likt området kring Scandinavium få en ordentlig och välbehövlig modernisering.

Men har inte taket diskuterats?
– Jo, det stämmer. Både vad gäller bärkraft och riggningshöjd. Bärkraften kan vi klara med lite kreativa konstruktioner där arenan kan ta upp till 100 ton beroende på scenutformning. För att kunna öka takhöjden krävs oerhört stora investeringar och med hänsyn till att det är en äldre arena även när det gäller teknik och logistik så har vi i detta skede valt att avstå från detta.

Hur vet ni vad som är marknadsmässigt?
– Vi har gjort jämförelser med andra jämförbara arenor och haft dialog med arrangörer, andra intressenter och internt inom Got Event då vi har lång erfarenhet av evenemangsdrift. Vår bedömning är att detta blir en riktigt bra lösning för Scandinavium, våra besökare och arrangörer de kommande åren.

När ska allt vara klart?
– Det ska stå klart lagom till att Frölunda spelar sin första hemmamatch säsongen 2017-2018. Den nya restaurang- och köksdelen kommer att invigas lite senare.

Läs även: Klassiska Scandinavium moderniseras

Mikael Persson

Mikael Persson

PR- och informationsansvarig - OBS! Frågor kring de enskilda evenemangen ställs direkt till arrangören. mikael.persson@gotevent.se 031-368 43 02 LinkedIn