70-talet

1971–1979 på Scandinavium

1971

Göteborg firar 350 år med en ny arena

Planer på en ny inomhusarena i Göteborg fanns redan på slutet av 1940-talet. Arkitekten Poul Hultberg ritade då ett förslag med namnet ”Valhalla Inomhusarena”, men finansieringen blev en het debattfråga och hela 1950-talet gick utan att något beslut togs. Först när Göteborgs 350-årsfirande närmade sig aktualiserades förslaget. Kommittén för firandet ansåg att en ny arena skulle bli ett bestående minne av jubileet och Poul Hultberg reviderade sina ritningar. I maj 1969 togs det första spadtaget till vad som skulle bli Norra Europas modernaste och största inomhusarena för sport, nöje och kultur och år 1971 stod Scandinavium klar. Totalt kostade arenan 32 miljoner att bygga.

Se hur Scandinavium utvecklats från det första spadtaget 1969 fram till idag:

Byggarbetsplatsen i och runt Scandinavium.
Poster för Scandinaviums premiär den 18-20 maj. Musik, idrott och show utlovas.

Invigningen

Den 18 maj 1971 var det dags för den stora premiären. De tre invigningsdagarna var fyllda med musikframträdanden, idrottstävlingar och shower som skulle visa upp Scandinaviums olika möjligheter. Arenan var dock långt ifrån färdig och det mesta gick fel. Flera besökare valde till och med att lämna i förtid då ljud- och ljusanläggningen inte fungerade. Dessutom stack arenakostnaden, den orangea färgen och det svåruttalade namnet göteborgarna i ögonen. Kanske var det därför som enbart 1 500 personer tog sig till invigningen. Men snart skulle fiaskot vända till succé!

Mäktig arenaversion av operan Aida

En storslagen upplevelse som operaentusiaster pratar om än idag är Stora Teaterns gigantiska arenauppsättning av ”Aida”. Föreställningen hölls sex septemberkvällar i rad 1971 och fick en publiksiffra på 32 672 åskådare. Birgit Nilsson hade rollen som den etiopiska slavinnan Aida, och när fler föreställningar blev adderade fick Helena Döse hoppa in som stand-in. Det blev hennes stora genombrott! Sixten Ehrling var dirigent och Leif Söderström regissör.

Operan Aida spelas på Scandinaviums scen.

Johnny Cash första konsert i Sverige

Den första amerikanska stjärnan som gästade Scandinavium var ingen mindre än Johnny Cash, i september 1971. Det var första gången någonsin som countrylegendaren uppträdde i Sverige. Den slutsålda konserten lockade hela 13 336 countryfantaster till arenan – ett publikrekord som höll i över tio år! Med sig på scenen hade han sitt kompband the Tennessee Three, the Carter Family, June Carter, Carl Perkins och Statler Brothers.

Totalt har Johnny Cash haft fyra konserter på Scandinavium. År 1971, 1972, 1976 och 1984.

Johnny Cash som spelar gitarr.
Evenemangsposter. Var med där det händer! Allsvensk Ishockey. Frölunda möter Färjestad söndag 17 oktober klockan 17.

Första seriematchen i ishockey

Frölundas första seriematch i den nya hemmaborgen beskrivs som en av deras mest spännande matcher. Det var den 17 oktober 1971 och i publiken satt 13 591 hejande hockeyfans. Szymon Szemberg var en av dem:
”Min kompis mamma hade köpt biljetterna åt oss. Vi fick be föräldrarna om extra veckopeng. 12 kr + 2 kr i förköp var mycket pengar år 1971. Färjestad tog snabbt ledningen med 3–0, men Frölunda kom tillbaka och vände till 5–3. Taket höll på att lyfta i den splitternya arenan”.

Biljett till en ishockeymatch mellan Västra Frölunda och Färjestads BK. Sittplats 12 kronor. 17 oktober 1971 klockan 17.

Nostalgitripp med Thomas Johansson och Mats Olsson

Den legendariska konsertarrangören Thomas Johansson (grundare av Ema Telstar, Live Nation) och sport- och kulturjournalisten Mats Olsson har många minnen från Scandinavium. I filmen kan du höra dem berätta anekdoter om arenan och de evenemang som Thomas arrangerade och Mats rapporterade om.

 • Arkitekten Poul Hultberg står lutad mot en tegelvägg med armarna i kors.

  Poul och sardinburken

  När arkitekten Poul Hultberg ritade de första arenaskisserna såg han framför sig en amfiteater med stora glaspartier. Men kostnaderna skenade iväg och stadens beslutsfattare valde att ersätta glaspartierna med en orange plåtfasad, som gav upphov till att arenan fick smeknamnet ”Sardinburken”.

  Hela berättelsen om Poul och sardinburken

 • Bertil Rönnberg i en av trapporna på Scandinaviums läktare.

  Bertil Rönnberg, Scandinaviums första vd.

 • Bertil Rönnberg på skridskor.

  Bertil Rönnberg testar isen på arenan.

 • Miss Scandinavium med nybyggda Scandinavium i bakgrunden.

  Miss Scandinavium

  Under invigningen kröntes Ann Broström till "Miss Scandinavium". Hon fick sedan bland annat pryda ett vykort som hälsade gäster från när och fjärran välkomna till den nya arenan.

 • Birgit Nilsson med en stor bukett blommor.

  Birgit Nilsson får blommor för sin insats i operan "Aida".

 • Operaartisterna Sören Söderberg, Birgit Nilsson och Helena Döse.

  Sören Söderberg, Birgit Nilsson och Helena Döse.

 • Birgit Nilsson på eldriven sparkcykel.

  Birgit Nilsson åker på en eldriven sparkcykel genom arenan.

 • Poster för Johnny Cash konsert den 11 september klockan 20. Johnny Cash and the Tennessee Three, June Carter, Carter Family, Carl Perkins och Statler Brothers.

  Poster för Johnny Cashs konsert på Scandinavium.

 • Johnny Cash och June Carter kliver av scenen.

  Johnny Cash och June Carter.

 • Johnny Cash autograf. Thank you Scandinavium for a good night!

  Johnny Cash tackar Scandinavium för en bra kväll! 

 • Fem ishockeyspelare nära målet.

  Publikrekord när det första målet sätts

  Sverige mötte Tjeckoslovakien i Scandinaviums första landskamp i ishockey. Jublet dånade när Tre Kronors Hans Hansson satte arenans allra första mål, men det slutgiltiga matchresultatet blev 2–3 och segern gick till Tjeckoslovakien. Matchen sågs av 13 963 åskådare på plats – ett publikrekord för ishockeyevenemang som håller än idag. Det kan dock bli knepigt att försöka slå rekordet då ståplatsläktaren har byggts om till sittplatser.

 • Poster för en ishockeylandskamp mellan Sverige och Tjeckoslovakien söndag 12 sep 1971.

  Poster för landskampen i ishockey mellan Sverige och Tjeckoslovakien.

 • Poster för Scandinavian Open Championship i bordtennis 25-28 november 1971.

  Svensk seger i bordtennisturnering

  I november 1971 arrangerade Göteborgs bordtennisförbund den årliga turneringen Scandinavian Open Championship. Segern i herrsingel togs hem av Kjell Johansson, en av Sveriges genom tiderna mest framgångsrika bordtennisspelare.

 • Poster för isshowen Nalle Puh i issagornas värld. Maj-Britt presenterar Scandinavium Ice Kids. 150 små isartister i Vintergatan och SJöjungfrun.

  Scandinavium Ice Kids

  Många av Sveriges tävlingsåkare började sin karriär i Scandinavium Ice Kids, som var namnet på en stor skridskoskola som höll till på arenan i över 20 år. Skolan drevs av Maj-Britt Röningberg som undervisade barn till att bli skickliga is-artister. Varje år satte de upp fantastiska uppvisningar där eleverna fick möjlighet att testa sina scennerver inför en stor arenapublik. Den allra första showen var ”Nalle Puh i is-sagornas värld”.

Evenemangsstatistik 1971

52 evenemang
282 571 evenemangsbesökare

Lista över samtliga evenemang på 70-talet (pdf)

1972

Poster för EM i konståkning 10-16 januari 1972. Postern är signerad av skridskoåkare.

Arenans första Europamästerskap

Det första europamästerskapet som arrangerades i Scandinavium var Konståknings-EM i januari 1972. Från Sverige deltog Anita Johansson och Thomas Öberg, men ingen av dem nådde hela vägen fram till prispallen. Där stod istället Ondrei Nepela från Tjeckoslovakien och Beatrix Schuba från Österrike. Vinnare i paråkningen var Irina Rodnina och Alexei Ulanov från Sovjetunionen. Angelika Buck och Erich Buch från Västtyskland tog hem guldmedaljen i isdans. Anmärkningsvärt är att evenemanget genomfördes helt utan sarg, istället användes en rad med krukväxter för att markera isens kant.

Svensk premiär för Jesus Christ Superstar

Rockoperaklassikern ”Jesus Christ Superstar” av Andrew Lloyd Webber och Tim Rice hade sin svenska premiär på Scandinavium den 18 februari 1972. Föreställningen gavs nio kvällar i rad och slog publikrekord med över 75 000 besökare. I rollen som Jesus såg vi sångaren och musikern Peter Winsnes. Agnetha Fältskog och Titti Sjöblom alternerade i rollen som Maria Magdalena. Detta var precis innan Agnetha Fältskogs karriär med Abba hade tagit fart.

Sedan premiären har rockoperan återkommit till Scandinavium med nya uppsättningar år 1997, 1998, 2003 och 2014.

Agnetha Fältskog, Peter Winsnes och Titti Sjöblom med blommor.

What an amazing show!

1972 var rockgruppen Deep Purple stora med sin hit "Smoke on the Water" och den 29 februari höll de sin första konsert på Scandinavium. 3 037 personer kom för att se bandet. En av dem var trummisen Mikkey Dee, som beskriver konserten som "where it all started". Titta på videon för att höra honom berätta om Deep Purple-konserten och andra minnen han har ifrån Scandinavium.

Andra år som Deep Purple spelat på Scandinavium: 1973, 1975, 1987, 1991, 2000 och 2011.

Showen ni väntat på! Cirkus Scott presenterar Eva Rydberg och Lasse Kühler. Jätteskrattfest.

En av Europas största cirkusar flyttar in

1969 blåste Cirkus Scotts cirkustält sönder i Göteborg, som var turnéns sista stopp. Därefter kunde cirkusdirektören Käte Bronett inte längre lita på de hårda Göteborgsvindarna och flyttade in cirkusen i arenarummet. Första gången som Cirkus Scott gästade Scandinavium med sina underhållande clowner och cirkusartister var den 29 augusti till 3 september 1972. Efter det var cirkusen ett kärt och återkommande inslag fram till år 1981.

Andra cirkusar som besökt Scandinavium genom åren är bland andra Moskva Cirkus, Cirkus Carlos, Cirkus Schumann och Cirque du Soleil.

 • Poster för en ishockeylandskamp mellan Sverige och Sovjet den 23 januari 1972.

  Landskamp i ishockey

  Sverige och Sovjet mötte varandra för en träningsmatch i ishockey den 23 januari 1972. Sverige förlorade med  4–7. Publiksiffra 13 514.

 • Poster för Jesus Christ Superstar. Sverige-premiär 18 februari klockan 19.30. Text av Time Rice. Musik av Andrew Lloyd Webber.

  Poster för "Jesus Christ Superstar".

 • Peter Winsnes och Agnetha Fältskog.

  Peter Winsnes och Agnetha Fältskog i "Jesus Christ Superstar".

 • Peter Winsnes och Agnetha Fältskog.

  Peter Winsnes och Agnetha Fältskog i "Jesus Christ Superstar".

 • Poster för evenemanget Catch as catch can 1 oktober 1972.

  Ohyggligt spännande wrestling

  Blodtörstiga män som gör upp i spännande catchmatcher med inslag av Hongkongvåld och en nakendrottning som bjuder på en sexa Skåne i pausen – så marknadsfördes wrestlingevenemanget ”Catch as catch can” 1972. Det är tydligt att 70-talet var en helt annan tid med andra värderingar.

 • Poster för PRO-tennis VM 30 oktober till 5 november 1972. 32 av världens bästa tennisartister tävlar om en kvarts miljon kronor. Rafflande toppmatcher som ingår i VM-serien.

  Rafflande toppmatcher i tennis

  Den 30 oktober till 5 november 1972 spelades tennisturneringen Pro Tennis i Scandinavium. Turneringen var en del av WCT-tennisen det året. 32 av världens bästa spelare var på plats och tävlade om en kvarts miljon kronor.

Evenemangsstatistik 1972

104 evenemang
565 003 evenemangsbesökare

Lista över samtliga evenemang på 70-talet (pdf)

1973

Evenemangsposter. Fäkt-VM 73. 2-13 juli. Göteborg.

Fäkt-VM blir arenans första världsmästerskap

VM i fäktning blev det allra första världsmästerskapet som arrangerades på Scandinavium. Under 12 dagar i juli 1973 gjorde världens bästa fäktare upp om världsmästartitlarna i de tre disciplinerna florett, värja och sabel. Sverige tog hem två medaljer i värja! Hans Jacobson stod för silvret och Rolf Edling för guldet.

Birgit Nilsson som Turandot

I augusti 1973 gjorde Birgit Nilsson och Helena Döse comeback på Scandinavium i Giacomo Puccinis opera "Turandot"! Birgit Nilsson hade titelrollen, Helena Döse spelade rollen som slavinnan Liu och den tredje stjärnan Rolf Björling rollen som prins Calàf. Sixten Ehrling var dirigent och Folke Abenius regissör. Totalt njöt 26 559 åskådare av de fyra operaföreställningarna. 

Birgit Nilsson som Turandot.

Dubbla konserter med Rolling Stones

1973 spelade Rolling Stones två gånger på Scandinavium – på samma dag! ”Stenarna” var omättligt populära och bjöd de 19 812 konsertbesökarna på en otrolig show. Inte minst sångaren Mick Jagger, som inte var stilla en enda sekund! Han sprang kors och tvärs över scenen, ålade runt på golvet, hoppade upp och ner och vickade på höfterna, samtidigt som han sjöng. Det hela avslutades med att han hällde vatten över sig själv – och publiken!

Rolling Stones på Scandinaviums scen.

"Det låg som en dimma över hela Scandinavium"

Komikern Ann Westin såg bandet T-rex på Scandinavium den 15 mars 1973. Lyssna när hon delar med sig av sitt speciella minne från konserten!

 • Evenemangsposter. Turandot. Opera av Puccini. Birgit Nilsson, Helena Döse, Rolf Björling och Sixten Ehrling. Storans solister, kör och orkester. Göteborgs Symfoniorkester. Konserthuskören. Göteborgs Gosskör med flera.

  Poster för operan "Turandot".

 • Mick Jagger.

  Rolling Stones sångare Mick Jagger.

 • En nykrönt lucia får applåder.

  Luciakröning

  En tradition mellan åren 1971 och 1979 var att Göteborgs Lucia kröntes på Scandinaviums scen. Under åren kom sammanlagt 39 807 personer till arenan för att fira Lucia.

 • Evenemangsposter. Topphockey. Frölunda vs London Lions med Uffe Sterner och Honken. Måndag 10 dec klockan 19.30 i Scandinavium.

  Poster för en ishockeymatch mellan Frölunda och London Lions.

 • Evenemangsposter. Göteborgsposten presenterar Star Cup.

  Star Cup ishockey

  Västra Frölunda, Orillia Terriers, Brynäs, CHIMIK och CHZ Litvinov ställdes mot varandra i ishockeyturneringen ”Star Cup” 1973.

Evenemangsstatistik 1973

135 evenemang
555 090 evenemangsbesökare

Lista över samtliga evenemang på 70-talet (pdf)

1974

Svenskt stafettguld i inomhus-EM i friidrott

Inomhus-EM i friidrott avgjordes inför 15 288 åskådare den 9–10 mars 1974. Tävlingen var mycket lyckad både publikt och sportsligt, trots att Sverige inte erövrade några individuella medaljer. Vi fick ändå två guldmedaljer i stafett! Lena Moen som är HR-chef på Got Event var deltagare i ett av de vinnande stafettlagen. I filmen kan du höra henne berätta om hur hon minns tillbaka på sitt deltagande med skräckblandad förtjusning!

Evenemangsposter. Harlem Globetrotters i stan! Fantastisk basketbollcirkus. Harlem Globetrotters mot Washington Generals. I pausen varité av världsklass.

Harlem Globetrotters imponerar med sina basketboll-tricks

Basketlaget Harlem Globetrotters har turnerat världen runt i över 100 länder med sin fantastiska ”basketboll-cirkus”. Till Scandinavium har de kommit och showat hela 11 gånger mellan åren 1972 och 2005. Postern är från år 1974 då 3 101 personer kom för att se dem. Störst publik hade Harlem Globetrotters 2005 när totalt 13 507 besökare kom till arenan för att låta sig underhållas av lagets imponerande spex och tricks med basketbollen.

Lill-Babs som Annie i Annie get your gun.

Vilda Västern-äventyr med Lill-Babs

Scandinavium fylldes med sand och förvandlades till Vilda Västern när musikalen ”Annie get your gun” sattes upp i september 1974. Barbro ”Lill-Babs” Svensson gjorde succé och imponerade stort i sin roll som den skjutglada flickan Annie. I övriga roller fanns bland andra Bo Svensson, Sten-Åke Cederhök och Charlie Rivel. Regissör var Åke Falck. I showen ingick även hästar, clowner, lindansare och ett hundratals statister. Bland de 118 675 som såg musikalen är de många som än idag vittnar om att det var ett minne för livet. Totalt hade musikalen 13 föreställningar på Scandinavium.

Evenemangsposter. Spanska Ridskolan. Kommentator Anders Gernandt.

Klassisk ridkonst med Spanska Ridskolan

Scandinavium lockade en stor publik med hästentusiaster i oktober 1974. Då hade den anrika Spanska Ridskolan tagit sig från palatset Hofburg i Wien till Göteborg. Med sina vita och vackra Lipizzaner-hästar imponerade de med klassisk ridkonst, som redan då var över 400 år gammal. Totalt lockade de tre uppvisningarna en publik på 38 307 besökare.

Sedan 1974 har Spanska Ridskolan kommit tillbaka till Scandinavium tre gånger till, år 1986, 1992 och 2015.

 • Evenemangposter. Europamästerskap Fri-idrott inomhus. Göteborg 9-10 mars 1974.

  Poster från Inomus-EM i friidrott.

 • Evenemangsposter. Ella Fitzgerald in concert fredagen 15 mars klockan 19.30.

  The Queen of jazz förtrollar Scandinavium

  Jazzsångerskan Ella Fitzgerald kom till Göteborg för en konsert den 15 mars 1974. Med vackra jazztoner och sin otroliga sång levde hon utan tvekan upp till de två smeknamnen ”Queen of jazz” och ”the first lady of song”.

 • Evenemangsposter. Canada vs Sverige. Seth Martin, Don Fletcher, Harry Smith, Björn Stoltz, Nisse Nilsson, Biff-Kedjan. Världsmästarna 1961-62!

  Trail Smoke Eaters VS Gamla Tre Kronor

  11 749 var på plats och såg tuffa canadensare möta Tre Kronors tuffa lirare i ishockey den 17 mars 1974.

 • Evenemangsposter. Annie get your gun. Bo Svensson, Lill-Babs, Sten-Åke Cederhök, Charlie Rivel. Regi Åke Falck. Galapremiär 5 september.

  Poster för musikalen "Annie get your gun".

 • Fyra män som håller upp en poster för Spanska Ridskolan.

  Bertil Rönnberg och Anders Gernandt med flera visar stolt upp postern för Spanska Ridskolan.

 • Evenemangsposter. Handboll World Cup. Tisdag den 26 november. Final samt match om 5 och 6 plats i Göteborg.

  Handboll World Cup

  Finalen i Handboll World Cup spelades den 26 november 1974. Evenemanget presenterades av den klassiska kampanjen "Spola Kröken: man dricker litet mindre och mår mycket bättre". Publiksiffra: 5 736.

Evenemangsstatistik 1974

122 evenemang
611 683 evenemangsbesökare

Lista över samtliga evenemang på 70-talet (pdf)

1975

Abba på Scandinaviums scen.

ABBA

Ett år efter att ABBA vunnit Eurovision Song Contest med ”Waterloo” uppträdde bandet på Scandinavium. Även om de var populära redan då kunde nog ingen av de 7 161 i publiken ana hur framgångsrik gruppen skulle bli. När ABBA kom tillbaka till Scandinavium 1977 hade de växt ytterligare i popularitet och gav konserter två kvällar i rad. Även publiken hade växt – båda konserterna var riktiga dragplåster och lockade över 9 000 besökare var. ABBAs sista konsert på Scandinavium var två år senare, 1979. Då var publiksiffran 12 145.

Innefotboll lockar storpublik

Ipswich och Glasgow Rangers fick möta de svenska lagen IFK, GAIS, ÖIS och Elfsborg i Scandinavium Fotboll Cup som arrangerades den 4–6 februari 1975. Innefotboll var riktigt populärt och hela 13 477 fotbollsfans tog sig till arenan för att heja på.

Två fotbollsspelare på planen.

Dame Vera

Vera Lynn, som sjöng för de brittiska trupperna under andra världskriget, kom till Scandinavium för en konsert den 4 september 1975. I publiken satt 6 256 personer, däribland engelska flottister, Kung Carl Gustaf, Lord Mountbatten och Kapten Hans Hansson. Sångerskan bjöd på populära låtar som We’ll meet again och White Cliffs of Dover, och den förtjusta publiken sjöng med!

Vera Lynn på Scandinaviums scen.
 • Abba på Scandinaviums scen.

  ABBA.

 • Abbas autografer.

  ABBA:s autografer från konserten 1975.

 • EMA & SBA proudly presents ABBA. Waterloo. Ring ring. Honey Honey. Scandianvium lördag 18 januari.

  Poster för ABBA:s konsert på Scandinavium.

 • Cirka tolv personer på en och samma cykel.

  Kinesisk varieté

  Den 11 och 12 september 1975 bjöds Scandinaviums publik på skådenummer man inte trodde var möjliga. 7 650 personer kom, såg och häpnades över den imponerande föreställningen.

 • Evenemangsposter. Santana in Concert. Special Guest Star Earth, Wind & Fire.

  Santana

  Santana har haft inte mindre än sex konserter på Scandinavium! 1975 var bandets andra besök på arenan. Förband var musikgruppen Earth, Wind & Fire.

  Störst publik drog Santana år 1981 då publiksiffran var 7 855.

Evenemangsstatistik 1975

105 evenemang
482 444 evenemangsbesökare

Lista över samtliga evenemang på 70-talet (pdf)

1976

Björn Borg besegrar världsstjärnan Rod Laver

Den 27 februari 1976 var hela 12 241 tennisentusiaster på plats på Scandinavium! Den svenske bolltalangen Björn Borg skulle då utmana världsstjärnan Rod Laver i en match. Segern gick till Björn Borg som vann matchen med 3–0 i set mot australiensaren!

Björn Borg på tennisplanen.
Evenemangsposter. VM i konståkning 2-7 mars 1976.

Världsmästerskap i konståkning

VM i konståkning arrangerades på Scandinavium 2–7 mars 1976. Representanter för Sverige var syskonparet Liselotte och Thomas Öberg, men de blev utan seger. Paråkningen vanns, som vanligt, av Irina Rodnina från Sovjetunionen. Denna gång tillsammans med Alexander Zaitsev. Evenemanget drog en publik på 65 792 besökare. Världsmästerskapet arrangerades återigen på Scandinavium år 2008.

Countryfestival med Dolly Parton

Den 19 april 1976 var det Countryfestival på Scandinavium! Ett av de stora dragplåstren var ingen mindre än Dolly Parton. Scenen delade hon med andra artister som Jessi Colter, Skeeter Davis, Marty Robbins och Red Sovine. 7 934 countryfantaster besökte festivalen.

Tre år senare, 1979, återkom Dolly Parton till Scandinavium för sin första egna konsert på Scandinaviums scen. Hon har även gästat arenan 2007 och 2011. 

Dolly Parton.

Politisk valdebatt lockar tusentals åskådare

Inför valet 1976 möttes Olof Palme (S) och Thorbjörn Fälldin (C) i en debatt på Scandinavium. Frågor som diskuterades var kärnkraft, mark och identitetspolitik. Valdebatten har senare blivit beskriven som en av de hetaste någonsin inom svensk politik. Scandinavium fullkomligt kokade när de 9 421 åskådarna som var på plats ropade hejaramsor, precis som vid ett sportevenemang. Dessutom var de miljontals som följde debatten hemifrån via tv och radio. När den var över skulle politikerna fylla i gästboken. ”Det är väl bäst att jag skriver på vänstersidan och du på högerkanten”, ska Olof Palme ha sagt.

Olof Palme och Thorbjörn Fälldin skakar hand.
 • Irina Rodnina och Alexander Zaitsev.

  Irina Rodnina och Alexander Zaitsev som vann paråkningen i konståknings-VM 1976.

 • Dolly Parton med en gitarr och i en byxdress med utsvängda ben.

  Dolly Parton.

 • Sammy Davis på Scandinaviums scen.

  Oförglömlig kväll med Sammy Davis Jr

  Sång- och dansmannen Sammy Davis Jr underhöll Scandinaviums publik den 8 maj 1976. Med en publikkontakt utöver det vanliga bjöd han 6 518 personer på en oförglömlig kväll. Efter succén återkom stjärnan till Scandinavium två år i rad.

 • Thorbjörn Fälldin med publik i bakgrunden.

  Thorbjörn Fälldin under valdebatten 1976.

 • Olof Palme.

  Olof Palme under valdebatten 1976.

 • Rod Stewart på Scandinaviums scen.

  Konsert med ”The best of Rod Stewart”

  Rockartisten Rod Stewart har haft hela sju konserter på Scandinavium. Den första var 6 november 1976 och lockade 8 098 fans. Med ett stort leende på läpparna bjöd Stewart på en riktigt bra show från scenen som var draperad i vitt. Alla hans bästa låtar spelades, lugna ballader varvades med ösiga rocklåtar – alla fick vad de ville ha! Andra år som Rod Stewart spelat på Scandinavium är 1978, 1980, 1986, 1998, 2005, 2014 och 2017. Störst publik fick han 1986 då han drog en publik på 12 363 besökare.

 • Evenemangposter. EMA Proudly presents Rod Stewart. Ny singel och LP inom kort.

  Poster från Rod Stewarts konsert på Scandinavium 1976.

Evenemangsstatistik 1976

131 evenemang
476 805 evenemangsbesökare

Lista över samtliga evenemang på 70-talet (pdf)

1977

Evenemangsposter. Gothenburg Horse Show. Internationella hopptävlingar. Europas bästa ryttare från 11 nationer. 25-27 mars 1977.

Premiär för Gothenburg Horse Show

Den 25–27 mars 1977 arrangerades Gothenburg Horse Show för första gången. Den lokala föreningen Clarebergs Ridklubb med Lars och Liz Parmler i spetsen stod som initiativtagare. Det var startskottet för vad som skulle bli ett årligen återkommande evenemang med ryttare och hästar från hela världen på plats i Scandinavium. Redan första året kom 38 184 hästentusiaster för att ta del av de internationella hopptävlingarna. Resten är historia och idag är Gothenburg Horse Show en av världens ledande inomhustävlingar inom ridsport. 
Läs mer om Gothenburg Horse Shows historia.

Tomas Torgersen, tävlingsledare för Gothenburg Horse Show, berättar om sina minnen från evenemanget:

Queen skapar magi på Scandinavium

Första gången det brittiska rockbandet Queen intar Scandinavium är den 10 maj 1977. Bandet med Freddie Mercury i spetsen var då ute på turnén ”A day at the races” för albumet med samma namn. Under denna turné fick publiken höra låten ”Bohemian Rhapsody” i sin helhet, inklusive operasektionen i mitten. Konserten i Göteborg sågs av 4 040 lyriska fans. När bandet kom tillbaka 1982 hade publiken växt sig mer än dubbelt så stor och Queen bjöd på ännu en magisk show.

Frank Andersson som brottat ner sin motståndare Petre Dicu.

Frank Andersson tar guld i VM i brottning

Det blev en svensk framgångssaga när VM i brottning arrangerades i Göteborg den 14–17 oktober 1977. En skadad vrist och armbåge till trots besegrade Frank Andersson sin rumänske motståndare Petre Dicu och tog hem guldet. Publiken ropade ”Frankie boy, oj, oj, oj” och Frank blev världsmästare! Silvermedaljen gick till Lasse Skiöld och bronsmedaljen till Arne Robertsson.

Produktionsledaren Pär berättar

Följ med bakom kulisserna och lyssna när produktionsledaren Pär Eriksson berättar om några minnen från arenans begynnelse. Från 1977 minns han till exempel en speciell Bob Marley-konsert.

 • Evenemangsposter. Billy Graham i Scandinavium 12-16 januari. Fri entré.

  Billy Graham

  Evangelisten Billy Graham besökte Göteborg 12–16 januari 1977. Hans väckelsekampanj lockade otroliga 58 632 personer från när och fjärran till arenan.

 • Konsertbiljett till Supertramp den 2 september 1977. Biljetten kostade 35 kronor.

  Supertramp

  Rockbandet Supertramp hade konsert på Scandinavium den 2 september 1977. De var då ute på sin turné ”Even in the quietest moments tour” och lockade 7 101 fans till arenan. Två år senare hade de släppt sin dunderhit ”The logical song” och lockade betydligt fler, 10 955!

 • Evenemangsposter. Ishockey. Sverige-Finland. Torsdag 29 september och fredag 30 september klockan 19 1977. Båda dagarna klockan 16 möts svenska och finska juniorlandslagen.

  Poster från en landskamp i ishockey mellan Sverige och Finland.

 • Evenemangsposter. De världsberömda The Svenssons presenterar Cirkus Carlos. Premiär fredag 30 december 1977.

  Året avslutas med cirkus

  Cirkus Carlos bjöd Scandinavium på fantastisk cirkusunderhållning under slutet av 1977 och början på 1978. Med sina sjölejon, elefanter, akrobater, jonglörer och cowboys lockade cirkusen en publik på 10 690 personer.

Evenemangsstatistik 1977

125 evenemang
551 717 evenemangsbesökare

Lista över samtliga evenemang på 70-talet (pdf)

1978

Evenemangposter. Wienerkonsert. Musik av Johann Strauss och Franz Lehar. Dirigent Willi Boskovsky. Solist Nicolai Gedda. Göteborgs Symfoniker.

Klassisk Wienerkonsert

Med ledning av dirigenten Willi Boskovsky höll solisten Nicolai Gedda och Göteborgs Symfoniker en Wienerkonsert den 1 april 1978. Publiken bjöds på klassiska musikverk av Johann Strauss och Franz Lehar. Evenemanget var mycket populärt och fick publikrekord! Totalt var det 13 528 personer som var på plats för att njuta av den vackra musiken. Det öppnade upp för rad efterföljande klassiska evenemang på Scandinaviums scen!

Direktsänd proffsboxning på storbildskärm

Den 15 september 1978 möttes tungviktarna Muhammad Ali och Leon Spinks i boxningsringen. Spinks hade tidigare under året tagit världsmästartiteln ifrån Ali och det publika intresset var enormt! Men proffsboxning var förbjudet i Sverige så SVT kunde inte sända matchen från New Orleans. Från Scandinavium kunde dock medlemmar i boxningsklubbar följa matchen på en storbildsskärm. Totalt var 3 242 personer på plats mitt i natten och såg Muhammad Ali återta världsmästartiteln.

Muhammad Ali skakar hand med Scandinaviums vd Bertil Rönnberg.

Bild från Muhammad Alis besök i Göteborg 1979.

 • Evenemangsposter. Gladhockey! Frölunda i elitserien. Vårsäsongen 78.

  Storvinst för Frölunda!

  Den 9 mars gjorde Frölunda årets match mot Leksand! Inför en publik av 11 470 lyckliga fans vann de över motståndarlaget med hela 10–1.

 • Konsertbiljett till Genesis den 7 juni 1978. Biljettkostnad 45 kronor.

  Genesis

  Genesis, med Phil Collins på trummor och sång, höll konsert på Scandinavium 7 juni 1978. De var då ute på sin turné ”And then there where three tour” och spelade inför en publik på 5 328 personer.  Det var andra gången bandet besökte arenan och en tredje gång skulle det bli 1982.

 • Bob Dylan i strålkastarljus.

  Bob Dylan två kvällar i rad!

  Den levande legenden Bob Dylan bjöd på konsert två julikvällar i rad 1978. De 24 149 fansen som såg honom fick njuta av låtar som Mr. Tambourine Man, Like a Rolling Stone och Blowin’ in the Wind. Totalt har Dylan haft nio konserter på Scandinavium. Den senaste var 2019.

 • Evenemangsposter. Spinks vs Ali. Fredag 15 september 1978.

  Poster för brottningsmatchen mellan Ali och Spinks den 15 september 1978.

 • Björn Borg sitter och tar en paus.

  Första Davis Cup

  Den 5–8 oktober 1978 spelades Davis Cup för första gången på Scandinavium. Sverige representerades av Björn Borg, Kjell Johansson och Ove Bengtsson som fick möta USA:s spelare Arthur Ashe, Vitas Gerulaitis, Bob Lutz och Stan Smith. Tyvärr blev det förlust för Sverige som förlorade semifinalen med 2–3. Annat skulle det bli 1984…

Evenemangsstatistik 1978

118 evenemang
589 027 evenemangsbesökare

Lista över samtliga evenemang på 70-talet (pdf)

1979

Världscupfinal i hoppning

År 1979 arrangeras Gothenburg Horse Show för tredje gången. Att tävlingarna redan är en internationell succé är ett faktum, och nu tar GHS stora kliv i den internationella toppsporten då den allra första världscupfinalen i hoppning arrangeras i Scandinavium. Den legendariska duon Hugo Simon och Gladstone stod som segrare i denna historiska final. I startfältet hittar vi bland annat en ung lovande talang vid namn John Whitaker. John kom senare att tillsammans med Milton bli en av världens mest ikoniska ryttare.

Läs mer om Gothenburg Horse Shows historia.

Ryttaren Hugo Simon rider hästen Gladstone.

Foto: Jan Gyllensten.

 • Konsertbiljett till Roxy Music den 25 februari 1979. Biljetten kostade 50 kronor.

  Roxy Music

  Bandet Roxy Music uppträdde på Scandinavium tre gånger under 70-talet. Det tredje besöket var den 25 februari 1979.

 • Ryttaren Hugo Simon rider hästen Gladstone.

  Ryttaren Hugo Simon med hästen Gladstone.

 • ABBA.

  ABBA:s tredje och sista konsert på Scandinavium var den 19 oktober 1979.

 • Agnetha Fältskog och Anni-Frid Lyngstad.

  Agnetha Fältskog och Anni-Frid Lyngstad i ABBA.

Evenemangsstatistik 1979

109 evenemang
546 654 evenemangsbesökare

Lista över samtliga evenemang på 70-talet (pdf)

Om Scandinaviums digitala museum

Om inget annat anges är materialet i det digitala museet från Idrottsmuseet, Kamerareportage eller Scandinaviums arkiv, samt material som lämnats in av privatpersoner. Vill du också bidra eller saknar du något evenemang? Ser du några fakta- eller skrivfel? Mejla oss gärna på webbansvarig@gotevent.se. Vi blir också glada om du delar med dig av dina magiska minnen från Scandinavium i dina sociala medier genom att använda hashtagen #Scandinavium50.