
Vi använder kakor (cookies) för att ge dig bästa möjliga upplevelse på webbplatsen. Genom att fortsätta ditt besök accepterar du att vi använder kakor.
Mer om hur vi använder oss av kakor.

70-talet
1971–1979 på Scandinavium
1971
Göteborg firar 350 år med en ny arena
Planer på en ny inomhusarena i Göteborg fanns redan på slutet av 1940-talet. Arkitekten Poul Hultberg ritade då ett förslag med namnet ”Valhalla Inomhusarena”, men finansieringen blev en het debattfråga och hela 1950-talet gick utan att något beslut togs. Först när Göteborgs 350-årsfirande närmade sig aktualiserades förslaget. Kommittén för firandet ansåg att en ny arena skulle bli ett bestående minne av jubileet och Poul Hultberg reviderade sina ritningar. I maj 1969 togs det första spadtaget till vad som skulle bli Norra Europas modernaste och största inomhusarena för sport, nöje och kultur och år 1971 stod Scandinavium klar. Totalt kostade arenan 32 miljoner att bygga.
Se hur Scandinavium utvecklats från det första spadtaget 1969 fram till idag:


Invigningen
Den 18 maj 1971 var det dags för den stora premiären. De tre invigningsdagarna var fyllda med musikframträdanden, idrottstävlingar och shower som skulle visa upp Scandinaviums olika möjligheter. Arenan var dock långt ifrån färdig och det mesta gick fel. Flera besökare valde till och med att lämna i förtid då ljud- och ljusanläggningen inte fungerade. Dessutom stack arenakostnaden, den orangea färgen och det svåruttalade namnet göteborgarna i ögonen. Kanske var det därför som enbart 1 500 personer tog sig till invigningen. Men snart skulle fiaskot vända till succé!
Mäktig arenaversion av operan Aida
En storslagen upplevelse som operaentusiaster pratar om än idag är Stora Teaterns gigantiska arenauppsättning av ”Aida”. Föreställningen hölls sex septemberkvällar i rad 1971 och fick en publiksiffra på 32 672 åskådare. Birgit Nilsson hade rollen som den etiopiska slavinnan Aida, och när fler föreställningar blev adderade fick Helena Döse hoppa in som stand-in. Det blev hennes stora genombrott! Sixten Ehrling var dirigent och Leif Söderström regissör.

Johnny Cash första konsert i Sverige
Den första amerikanska stjärnan som gästade Scandinavium var ingen mindre än Johnny Cash, i september 1971. Det var första gången någonsin som countrylegendaren uppträdde i Sverige. Den slutsålda konserten lockade hela 13 336 countryfantaster till arenan – ett publikrekord som höll i över tio år! Med sig på scenen hade han sitt kompband the Tennessee Three, the Carter Family, June Carter, Carl Perkins och Statler Brothers.
Totalt har Johnny Cash haft fyra konserter på Scandinavium. År 1971, 1972, 1976 och 1984.


Första seriematchen i ishockey
Frölundas första seriematch i den nya hemmaborgen beskrivs som en av deras mest spännande matcher. Det var den 17 oktober 1971 och i publiken satt 13 591 hejande hockeyfans. Szymon Szemberg var en av dem:
”Min kompis mamma hade köpt biljetterna åt oss. Vi fick be föräldrarna om extra veckopeng. 12 kr + 2 kr i förköp var mycket pengar år 1971. Färjestad tog snabbt ledningen med 3–0, men Frölunda kom tillbaka och vände till 5–3. Taket höll på att lyfta i den splitternya arenan”.

Nostalgitripp med Thomas Johansson och Mats Olsson
Den legendariska konsertarrangören Thomas Johansson (grundare av Ema Telstar, Live Nation) och sport- och kulturjournalisten Mats Olsson har många minnen från Scandinavium. I filmen kan du höra dem berätta anekdoter om arenan och de evenemang som Thomas arrangerade och Mats rapporterade om.
-
Poul och sardinburken
När arkitekten Poul Hultberg ritade de första arenaskisserna såg han framför sig en amfiteater med stora glaspartier. Men kostnaderna skenade iväg och stadens beslutsfattare valde att ersätta glaspartierna med en orange plåtfasad, som gav upphov till att arenan fick smeknamnet ”Sardinburken”.
-
Bertil Rönnberg, Scandinaviums första vd.
-
Bertil Rönnberg testar isen på arenan.
-
Miss Scandinavium
Under invigningen kröntes Ann Broström till "Miss Scandinavium". Hon fick sedan bland annat pryda ett vykort som hälsade gäster från när och fjärran välkomna till den nya arenan.
-
Birgit Nilsson får blommor för sin insats i operan "Aida".
-
Sören Söderberg, Birgit Nilsson och Helena Döse.
-
Birgit Nilsson åker på en eldriven sparkcykel genom arenan.
-
Poster för Johnny Cashs konsert på Scandinavium.
-
Johnny Cash och June Carter.
-
Johnny Cash tackar Scandinavium för en bra kväll!
-
Publikrekord när det första målet sätts
Sverige mötte Tjeckoslovakien i Scandinaviums första landskamp i ishockey. Jublet dånade när Tre Kronors Hans Hansson satte arenans allra första mål, men det slutgiltiga matchresultatet blev 2–3 och segern gick till Tjeckoslovakien. Matchen sågs av 13 963 åskådare på plats – ett publikrekord för ishockeyevenemang som håller än idag. Det kan dock bli knepigt att försöka slå rekordet då ståplatsläktaren har byggts om till sittplatser.
-
Poster för landskampen i ishockey mellan Sverige och Tjeckoslovakien.
-
Svensk seger i bordtennisturnering
I november 1971 arrangerade Göteborgs bordtennisförbund den årliga turneringen Scandinavian Open Championship. Segern i herrsingel togs hem av Kjell Johansson, en av Sveriges genom tiderna mest framgångsrika bordtennisspelare.
-
Scandinavium Ice Kids
Många av Sveriges tävlingsåkare började sin karriär i Scandinavium Ice Kids, som var namnet på en stor skridskoskola som höll till på arenan i över 20 år. Skolan drevs av Maj-Britt Röningberg som undervisade barn till att bli skickliga is-artister. Varje år satte de upp fantastiska uppvisningar där eleverna fick möjlighet att testa sina scennerver inför en stor arenapublik. Den allra första showen var ”Nalle Puh i is-sagornas värld”.
Evenemangsstatistik 1971
52 evenemang
282 571 evenemangsbesökare
1972

Arenans första Europamästerskap
Det första europamästerskapet som arrangerades i Scandinavium var Konståknings-EM i januari 1972. Från Sverige deltog Anita Johansson och Thomas Öberg, men ingen av dem nådde hela vägen fram till prispallen. Där stod istället Ondrei Nepela från Tjeckoslovakien och Beatrix Schuba från Österrike. Vinnare i paråkningen var Irina Rodnina och Alexei Ulanov från Sovjetunionen. Angelika Buck och Erich Buch från Västtyskland tog hem guldmedaljen i isdans. Anmärkningsvärt är att evenemanget genomfördes helt utan sarg, istället användes en rad med krukväxter för att markera isens kant.
Svensk premiär för Jesus Christ Superstar
Rockoperaklassikern ”Jesus Christ Superstar” av Andrew Lloyd Webber och Tim Rice hade sin svenska premiär på Scandinavium den 18 februari 1972. Föreställningen gavs nio kvällar i rad och slog publikrekord med över 75 000 besökare. I rollen som Jesus såg vi sångaren och musikern Peter Winsnes. Agnetha Fältskog och Titti Sjöblom alternerade i rollen som Maria Magdalena. Detta var precis innan Agnetha Fältskogs karriär med Abba hade tagit fart.
Sedan premiären har rockoperan återkommit till Scandinavium med nya uppsättningar år 1997, 1998, 2003 och 2014.

What an amazing show!
1972 var rockgruppen Deep Purple stora med sin hit "Smoke on the Water" och den 29 februari höll de sin första konsert på Scandinavium. 3 037 personer kom för att se bandet. En av dem var trummisen Mikkey Dee, som beskriver konserten som "where it all started". Titta på videon för att höra honom berätta om Deep Purple-konserten och andra minnen han har ifrån Scandinavium.
Andra år som Deep Purple spelat på Scandinavium: 1973, 1975, 1987, 1991, 2000 och 2011.

En av Europas största cirkusar flyttar in
1969 blåste Cirkus Scotts cirkustält sönder i Göteborg, som var turnéns sista stopp. Därefter kunde cirkusdirektören Käte Bronett inte längre lita på de hårda Göteborgsvindarna och flyttade in cirkusen i arenarummet. Första gången som Cirkus Scott gästade Scandinavium med sina underhållande clowner och cirkusartister var den 29 augusti till 3 september 1972. Efter det var cirkusen ett kärt och återkommande inslag fram till år 1981.
Andra cirkusar som besökt Scandinavium genom åren är bland andra Moskva Cirkus, Cirkus Carlos, Cirkus Schumann och Cirque du Soleil.
-
Landskamp i ishockey
Sverige och Sovjet mötte varandra för en träningsmatch i ishockey den 23 januari 1972. Sverige förlorade med 4–7. Publiksiffra 13 514.
-
Poster för "Jesus Christ Superstar".
-
Peter Winsnes och Agnetha Fältskog i "Jesus Christ Superstar".
-
Peter Winsnes och Agnetha Fältskog i "Jesus Christ Superstar".
-
Ohyggligt spännande wrestling
Blodtörstiga män som gör upp i spännande catchmatcher med inslag av Hongkongvåld och en nakendrottning som bjuder på en sexa Skåne i pausen – så marknadsfördes wrestlingevenemanget ”Catch as catch can” 1972. Det är tydligt att 70-talet var en helt annan tid med andra värderingar.
-
Rafflande toppmatcher i tennis
Den 30 oktober till 5 november 1972 spelades tennisturneringen Pro Tennis i Scandinavium. Turneringen var en del av WCT-tennisen det året. 32 av världens bästa spelare var på plats och tävlade om en kvarts miljon kronor.
Evenemangsstatistik 1972
104 evenemang
565 003 evenemangsbesökare
1973

Fäkt-VM blir arenans första världsmästerskap
VM i fäktning blev det allra första världsmästerskapet som arrangerades på Scandinavium. Under 12 dagar i juli 1973 gjorde världens bästa fäktare upp om världsmästartitlarna i de tre disciplinerna florett, värja och sabel. Sverige tog hem två medaljer i värja! Hans Jacobson stod för silvret och Rolf Edling för guldet.
Birgit Nilsson som Turandot
I augusti 1973 gjorde Birgit Nilsson och Helena Döse comeback på Scandinavium i Giacomo Puccinis opera "Turandot"! Birgit Nilsson hade titelrollen, Helena Döse spelade rollen som slavinnan Liu och den tredje stjärnan Rolf Björling rollen som prins Calàf. Sixten Ehrling var dirigent och Folke Abenius regissör. Totalt njöt 26 559 åskådare av de fyra operaföreställningarna.

Dubbla konserter med Rolling Stones
1973 spelade Rolling Stones två gånger på Scandinavium – på samma dag! ”Stenarna” var omättligt populära och bjöd de 19 812 konsertbesökarna på en otrolig show. Inte minst sångaren Mick Jagger, som inte var stilla en enda sekund! Han sprang kors och tvärs över scenen, ålade runt på golvet, hoppade upp och ner och vickade på höfterna, samtidigt som han sjöng. Det hela avslutades med att han hällde vatten över sig själv – och publiken!

"Det låg som en dimma över hela Scandinavium"
Komikern Ann Westin såg bandet T-rex på Scandinavium den 15 mars 1973. Lyssna när hon delar med sig av sitt speciella minne från konserten!
-
Poster för operan "Turandot".
-
Rolling Stones sångare Mick Jagger.
-
Luciakröning
En tradition mellan åren 1971 och 1979 var att Göteborgs Lucia kröntes på Scandinaviums scen. Under åren kom sammanlagt 39 807 personer till arenan för att fira Lucia.
-
Poster för en ishockeymatch mellan Frölunda och London Lions.
-
Star Cup ishockey
Västra Frölunda, Orillia Terriers, Brynäs, CHIMIK och CHZ Litvinov ställdes mot varandra i ishockeyturneringen ”Star Cup” 1973.
Evenemangsstatistik 1973
135 evenemang
555 090 evenemangsbesökare
1974
Svenskt stafettguld i inomhus-EM i friidrott
Inomhus-EM i friidrott avgjordes inför 15 288 åskådare den 9–10 mars 1974. Tävlingen var mycket lyckad både publikt och sportsligt, trots att Sverige inte erövrade några individuella medaljer. Vi fick ändå två guldmedaljer i stafett! Lena Moen som är HR-chef på Got Event var deltagare i ett av de vinnande stafettlagen. I filmen kan du höra henne berätta om hur hon minns tillbaka på sitt deltagande med skräckblandad förtjusning!

Harlem Globetrotters imponerar med sina basketboll-tricks
Basketlaget Harlem Globetrotters har turnerat världen runt i över 100 länder med sin fantastiska ”basketboll-cirkus”. Till Scandinavium har de kommit och showat hela 11 gånger mellan åren 1972 och 2005. Postern är från år 1974 då 3 101 personer kom för att se dem. Störst publik hade Harlem Globetrotters 2005 när totalt 13 507 besökare kom till arenan för att låta sig underhållas av lagets imponerande spex och tricks med basketbollen.

Vilda Västern-äventyr med Lill-Babs
Scandinavium fylldes med sand och förvandlades till Vilda Västern när musikalen ”Annie get your gun” sattes upp i september 1974. Barbro ”Lill-Babs” Svensson gjorde succé och imponerade stort i sin roll som den skjutglada flickan Annie. I övriga roller fanns bland andra Bo Svensson, Sten-Åke Cederhök och Charlie Rivel. Regissör var Åke Falck. I showen ingick även hästar, clowner, lindansare och ett hundratals statister. Bland de 118 675 som såg musikalen är de många som än idag vittnar om att det var ett minne för livet. Totalt hade musikalen 13 föreställningar på Scandinavium.

Klassisk ridkonst med Spanska Ridskolan
Scandinavium lockade en stor publik med hästentusiaster i oktober 1974. Då hade den anrika Spanska Ridskolan tagit sig från palatset Hofburg i Wien till Göteborg. Med sina vita och vackra Lipizzaner-hästar imponerade de med klassisk ridkonst, som redan då var över 400 år gammal. Totalt lockade de tre uppvisningarna en publik på 38 307 besökare.
Sedan 1974 har Spanska Ridskolan kommit tillbaka till Scandinavium tre gånger till, år 1986, 1992 och 2015.
-
Poster från Inomus-EM i friidrott.
-
The Queen of jazz förtrollar Scandinavium
Jazzsångerskan Ella Fitzgerald kom till Göteborg för en konsert den 15 mars 1974. Med vackra jazztoner och sin otroliga sång levde hon utan tvekan upp till de två smeknamnen ”Queen of jazz” och ”the first lady of song”.
-
Trail Smoke Eaters VS Gamla Tre Kronor
11 749 var på plats och såg tuffa canadensare möta Tre Kronors tuffa lirare i ishockey den 17 mars 1974.
-
Poster för musikalen "Annie get your gun".
-
Bertil Rönnberg och Anders Gernandt med flera visar stolt upp postern för Spanska Ridskolan.
-
Handboll World Cup
Finalen i Handboll World Cup spelades den 26 november 1974. Evenemanget presenterades av den klassiska kampanjen "Spola Kröken: man dricker litet mindre och mår mycket bättre". Publiksiffra: 5 736.
Evenemangsstatistik 1974
122 evenemang
611 683 evenemangsbesökare
1975

ABBA
Ett år efter att ABBA vunnit Eurovision Song Contest med ”Waterloo” uppträdde bandet på Scandinavium. Även om de var populära redan då kunde nog ingen av de 7 161 i publiken ana hur framgångsrik gruppen skulle bli. När ABBA kom tillbaka till Scandinavium 1977 hade de växt ytterligare i popularitet och gav konserter två kvällar i rad. Även publiken hade växt – båda konserterna var riktiga dragplåster och lockade över 9 000 besökare var. ABBAs sista konsert på Scandinavium var två år senare, 1979. Då var publiksiffran 12 145.
Innefotboll lockar storpublik
Ipswich och Glasgow Rangers fick möta de svenska lagen IFK, GAIS, ÖIS och Elfsborg i Scandinavium Fotboll Cup som arrangerades den 4–6 februari 1975. Innefotboll var riktigt populärt och hela 13 477 fotbollsfans tog sig till arenan för att heja på.

Dame Vera
Vera Lynn, som sjöng för de brittiska trupperna under andra världskriget, kom till Scandinavium för en konsert den 4 september 1975. I publiken satt 6 256 personer, däribland engelska flottister, Kung Carl Gustaf, Lord Mountbatten och Kapten Hans Hansson. Sångerskan bjöd på populära låtar som We’ll meet again och White Cliffs of Dover, och den förtjusta publiken sjöng med!

-
ABBA.
-
ABBA:s autografer från konserten 1975.
-
Poster för ABBA:s konsert på Scandinavium.
-
Kinesisk varieté
Den 11 och 12 september 1975 bjöds Scandinaviums publik på skådenummer man inte trodde var möjliga. 7 650 personer kom, såg och häpnades över den imponerande föreställningen.
-
Santana
Santana har haft inte mindre än sex konserter på Scandinavium! 1975 var bandets andra besök på arenan. Förband var musikgruppen Earth, Wind & Fire.
Störst publik drog Santana år 1981 då publiksiffran var 7 855.
Evenemangsstatistik 1975
105 evenemang
482 444 evenemangsbesökare
1976
Björn Borg besegrar världsstjärnan Rod Laver
Den 27 februari 1976 var hela 12 241 tennisentusiaster på plats på Scandinavium! Den svenske bolltalangen Björn Borg skulle då utmana världsstjärnan Rod Laver i en match. Segern gick till Björn Borg som vann matchen med 3–0 i set mot australiensaren!


Världsmästerskap i konståkning
VM i konståkning arrangerades på Scandinavium 2–7 mars 1976. Representanter för Sverige var syskonparet Liselotte och Thomas Öberg, men de blev utan seger. Paråkningen vanns, som vanligt, av Irina Rodnina från Sovjetunionen. Denna gång tillsammans med Alexander Zaitsev. Evenemanget drog en publik på 65 792 besökare. Världsmästerskapet arrangerades återigen på Scandinavium år 2008.
Countryfestival med Dolly Parton
Den 19 april 1976 var det Countryfestival på Scandinavium! Ett av de stora dragplåstren var ingen mindre än Dolly Parton. Scenen delade hon med andra artister som Jessi Colter, Skeeter Davis, Marty Robbins och Red Sovine. 7 934 countryfantaster besökte festivalen.
Tre år senare, 1979, återkom Dolly Parton till Scandinavium för sin första egna konsert på Scandinaviums scen. Hon har även gästat arenan 2007 och 2011.

Politisk valdebatt lockar tusentals åskådare
Inför valet 1976 möttes Olof Palme (S) och Thorbjörn Fälldin (C) i en debatt på Scandinavium. Frågor som diskuterades var kärnkraft, mark och identitetspolitik. Valdebatten har senare blivit beskriven som en av de hetaste någonsin inom svensk politik. Scandinavium fullkomligt kokade när de 9 421 åskådarna som var på plats ropade hejaramsor, precis som vid ett sportevenemang. Dessutom var de miljontals som följde debatten hemifrån via tv och radio. När den var över skulle politikerna fylla i gästboken. ”Det är väl bäst att jag skriver på vänstersidan och du på högerkanten”, ska Olof Palme ha sagt.

-
Irina Rodnina och Alexander Zaitsev som vann paråkningen i konståknings-VM 1976.
-
Dolly Parton.
-
Oförglömlig kväll med Sammy Davis Jr
Sång- och dansmannen Sammy Davis Jr underhöll Scandinaviums publik den 8 maj 1976. Med en publikkontakt utöver det vanliga bjöd han 6 518 personer på en oförglömlig kväll. Efter succén återkom stjärnan till Scandinavium två år i rad.
-
Thorbjörn Fälldin under valdebatten 1976.
-
Olof Palme under valdebatten 1976.
-
Konsert med ”The best of Rod Stewart”
Rockartisten Rod Stewart har haft hela sju konserter på Scandinavium. Den första var 6 november 1976 och lockade 8 098 fans. Med ett stort leende på läpparna bjöd Stewart på en riktigt bra show från scenen som var draperad i vitt. Alla hans bästa låtar spelades, lugna ballader varvades med ösiga rocklåtar – alla fick vad de ville ha! Andra år som Rod Stewart spelat på Scandinavium är 1978, 1980, 1986, 1998, 2005, 2014 och 2017. Störst publik fick han 1986 då han drog en publik på 12 363 besökare.
-
Poster från Rod Stewarts konsert på Scandinavium 1976.
Evenemangsstatistik 1976
131 evenemang
476 805 evenemangsbesökare
1977

Premiär för Gothenburg Horse Show
Den 25–27 mars 1977 arrangerades Gothenburg Horse Show för första gången. Den lokala föreningen Clarebergs Ridklubb med Lars och Liz Parmler i spetsen stod som initiativtagare. Det var startskottet för vad som skulle bli ett årligen återkommande evenemang med ryttare och hästar från hela världen på plats i Scandinavium. Redan första året kom 38 184 hästentusiaster för att ta del av de internationella hopptävlingarna. Resten är historia och idag är Gothenburg Horse Show en av världens ledande inomhustävlingar inom ridsport.
Läs mer om Gothenburg Horse Shows historia.
Tomas Torgersen, tävlingsledare för Gothenburg Horse Show, berättar om sina minnen från evenemanget:
Queen skapar magi på Scandinavium
Första gången det brittiska rockbandet Queen intar Scandinavium är den 10 maj 1977. Bandet med Freddie Mercury i spetsen var då ute på turnén ”A day at the races” för albumet med samma namn. Under denna turné fick publiken höra låten ”Bohemian Rhapsody” i sin helhet, inklusive operasektionen i mitten. Konserten i Göteborg sågs av 4 040 lyriska fans. När bandet kom tillbaka 1982 hade publiken växt sig mer än dubbelt så stor och Queen bjöd på ännu en magisk show.


Frank Andersson tar guld i VM i brottning
Det blev en svensk framgångssaga när VM i brottning arrangerades i Göteborg den 14–17 oktober 1977. En skadad vrist och armbåge till trots besegrade Frank Andersson sin rumänske motståndare Petre Dicu och tog hem guldet. Publiken ropade ”Frankie boy, oj, oj, oj” och Frank blev världsmästare! Silvermedaljen gick till Lasse Skiöld och bronsmedaljen till Arne Robertsson.
Produktionsledaren Pär berättar
Följ med bakom kulisserna och lyssna när produktionsledaren Pär Eriksson berättar om några minnen från arenans begynnelse. Från 1977 minns han till exempel en speciell Bob Marley-konsert.
-
Billy Graham
Evangelisten Billy Graham besökte Göteborg 12–16 januari 1977. Hans väckelsekampanj lockade otroliga 58 632 personer från när och fjärran till arenan.
-
Supertramp
Rockbandet Supertramp hade konsert på Scandinavium den 2 september 1977. De var då ute på sin turné ”Even in the quietest moments tour” och lockade 7 101 fans till arenan. Två år senare hade de släppt sin dunderhit ”The logical song” och lockade betydligt fler, 10 955!
-
Poster från en landskamp i ishockey mellan Sverige och Finland.
-
Året avslutas med cirkus
Cirkus Carlos bjöd Scandinavium på fantastisk cirkusunderhållning under slutet av 1977 och början på 1978. Med sina sjölejon, elefanter, akrobater, jonglörer och cowboys lockade cirkusen en publik på 10 690 personer.
Evenemangsstatistik 1977
125 evenemang
551 717 evenemangsbesökare
1978

Klassisk Wienerkonsert
Med ledning av dirigenten Willi Boskovsky höll solisten Nicolai Gedda och Göteborgs Symfoniker en Wienerkonsert den 1 april 1978. Publiken bjöds på klassiska musikverk av Johann Strauss och Franz Lehar. Evenemanget var mycket populärt och fick publikrekord! Totalt var det 13 528 personer som var på plats för att njuta av den vackra musiken. Det öppnade upp för rad efterföljande klassiska evenemang på Scandinaviums scen!
Direktsänd proffsboxning på storbildskärm
Den 15 september 1978 möttes tungviktarna Muhammad Ali och Leon Spinks i boxningsringen. Spinks hade tidigare under året tagit världsmästartiteln ifrån Ali och det publika intresset var enormt! Men proffsboxning var förbjudet i Sverige så SVT kunde inte sända matchen från New Orleans. Från Scandinavium kunde dock medlemmar i boxningsklubbar följa matchen på en storbildsskärm. Totalt var 3 242 personer på plats mitt i natten och såg Muhammad Ali återta världsmästartiteln.

Bild från Muhammad Alis besök i Göteborg 1979.
-
Storvinst för Frölunda!
Den 9 mars gjorde Frölunda årets match mot Leksand! Inför en publik av 11 470 lyckliga fans vann de över motståndarlaget med hela 10–1.
-
Genesis
Genesis, med Phil Collins på trummor och sång, höll konsert på Scandinavium 7 juni 1978. De var då ute på sin turné ”And then there where three tour” och spelade inför en publik på 5 328 personer. Det var andra gången bandet besökte arenan och en tredje gång skulle det bli 1982.
-
Bob Dylan två kvällar i rad!
Den levande legenden Bob Dylan bjöd på konsert två julikvällar i rad 1978. De 24 149 fansen som såg honom fick njuta av låtar som Mr. Tambourine Man, Like a Rolling Stone och Blowin’ in the Wind. Totalt har Dylan haft nio konserter på Scandinavium. Den senaste var 2019.
-
Poster för brottningsmatchen mellan Ali och Spinks den 15 september 1978.
-
Första Davis Cup
Den 5–8 oktober 1978 spelades Davis Cup för första gången på Scandinavium. Sverige representerades av Björn Borg, Kjell Johansson och Ove Bengtsson som fick möta USA:s spelare Arthur Ashe, Vitas Gerulaitis, Bob Lutz och Stan Smith. Tyvärr blev det förlust för Sverige som förlorade semifinalen med 2–3. Annat skulle det bli 1984…
Evenemangsstatistik 1978
118 evenemang
589 027 evenemangsbesökare
1979
Världscupfinal i hoppning
År 1979 arrangeras Gothenburg Horse Show för tredje gången. Att tävlingarna redan är en internationell succé är ett faktum, och nu tar GHS stora kliv i den internationella toppsporten då den allra första världscupfinalen i hoppning arrangeras i Scandinavium. Den legendariska duon Hugo Simon och Gladstone stod som segrare i denna historiska final. I startfältet hittar vi bland annat en ung lovande talang vid namn John Whitaker. John kom senare att tillsammans med Milton bli en av världens mest ikoniska ryttare.

Foto: Jan Gyllensten.
-
Roxy Music
Bandet Roxy Music uppträdde på Scandinavium tre gånger under 70-talet. Det tredje besöket var den 25 februari 1979.
-
Ryttaren Hugo Simon med hästen Gladstone.
-
ABBA:s tredje och sista konsert på Scandinavium var den 19 oktober 1979.
-
Agnetha Fältskog och Anni-Frid Lyngstad i ABBA.
Evenemangsstatistik 1979
109 evenemang
546 654 evenemangsbesökare
Om Scandinaviums digitala museum
Om inget annat anges är materialet i det digitala museet från Idrottsmuseet, Kamerareportage eller Scandinaviums arkiv, samt material som lämnats in av privatpersoner. Vill du också bidra eller saknar du något evenemang? Ser du några fakta- eller skrivfel? Mejla oss gärna på webbansvarig@gotevent.se. Vi blir också glada om du delar med dig av dina magiska minnen från Scandinavium i dina sociala medier genom att använda hashtagen #Scandinavium50.