Kollage över evenemang på 80-talet.

80-talet

1980–1989 på Scandinavium

1980

Konståknings-EM tillbaka på Scandinavium

Åttiotalet inleddes med att EM i konståkning arrangerades för andra gången på Scandinavium. Evenemanget ägde rum 22–27 januari och drog en publik på totalt 25 528 personer. Från Sverige deltog Thomas Öberg som placerade sig på en tiondeplats och Bodil Olsson som tyvärr inte tog sig längre än till plats tjugo. Den brittiske konståkaren Robin Cousins gjorde en närmast perfekt friåkning och tog hem herrarnas guld!

Robin Cousin.

Frölunda tar SM-silver

Det nya decenniet startade bra för Frölunda! Säsongen 1979/1980 kom de på en tredje plats i grundserien och gick till SM-final. I slutspelet mötte de motståndarlaget Brynäs i fem matcher, varav två spelades på hemmaarenan Scandinavium och lockade 24 270 hockeyfans. I den avgörande finalmatchen på Johanneshov vann dock Brynäs med 2–1 och Frölunda avslutade säsongen med silver! Tränare denna framgångsrika säsong var Leif "Blixten" Henriksson.

Ishockeyspelare.

Ulf Lundell gör entré på Scandinaviums scen

Ulf Lundell steg upp på Scandinaviums scen för första gången den 1 november 1980. Han var då aktuell med sitt album ”Längre inåt landet”. Totalt har han uppträtt på Scandinavium sju gånger. Allra störst publik hade han 1982 då han lockade hela 11 389 besökare som ville sjunga med i dunderhiten ”Öppna landskap”.

Ulf Lundell.

Nostalgitripp med Thomas Johansson och Mats Olsson

Den legendariska konsertarrangören Thomas Johansson (grundare av Ema Telstar, Live Nation) och sport- och kulturjournalisten Mats Olsson har många minnen från Scandinavium. I filmen kan du höra dem berätta anekdoter om arenan och de evenemang som Thomas arrangerade och Mats rapporterade om.

 • Poster för den sensationella boxningsmatchen mellan Marvis Frazier och Lillen Eklund.

  Sensationell tungviktsmatch

  Svenska medaljhoppet Anders ”Lillen” Eklund mötte USA:s juniorvärldsmästare Marvis Frazier i en boxningsmatch på Scandinavium den 11 februari 1980. Publiksiffra: 3 803.

 • Poster för Elvis-musikalen.

  Musikal om ”The King”

  Musikalen ”Elvis” baserades på Elvis Presleys liv och karriär. Den sattes inledningsvis upp på Astoria Theatre i London 1977 och gjorde stor succé! Därefter drog musikalen ut på turné och i mars 1980 kom den äntligen till Scandinavium och Göteborg. Publiken bjöds på flera härliga musikalnummer ur stjärnans repertoar.

 • The Clash backstage på Scandinavium.

  The Clash

  Det brittiska rockpunkbandet The Clash gjorde ett riktigt bra gig på Scandinavium i maj 1980. Året tidigare hade de släppt det legendariska albumet ”London Calling”, som blev deras stora genombrott. Efter konserten dröjde det bara ett år till bandet återvände till Göteborg och Scandinavium för en andra konsert.

  Foto: Lars Sundestrand, GP.

 • Poster för Veckorevyns rockgala.

  Rockgala med stora svenska namn

  ”ROLL and Bike” – så hette Veckorevyns rockgala på Scandinavium den 23 augusti 1980. På galan var populära svenska artister som Tomas Ledin, Jerry Williams, Magnus Uggla, Kenta, Noice och The Radio. 9 532 rockande fans var på plats!

 • En bild på Eric Clapton med en pratbubbla som säger Hullu. Bilden är signerad av Eric Clapton.

  Gitarrgurun Eric Clapton

  Den 24 september 1980 fick Scandinavium besök av en av världens största gitarrister, ingen mindre än Eric Clapton! Konserten var minst sagt uppskattad och sedan dess har han uppträtt på arenan fyra gånger till. Som allra störst var han 1998 när han drog en publik på 10 890 besökare.

 • Poster för european figure skating championships.

  Poster för EM i konståkning på Scandinavium 1980

Evenemangsstatistik 1980

105 evenemang
580 815 evenemangsbesökare

Lista över samtliga evenemang på 80-talet (pdf)

1981

VM i ishockey

I april 1981 stod Göteborg värd för Ishockey-VM. 26 matcher spelades på Scandinavium och sammanlagt 155 004 hockeyentusiaster tog sig till arenan för att heja på. Sovjet vann överlägset och blev världsmästare! Silvermedaljen gick till Sverige, trots den tunga förlusten med 1–13 mot Sovjet i den näst sista omgången. Bronset gick till Tjeckoslovakien.

Sveriges landslag i ishockey.

Det svenska landslaget.

Konsert med "The Boss"

Åtta år efter att hans debutalbum släpptes kom Bruce Springsteen äntligen till Göteborg. Den 28 april 1981 är 13 334 fans på plats och ser konserten som är en del av turnén ”The River”. Andra gången han spelar på Scandinavium är den 23 juni 2005 när han släppt albumet ”Devils and dust”. Idag är "The Boss" mer associerad med Ullevikonserter, men hans magiska konserter på Scandinavium är inte att förglömma!

Bruce Springsteen.

Siw Malmkvist som Pippi Långstrump

Barnteater med Astrid Lindgren-favoriten Pippi Långstrump lockade 26 677 barn och vuxna till Scandinavium i september 1981. Barnen i publiken var onekligen en stor del av föreställningen och varnade Pippi högljutt för bovar och poliser!

Föreställningen regisserades av Staffan Götestam och i rollen som Pippi Långstrump såg vi Siw Malmkvist. Att just hon skulle få rollen som Pippi var faktiskt ett krav från Astrid Lindgren själv!

Siw Malmqvist som Pippi Långstrump.

Intim spelning med Harry Belafonte

Harry Belafonte har haft totalt fyra konserter på Scandinavium. Den 11 september 1981 besökte han arenan för tredje gången. Sångaren föredrog intima spelningar och därför innebar publiksiffran 4 084 att konserten var helt utsåld! Dagen innan konserten var han på Liseberg och förevigade sina handavtryck.

Harry Belafontes handavtryck på Liseberg.
 • Sovjets ishockeylag.

  Sovjet blev segrare i hockey-vm 1981.

 • Stevie Wonder. Hotter than july.

  Soul med Stevie Wonder

  Den 10 maj 1981 var 7 550 personer på plats för att se Stevie Wonder på Scandinavium. Soulstjärnan var då ute på turné med sin senaste platta ”Hotter than July”. Nio år och fyra album senare var han tillbaka på arenan igen.

   

 • Poster för konsert med Kim Larsen. Jungle Dreams.

  Danmarks stolthet Kim Larsen

  1981 besöker den danska musikern Kim Larsen Scandinavium för andra gången. Han är då aktuell med sin nya LP "Jungle Dreams" och lockar en publik på 4 409 personer.

   

 • Poster för NHL-hockey. Titelförsvararna Washington Capitals utmanas av New York Rangers, AIK, Djurgårn och Västra Frölunda.

  NHL i hockeyborgen

  I september 1981 var det NHL-hockey på Scandinavium! Hemmalaget Frölunda fick möta Washington Capitals, Djurgården, AIK och New York Rangers.

   

 • Poster för pekingoperan. Unikt gästspel från Folkrepubliken Kina.

  Pekingopera från Kina

  Pekingoperan var ett unikt gästspel från Wuhan i Folkrepubliken Kina. Sång, musik, mim, akrobatik och fäktning var några av de fascinerande inslagen som publiken fick se under evenemanget den 15 oktober 1981. Totalt var det 5 083 imponerade personer på plats.

 • Poster för västfest. Gammaldans non stop.

  Västfest!

  Gammeldans non stop var vad som gällde den 20 november 1981 när Västfest arrangerades på Scandinavium. Bosse Larsson, Bröderna Lindqvist, Eva Rydberg, Ewa Roos och Bröderna Samuelson stod för musiken och gästerna för dansen.

Evenemangsstatistik 1981

119 evenemang
684 394 evenemangsbesökare

Lista över samtliga evenemang på 80-talet (pdf)

1982

Världscupfinal i hoppning

1982 är Gothenburg Horse Show arrangör av världscupfinalen för andra gången, efter att ha arrangerat Europafinalen 1980 och 1981. Hoppsporten är vid den här tiden väldigt mansdominerad, trots att män och kvinnor tävlade på lika villkor redan då. Men under tävlingarna i Scandinavium är det Melanie Smith som med sin Calypso efter en dramatisk omhoppning vinner världscuptiteln som första kvinna någonsin. I omhoppningen möter hon några av de absolut största – Paul Schockemöle, John Whitaker och Hugo Simon. Melanie är i ledning inför omhoppningen och behöver gå felfritt för att säkra segern, ett nedslag och hon slutar på andra plats. När ekipaget klarar det sista hindret fullkomligt exploderar Scandinavium och sensationen är ett faktum.

Se klippet från UR Plays programserie "Ögonblicken som förändrade sporten" och upplev de riktiga gåshudsögonblicken när Melanie går felfritt! Tidsslott 13.55-19.30.
Lyssna också när Got Events vd Lotta Nibell berättar om den magiska stämningen som Gothenburg Horse Shows publik skapar i arenan.

Läs mer om Gothenburg Horse Shows historia.

Hästhoppning.

Foto: Jan Gyllensten.

Poster för konsert med Elton John.

Elton John

1982 var Elton John ute på en världsomfattande turné med sin nya vinyl Jump Up! Turnén hade totalt 135 stopp – varav ett i Göteborg! Med sig på scen hade han sitt fantastiska band bestående av Davey Johnstone, Nigel Olsson och Dee Murray.
Det var första gången Elton John uppträdde på Scandinavium och 3 442 fans kom för att lyssna. Genom åren har han hunnit ha totalt sex konserter på arenan och fått en betydligt större publik. När han återigen gästade Scandinavium under sin avskedsturné var det hela 11 074 personer på plats för att se honom en sista gång.

Världens största idrottsstjärnor i tv-sänt tävlingsprogram

Den 12 juli 1982 befann sig några av världens främsta idrottsprofiler på Scandinavium för att delta i tävlingen ”World Sport Masters”. Deltagarna var inga mindre än Björn Borg, Pelé, Ingemar Stenmark, Wayne Gretzky, Sugar Ray Leonard, Kevin Keegan, Vitas Gerulaitis och Stefan Persson. De fick tävla mot varandra i sju olika grenar, som till exempel bollkastning, cykling, längdhopp och hinderlöpning. Den som tog hem segern var skidåkaren Ingemar Stenmark. Evenemanget sändes på TV och sågs även av 7 258 personer på plats i arenan. Programledare var Lars-Gunnar Björklund.

Sportstjärnor som tävlar i löpning.

Glada änkan flyttar in på Scandinavium

Operan ”Glada änkan” hade först premiär på Stora teatern i Göteborg 1981. Det blev en stor publiksuccé och köerna ringlades långa utanför biljettkassorna. För att fler skulle få möjlighet att se föreställningen flyttades den till Scandinavium. Mellan 8–22 september 1982 hölls 13 föreställningar på arenan, som sågs av totalt 19 579 operafantaster. Rollen som den glada änkan spelades av operasångerskan Marie-Louise Hasselgren.

Marie-Louise Hasselgren i Glada änkan.
 • Poster för landskamp i handboll. Sverige möter Västtyskland. Regerande världsmästare. Vuxna 25, barn 10.

  Landskamp i handboll

  Det svenska handbollslandslaget mötte de regerande världsmästarna Västtyskland den 5 januari 1982. Biljettpriset var 10 kronor för barn och 25 för vuxna. 5 103 var på plats och hejade!

 • Freddie Mercury.

  Queen tillbaka igen

  Fem år efter deras första Scandinavium-konsert kommer Queen och Freddie Mercury tillbaka till arenan. Konserten drog 9 886 fans.

 • Poster för Karate-EM.

  Svenskt guld i Karate-EM

  Den första och hittills enda gången som Karate-EM arrangerats i Sverige var den 7–9 maj 1982. Sveriges damlag tog en guldmedalj och Håkan Nygren blev silvermedaljör.

 • Poster för konsert med Frank Zappa.

  Frank Zappa

  "Bobby Brown" och "Sofa" var ett par av de låtar som Frank Zappa spelade på sin konsert den 10 maj 1982. Detta blev artistens femte och sista konsert på Scandinavium. Som populärast var han år 1980 då 6 992 dyrkande fans var på plats.

 • Poster för Leninggradbaletten. Sovjetiskt gästspel. 60 personer. För första gången i Sverige.

  Leninggradbaletten

  Döende svanen och Bröllopskortegen var två av dansnumren som Leninggradbaletten visade upp inför Scandinaviums publik den 15 maj 1982. Den vackra dansuppvisningen sågs av 2 169 personer.

Evenemangsstatistik 1982

115 evenemang
546 906 evenemangsbesökare

Lista över samtliga evenemang på 80-talet (pdf)

1983

Hallsvenskan i fotboll

Hallsvenskan var en inomhusturnering i fotboll som spelades på 80- och 90-talet. År 1983 var Scandinavium arena för gruppspelen mellan Blåvitt, IF Elfsborg, Åtvidabergs FF och Örgryte IS och den 14 februari spelades den stora SKF Cup-finalen. ”Kom och se den nya innesporten” stod det fyndigt på evenemangspostern. Det gjorde totalt 6 077 fotbollsfans.

Fotbollsspelare som räcker upp händerna.

Don't cry for me Argentina

Den 27–30 maj hölls fyra föreställningar av Andrew Lloyd Webbers och Tim Rices musikal ”Evita” på Scandinavium. 13 882 musikalälskare såg föreställningarna och blev tagna med storm när de fick höra rollfiguren Eva Peróns vackra sång i kända klassikern ”Don’t cry for me Argentina”.

Sångerskan i musikalen Evita.

EM i snyggast frisyr

Ett av Scandinaviums mest udda Europamästerskap är Frisyr-EM 1983. Hela 12 070 besökare kom till arenan för att beundra de eleganta håruppsättningarna. Modellerna fick sitta med huvudet i stora hårtorkar och vänta på att deras frisyrer skulle bli klara. Äta korv med bröd, röka cigaretter och läsa böcker var populära aktiviteter att fördriva tiden med medan de väntade.

Modeller som sitter med huvudet i hårtorkar. En modell äter korv.
Poster för VM i styrkelyft.

VM i styrkelyft

Sverige gjorde storslam under VM i styrkelyft 10–13 november 1983! Både guld, silver och brons gick till svenska deltagare. Guldmedaljörer var Göran Henrysson, Kenneth Mattsson och Samuel Kivi.

Kenneth Mattsson delar med sig av sina minnen:

 • Autografer från konståkarna i Holiday on Ice. 30 years in Sweden, 12 years in Scandinavium. Thank you for a nice stay and we hope to be here again in 1984 for our 13th season.

  Jubileumsföreställning med Holiday on Ice

  Isshowen Holiday on Ice har varit ett kärt återkommande evenemang på Scandinavium. Mellan åren 1972 och 1993 hade de totalt 74 föreställningar på arenan, med en sammanlagd publik på 380 290 personer. År 1983 firade den turnerande isshowen 30 år i Sverige och 13 år på Scandinavium med en jubileumsföreställning.

 • Två fotbollsspelare på inomhusplanen.

  Foto från Hallsvenskan 1983.

 • Poster för Hallsvenskan. Kom och se den nya innesporten. Ta med hela familjen och kom. Varmt, roligt, inne!

  Poster för Hallsvenskan.

 • Poster för Thin Lizzys The Farewell concerts.

  Fyra gånger Thin Lizzy

  Det irländska hårdrocksbandet Thin Lizzy spelade på Scandinavium fyra år i rad under åttiotalet. Den sista konserten var den 29 april 1983 och avslutades med låten ”Dancing in the moonlight (It’s caught me in its spotlight)”. De fyra konserterna drog en sammanlagd publik på 14 183 personer.

 • Poster för estnisk kulturfestival. Festkonsert. Ur programmet, Beethovens 9a, Arvo Pärts Credo.

  Estnisk kulturfestival

  Läktarna fylldes av 12 550 personer när det var dags för estnisk festkonsert den 20 maj 1983. För musiken stod bland andra solisten Käbi Laretei, dirigent Neeme Järvi, Göteborgs Symfoniker och Konserthuskören.

 • Gymnast.

  EM i Gymnastik

  EM i Gymnastik för damer avgjordes inför en publik på 20 105 personer 7–8 maj 1983. Tävlingarna följdes dessutom ivrigt av en halv miljon tv-tittare. Bland de svenska deltagarna fanns Lena Adomat, Annie Eklund och Marlen Pettersson.

 • Autografer från artisterna som höll Wienerkonserten 1983.

  Wienerkonsert

  Den 27 augusti 1983 var det återigen dags för Wienerkonsert på Scandinavium. Musikmästerverk av Strauss, Kálmán och Lehár framfördes av Nicolai och Tanja Gedda, Neeme Järvi och Göteborgs Symfoniker.

   

 • Bandet KISS på Scandinaviums scen.

  Tredje konserten med KISS

  KISS hade sina två första konserter på Scandinavium år 1976 och 1980. Den tredje konserten den 18 november 1983 lockade den ditintills största publiken. 7 774 personer fick rocka loss till låtar som ”Rock and Roll all nite”, ”Detroit rock city” och ”Lick it up”.

 • Tyngdlyftaren Kenneth Mattsson.

  Kenneth Mattson, en av guldmedaljörerna i VM i styrkelyft 1983.

Evenemangsstatistik 1983

99 evenemang
513 824 evenemangsbesökare

Lista över samtliga evenemang på 80-talet (pdf)

1984

Poster för European Indoor athletic championship.

EM i friidrott

I mars 1984 hölls Europamästerskapen i friidrott i Göteborg. Extra minnesvärt från evenemanget är när fransmannen Thierry Vigneron satte det nya världsrekordet i stavhopp, 5,85 meter! Från Sverige deltog Patrik Sjöberg och Linda Haglund, men tyvärr blev det inga svenska medaljer detta år.

Carolafeber

Den 6 maj 1984 står Carola på Scandinaviums scen för första gången. Året innan slog hon igenom rejält med ”Främling” i Melodifestivalen och Carola-febern var fortfarande väldigt hög. 7 623 personer var på Scandinaviumkonserten och bevittnade starten på vad som skulle bli en lång och allsidig karriär.

Carola.

Davis Cup

14–16 december 1984 är historiska dagar inom svensk tennis. I ett fullsatt Scandinavium besegrade Sverige USA med 4–1 i Davis Cup-finalen. Laget från USA bestod bland andra av världsettan John McEnroe och världstvåan Jimmy Connors – världens bästa dubbelpar! Ingen hade förväntat sig en svensk seger, men grusunderlaget och en fantastisk laganda gynnade det svenska laget som bestod av Stefan Edberg, Henrik Sundström, Anders Järryd och Mats Wilander. Tillsammans gav de allt och vann!

Totalt har fyra Davis Cup-finaler spelats i Scandinavium, 1984, 1987, 1988 och 1997.

Davis Cup-segrarna håller upp guldbucklan.
 • Poster för konsert med Whitesnake på Scandinavium.

  Whitesnake

  1984 var Whitesnake på turné med sitt multiplatina-säljande album ”Slide it in”. Det var första gången göteborgarna fick chansen att se det legendariska hårdrocksbandet på Scandinavium. Konserten sågs av 5 187 fans.
  Bandet har senare gjort två återbesök 2004 och 2008.

 • Poster för Gothenburg Horse Show. Världsfinal i Volvo World Cup Holland.

  Gothenburg Horse Show

  Under 1984 års världscupfinal i hoppning lyckas den unga Mario Deslauries ta hem segern endast 19 år gammal! Det är ett rekord som står sig än i dag.

 • Poster för konsert med Status Quo på SCandinavium. Aktuell LP Back to back. The farewell tour.

  The Farewell Tour

  1984 skulle Status Quo uppträda för en tredje och sista gång på Scandinavium. Så blev det lyckligtvis inte. Bandet hade splittrats och gav sig ut på en avskedsturné – men redan 1985 var de tillbaka med en ny uppsättning medlemmar. Därefter gästades Scandinavium av Status Quo hela fyra gånger till. Faktum är att de är ett av banden som har haft flest konserter på arenan.

 • Poster för musikalen HAIR. Amerikanskt gästspel. Tidernas musikal.

  HAIR

  En amerikansk ensemble gästade Scandinavium och spelade den klassiska rockmusikalen HAIR under tre septemberkvällar 1984. Ensemblen bestod av 32 medverkande på scen plus en orkester. Den omtyckta musikalen sågs av totalt 11 399 personer. 

 • Poster för countrykonsert med bland andra Kicki Danielsson.

  Countryfest

  Den 26 augusti 1984 var det stor countryfest på Scandinavium. Artisterna som spelade var Kikki Danielsson och Roosarna, Hasse Andersson och Kvinnaböske band, Mats Rådberg och Rankarna och Wendel Adkins.

 • Poster för barnteatern Emil i Lunneberga.

  Emiiiiiiiiil!

  Så skreks det i arenan när barnteatern ”Emil i Lönneberga” visades på Scandinavium. I rollerna sågs bland andra Siw Malmkvist, Brasse Brännström, Stig Grybe och Christina Schollin. Teatern spelades under 20–23 september och sågs av 20 946 stora och små personer.

 • Poster för konsert med Iron Maiden på Scandinavium. Special Guest Mötley Crüe.

  Heavy metal-konsert med Iron Maiden

  Ett band som slår Status Quo i antal konserter på Scandinavium är heavy metal-jättarna Iron Maiden. Totalt har de haft nio konserter på arenan. Fyra på 80-talet, tre på 90-talet och två på 00-talet. 1984 var de på turnén ”World Slavery Tour” med sitt album ”Powerslave”. Det var en påkostad scenproduktion med egyptiskt tema, mycket pyroteknik och en mumifierad Eddie. Special guests var dessutom storheterna Mötley Crüe.

 • Autografer från spelarna i Davis Cup.

  Autografer från tennisspelarna i Davis Cup 1984.

Evenemangsstatistik 1984

129 evenemang
554 091 evenemangsbesökare

Lista över samtliga evenemang på 80-talet (pdf)

1985

VM i bordtennis

72 olika nationer deltog i Världsmästerskapen i bordtennis 1985. Mer än 500 miljoner tv-tittare såg Kina besegra Sverige med 5–0 i herrarnas lagfinal och av singelspelarna var det ingen som ens tog sig till kvartsfinal. Bättre gick det i herrdubbeln! Där var det Ulf ”Tickan” Carlsson och Mikael ”Äpplet” Appelgren som tog hem guldet. Evenemanget pågick mellan den 28 mars till 7 april och lockade totalt 73 905 besökare till Scandinavium.

Bordtennisspelare.

Eurovision Song Contest

Den 4 maj 1985 stod Sverige värdland för jätteevenemanget Eurovision Song Contest. Intresset var enormt och platserna till både genrepet och direktsändningen sålde slut långt i förväg. Totalt 8 197 var på plats i arenan och såg när norska Bobbysocks tog hem segern med den numera klassiska ”La det swinge”. Det svenska bidraget var ”Bra vibrationer” med Kikki Danielsson, som kom på en tredjeplats. Men det vi alla nog minns allra bäst från denna Eurovisionkväll är när programledaren Lill Lindfors klev ut på scenen och tappade kjolen inför miljontals tv-tittare!

Diana Ross sätter publikrekord

Sångerskan Diana Ross har haft tre konserter på Scandinavium; 1973, 1985 och 1989. Den 28 september 1985 slog hon arenans publikrekord! Den stora stjärnan från The Supremes lockade då otroliga 14 555 konsertbesökare. Rekordet skulle dock slås tre år senare av en annan populär sångerska...

Diana Ross.

Svensk rock mot apartheid

ANC-galan, även kallad Svensk rock mot apartheid, var en manifestation mot den sydafrikanska apartheidregimen. Galan hölls på Scandinavium den 29–30 november 1985 och flera av Sveriges mest omtyckta artister uppträdde gratis. Mikael Wiehe, Björn Afzelius, Tomas Ledin, Imperiet, Eva Dahlgren, Anne-Lie Rydé och Peps Persson var några av dem. Även statsministern Olof Palme medverkade och höll ett brandtal. Fantastiska 23 744 personer kom till Scandinavium för att stödja den afrikanska frihetsrörelsen.
Evenemanget direktsändes i radio och visades på TV i efterhand. Inspelningar från ANC-konserterna har dessutom släppts på skiva och DVD.

Olof Palme, Mikael Wiehe och Björn Afzelius.
 • Blåvit poster för årets första innecup i fotboll.

  Innecup i fotboll

  Steve, Torbjörn, Gunder och Dala var några av Blåvitts spelare som fick möta Vålerengen, Kaiserslautern och AIK i innecupen i fotboll den 11 januari 1984.

 • En stor orkester och kör fyller Scandinaviums läktare.

  Messias

  1985 inleddes med Georg Friedrich Händels “Messias”. Den 5–6 januari kom 17 842 personer till Scandinavium och njöt av solister och en jättekör med över 3000 sångare. Orkestern leddes av dirigenten Charles Farncombe.

 • En stor orkester och kör fyller Scandinaviums läktare.

  Poster för "Messias".

 • Håkan Brock gör en segervolt i boxningsringen.

  Svensk seger i boxning

  Den 29 januari 1985 var det landskamp i boxning på agendan. Den svenska tungviktsboxaren Håkan Brock mötte och besegrade USA:s Lionel Washington – vilket han firade med en segervolt.

 • Bono i U2.

  U2:s första konsert på Scandinavium

  Den irländska succégruppen U2 drog 8 035 fans till sin första konsert på Scandinavium. De var då ute på sin turné ”The Unforgettable Fire Tour” och bland låtarna på låtlistans fanns publikfavoriter som ”Pride (In the name of love)” och ”Sunday bloody Sunday”. 1992 gästade bandet arenan igen.

 • Poster för Bodybuilding Championship 1985.

  VM i bodybuilding

  I november 1985 kom muskulösa kroppsbyggare från hela världen till Scandinavium för att delta i VM i bodybuilding. 7 393 besökare var på plats för att heja fram vinnarna.

 • Bodybuildaren Herman Hoffend.

  Tyska Herman Hoffend var en av deltagarna i VM i bodybuilding 1985.

 • Diana Ross autograf.

  Diana Ross autograf från konserten på Scandinavium 1985.

 • Peps Persson.

  Peps Persson på ANC-galan.

 • Poster för musikalen Fritiof Andersson. Stor sång- och dansfest till Taubes visor.

  Evert Taube-musikal

  I december 1985 var det stor sång- och dansfest på Scandinavium! Då tog sig 11 978 personer till arenan för att se musikalen ”Fritiof Andersson”, som baserades på Evert Taubes älskade visor om sjömannen med samma namn. Producent och författare bakom musikalen var Rune Magnusson.

Evenemangsstatistik 1985

130 evenemang
501 326 evenemangsbesökare

Lista över samtliga evenemang på 80-talet (pdf)

1986

Poster för Scandinaviums jubileumsgala. Scandinavium 15.

Scandinavium 15 år!

1986 hade Scandinavium 15-årsjubileum och det firades stort med en gala den 29 och 31 augusti. Göteborgs Symfoniker, Göteborgs Konserthuskör och Oscarsbaletten bjöd på opera, operett och musikal tillsammans med bland andra Sylvia Lindenstrand, Elisabeth Erikson och Sven-Bertil Taube. Sixten Ehrling, som var maestro, gjorde en bejublad entré på en truck!
8 396 var på plats för att fira den nu femtonåriga arenan.

Ski festival

En 40 meter lång skidbacke byggdes inne på Scandinavium när det var dags för Ski Festival den 23–26 oktober 1986. Evenemanget invigdes av Kungen och leddes av Klasse Möllberg. De 30 000 som kom kunde till exempel botanisera på skidsportsmässan eller låta sig underhållas av Volvo Ski Show. Även det Svenska skidlandslaget var på plats.

En skidramp och mässmontrar inne i arenarummet.
Poster för Magnus Ugglas konsert på Scandinavium.

Konsert med grammisvinnande Magnus Uggla

Hösten 1986 gjorde Magnus Uggla succé med sitt album ”Den döende dandyn”, som toppade den svenska albumlistan och gav honom en grammis för ”Årets svenska skiva”. En månad efter att skivan släpptes hade Uggla sin andra konsert på Scandinavium och drog en storpublik på 12 226 personer. Det var den 29 november. 

Magnus Uggla uppträdde på Scandinavium tre gånger under åttiotalet; 1983, 1986 och 1989. Postern är från hans första konsert på arenan.

The final countdown

1986 gjorde pudelrockarna Europe stor succé med låten ”The final countdown”. Samma år spelade de faktiskt två gånger på Scandinavium. Den första konserten både inleddes och avslutades med den otroliga megahiten. Sammanlagt var det 7607 besökare som såg konserterna. Därefter har bandet spelat på Scandinavium två gånger till. Störst publik fick de 1989 när 10 509 fans kom till arenan.

Poster för Europes konsert på Scandinavium. The Final Countdown Tour 86.
 • Poster för en konsert med Twisted Sister.

  I wanna rock

  1986 var hårdrocksgruppen Twisted Sister aktuella med sin LP ”Come out and play” och den 29 mars hade de konsert på Scandinavium. Publiken fick rocka till låtar som ”I wanna rock”, ”The price” och ”Burn in hell”.  Publiksiffra: 2 915.

 • Medlemmarna i Depeche Mode.

  Syntfavoriterna Depeche Mode

  Syntmusiken var en stor del av 80-talet och Depeche Mode var favoriterna för många. Den 25 april spelade de på Scandinavium för första gången och drog en publik på 6 859 fans. Därefter har de kommit tillbaka flera gånger, totalt har de haft åtta konserter på arenan.

 • Poster för motorshow på Scandinavium.

  Motorshow

  Under fyra dagar i maj 1986 var det motorshow på Scandinavium. 13 367 motorintresserade kom till arenan.

 • Autograf från Annie Lennox i Eurythmics.

  Eurythmics

  12 988 Eurythmics-fans samlades på Scandinavium för en konsert den 4 oktober 1986. Bandet var då ute på turnén ”Revenge Tour”. En av de stora publikfavoriterna som alla kunde sjunga med i var så klart populära ”Sweet dreams (are made of this)”.
  1989 spelade Eurythmics på arenan igen.

Evenemangsstatistik 1986

77 evenemang
422 264 evenemangsbesökare

Lista över samtliga evenemang på 80-talet (pdf)

1987

The Queen of Rock & Roll

Rockmormor och the queen of rock & roll – giganten Tina Turner är simply the best! Redan 1972 gästade hon Scandinavium för första gången, då tillsammans med sin dåvarande make Ike. Den 22 mars 1987 var hon tillbaka med en egen konsert under turnén ”Break every rule world tour”. 12 393 glada fans var på plats och fick höra populära låtar som ”What’s love got to do with it”, ”We don’t need another hero” och ”Proud Mary”.

Tina Turner spelade även på Scandinavium år 1990 och 1996.

Tina Turner.

Prince

Prince gjorde stor succé under 80-talet med sitt soundtrack till filmen ”Purple Rain”, som gavs ut 1984. Det skulle dock dröja till den 12 maj 1987 innan den framgångsrike artisten gästade Scandinavium. Då var han ute på turné med sitt hyllade album ”Sign o’ the times”. Inför en publik på 8 933 fans spelade han bland annat ”Purple Rain”, ”Kiss” och ”When doves cry”. Därefter blev det två Prince-konserter till på Scandinavium, år 1990 och 1993.

Prince.

Final i Davis Cup

Den 18–20 december 1987 var det återigen dags för final i Davis Cup inne på Scandinavium. Mats Wilander, Anders Järryd och Joakim Nyström var de svenska spelarna på tennisplanen. Sverige mötte och besegrade Indien med 5–0! Publiksiffran var 36 277 åskådare.

Segrare i Davis Cup.
 • Poster för konsert med Deep Purple.

  Deep Purple

  När ett av rockmusikens största band, Deep Purple, återigen gästade Göteborg 1987 var de på turné med sin nysläppta LP ”The house of blue light”. Konserten var en av bandets många konserter på Scandinavium och avslutades på bästa sätt med en urladdning när ”Smoke on the water” spelades.

 • Poster för The Lionel Richie Outrageous tour.

  “Hello, is it me you are looking for?”

  Det var 11 212 fans på plats för att se Lionel Richie på Scandinaviums scen den 28 mars 1987. Världsartisten var då ute på turnén ”The Lionel Richie outrageous tour” med sin senaste LP ”Dancing on the ceiling”.

 • Lionel Richies autograf.

 • Poster för konsert med Duran Duran. Big Live Thing.

  Duran Duran

  Låten "A view to kill" inledde Duran Durans konsert på Scandinavium 1987. Bandet var då ute på turnén "Big live thing tour".

 • Poster för Sovjetiska Statscirkusen.

  Sovjetiska Statscirkusen

  Fantastiska ryttare, hisnande akrobatnummer, cykelkonster, jonglörer, luftartister, clowner och hundar var några av de saker som den Sovjetiska Statscirkusen bjöd på när de underhöll Scandinaviums publik i augusti 1987.

 • Poster för konsert med Suzanne Vega.

  Suzanne Vega

  År 1987 släppte artisten Suzanne Vega sitt album ”Solitude standing” som bland annat innehöll superhiten ”Luka”. Den 14 november kom hon till Göteborg för en konsert på Scandinavium. Publiksiffra: 2 395.

 • Poster för Bryan Adams in concert. Aktuell LP into the fire.

  Bryan Adams första konsert på arenan

  Den 21 november 1987 sjöng 9067 röster med i Bryan Adams fantastiska ”Summer of ’69”. Det var den allra första gången som Mr. Adams gästade Scandinavium. Därefter har det blivit hela fyra gånger till. Flest i publiken var det 1991 när han var aktuell med powerballaden ”(Everything I do) I do it for you” som var soundtrack till Robin Hood. Då var det 12 631 Bryan-fantaster på plats.

 • Poster för Liza Minnelli in concert.

  Liza with a Z

  Den mångfacetterade artisten Liza Minnelli gjorde succé på Scandinavium första gången 1975. Pressen skrev dagen därpå ”Liza vi älskar dig” med stora bokstäver. Sedan dröjde det bara tre år innan stjärnan kom tillbaka till Göteborg för en andra konsert och 1987 hade hon sin tredje.

  1989 var hon tillbaka igen, och då hade hon med sig två andra världsstjärnor…

 • Joakim Thåström.

  Imperiet

  Imperiet med Joakim Thåström i spetsen höll konsert på Scandinavium den 17 januari 1987. Det populära svenska badet var då aktuella med sin LP ”Synd”. ”Fred”, ”Var e vargen” och du ska vara president” spelades inför en publik på 4 068 personer.

 • Poster för konsert med Imperiet.

  Poster från Imperiets konsert.

Evenemangsstatistik 1987

85 evenemang
408 403 evenemangsbesökare

Lista över samtliga evenemang på 80-talet (pdf)

1988

Poster för George Michael. The Faith Tour.

George Michael

1988 var den ena halvan av popduon Wham! på turné med sitt första soloalbum ”Faith”. Vi pratar så klart om George Michael! Den 22 april var det Scandinaviums tur att få besök av den framgångsrike artisten. De 7 995 som såg konserten fick njuta av både Wham!-låtar och låtar från Georges egna debut. 18 år senare kom han tillbaka för en andra konsert.

Whitney Houston sätter det gällande publikrekordet

Den 29 maj 1988 spräcktes Diana Ross publikrekord av Whitney Houston som var ute på världsturnén ”Moment of truth”! Whitney hade då släppt sitt självbetitlade album med superhiten ”I wanna dance with somebody (who loves me)” och var omättligt populär. När hon intog Scandinaviums scen, som var placerad i mitten av arenan, var det 14 606 som dansade med henne. Publikrekordet gäller faktiskt än idag. Whitney kom tillbaka till Scandinavium 1993 och 1999, men ingen av gångerna slog hon sitt eget rekord.

Whitney Houston.
Poster för Carmen. Storan på Scandinavium.

Arenauppsättning av operan Carmen

I september 1988  kom Stora Teatern till Scandinavium med sin uppsättning av operan "Carmen". Totalt blev det elva föreställningar som drog fantastiska 56 144 åskådare till arenan. En av dem var Stefan Sporséns mamma. Hör honom återberätta hennes minne.

Joel Lundqvists första besök i Scandinavium

Första gången Joel Lundqvist besökte Scandinavium var 1988. Då såg han sin första Frölundamatch live. Senare blev det betydligt fler besök till Scandinavium för Joel när han själv började spela för Frölunda Hockey Club och arenan har kommit att betyda mycket för honom. 

Startskottet för amatörboxning för damer

På 80-talet tränade Got Events 2:a vice ordförande Bettan Andersson (V) i Redbergslids boxningsklubb. På den tiden fick kvinnor inte lov att tävlingsboxa, men efter en uppvisningsmatch mellan Bettan och en annan tjej blev det ändring på det! Hör henne berätta mer om detta genombrott i klippet här intill.

 • Sångare.

  Kristen Rock

  Under 80- och 90-talet genomfördes flera kristna rockkonserter på Scandinavium. Den 19 mars 1988 kom hela 12 507 personer till arenan för att lyssna på artister med religiös och svängig repertoar.

 • Poster för husdjursmässa för hela familjen.

  Husdjursmässa

  I april 1988 arrangerades den svenska husdjursmässan på Scandinavium. Besökare kunde bland annat beskåda massvis med olika djurarter och titta på kaninhoppning.

 • Hugo Simon.

  Gothenburg Horse Show

  Världscupfinalen i hoppning arrangeras för andra gången i Scandinavium 1988. Kanadensaren Ian Miller vinner med den legendariska hästen Big Ben. På bilden syns Hugo Simon som är en av tidernas mest populära ryttare. Det ryktas om att hotellen fasade inför Gothenburg Horse Show varje år eftersom det alltid försvann så mycket lakan från rummen. Vi förstår varför!

 • Poster för gospelkonsert. Where the spirit moves. Svart gospel från Chicago.

  Gospelkonsert

  Gospel var ett återkommande inslag på Scandinavium under 80-talet. Den 6 augusti gästade Clay Evans med Fellowship Choir arenan och bjöd publiken på gospel från Chicago.

 • Pavarotti.

  Luciano Pavarotti

  6 578 fans var på plats och fick uppleva när en av tidernas största operatenorer sjöng i Scandinavium! Vi pratar så klart om den italienska världsartisten Luciano Pavarotti, som bjöd publiken på ett riktigt välregisserat framträdande den 1 september 1988. Pavarotti, som arrangerade egna hästtävlingar hemma i Moderna, fick i samband med konserten en Göteborg Horse Show-nål att bära på sin frack.

 • Poster för Davis Cup. World Group Final.

  Davis Cup

  1988 var det dags för Davis Cup igen på Scandinavium. Hela 35 557 åskådare var på plats för att följa tävlingen. Sverige besegrades av finalmotståndet Västtyskland med en Boris Becker i strålande form. Matchresultatet blev 1–4.

Evenemangsstatistik 1988

92 evenemang
545 241 evenemangsbesökare

Lista över samtliga evenemang på 80-talet (pdf)

1989

Premiär för världscupen i dressyr

Under 1980-talet gör dressyren sitt intåg i Scandinavium och 1989 är det dags för den första världscupfinalen i dressyr att hållas i arenan. I startfältet hittade vi bland andra det svenska, framgångsrika ekipaget Louise Lussan Nathhorst & Chirac som slutade på en femte plats. Segern togs dock hem av franska Margit Otto-Crépin på Corlandus. Över 11 000 personer satt på läktaren under klassen, att intresset för dressyr var så stort i Sverige var något som verkligen imponerade på experterna ute i världen. Kanske var det till följd av det som man valde att lägga världscupfinalen i Scandinavium vartannat år under hela 1990-talet?

Se hela segerritten i klippet.

Läs mer om Gothenburg Horse Shows historia.

The Ultimate Event

Frank Sinatra, Liza Minelli och Sammy Davis Jr stod tillsammans på Scandinaviums scen den 15 april 1989. Konserten med den berömda trion kallades för The ultimate event, vilket de sannerligen levde upp till. Stjärnorna hyllades av de 13 150 personerna som satt i publiken och efter evenemanget stod det flera spaltmeter om konserten i tidningarna. Konserten var Frank Sinatras första besök i Sverige på 36 år.

Frank Sinatra, Sammy Davis Jr och Liza Minnelli.

CATS

Mellan den 29 augusti och 15 september 1989 visades musikalen ”Cats” på Scandinavium. Den proffsiga ensemblen gjorde succé som dansanta och sjungande katter. Inte minst Jerry Williams, som gjorde en oförglömlig insats som rockkatten Rum Tum Tugger. Totalt kom 58 902 musikalfantaster för att se musikalen och lyssna på ”Memory” och andra låtar från Andrew Lloyd Webbers musikskatt.

Cats återkom till Scandinavium år 2003 och 2017 med andra uppsättningar.

Artister i musikalen Cats.
 • Joey Tempest.

  Europe tillbaka igen

  Den 20 januari 1989 kommer Joey Tempest och Europe tillbaka till Scandinavium igen. Till denna konsert kom hela 10 509 fans.

 • Poster för landskamp i ishockey mellan Tre Kronor och Sovjet.

  Landskamp i ishockey

  I februari mötte Tre kronor Sovjet i ishockey. Matchen drog en rekordpublik på 12 129 personer och Sovjet vann med 4–3. 

 • Poster för Gothenburg Horse Show.

  Poster för Gothenburg Horse Show och världscupen i dressyr 1989.

 • Poster för Paul Mccartney World Tour.

  Poster för Paul McCartney som gjorde comeback på scenen under turnén med albumet "Flowers in the dirt"

 • Alice Cooper i röd dräkt.

  Skräckrocksångaren Alice Cooper

  En konsert full med skräckeffekter blev det den 1 december 1989 när hårdrockande Alice Cooper gästade Scandinavium. 6 247 fans var på plats. Det var artistens andra konsert på Scandinavium, och en till skulle det bli 1991, men 1989 var han som störst.

 • Jerry Williams som katt.

  Jerry Williams som rockkatten Rum Tum Tugger i musikalen "Cats".

 • Tidningsurklipp. Bon Jovi.

  Bon Jovi

  Amerikanska hårdrocksgruppen Bon Jovi har spelat på Scandinavium fyra gånger. Under den två år långa världsturnén ”New Jersey Syndicate tour” 1989 lockade de störst publik. Då var 10 827 glada fans där och sjöng med i med i den ösiga klassikern ”Livin’ on a prayer”.

Evenemangsstatistik 1989

102 evenemang
600 891 evenemangsbesökare

Lista över samtliga evenemang på 80-talet (pdf)

Om Scandinaviums digitala museum

Om inget annat anges är materialet på denna sida från Idrottsmuseet, Kamerareportage eller Scandinaviums arkiv, samt material som lämnats in av privatpersoner. Vill du också bidra eller saknar du något evenemang? Ser du några fakta- eller skrivfel? Mejla oss gärna på webbansvarig@gotevent.se. Vi blir också glada om du delar med dig av dina magiska minnen från Scandinavium i dina sociala medier genom att använda hashtagen #Scandinavium50.