Hoppa till innehåll

Gamla Ullevis 10-årsjubileum

Gamla Ullevi 10 år!

Tio år av magiska ögonblick

2009 stod Gamla Ullevi äntligen klart. Här kommer ett axplock av magiska ögonblick under arenans tio första år. Under dessa år spelades cirka 700 matcher på vår kära arena, som tillsammans lockade över 3,5 miljoner besökare.

Filmen visar några av de magiska ögonblick vi har upplevt på Gamla Ullevi mellan 2009 och 2019. Mer information om dessa höjdpunkter kan du läsa på denna sida.

Första matchen

5 april 2009 
Arenapremiär och hela 17 531 fotbollsentusiaster var på plats för att se den första matchen någonsin på Gamla Ullevi. Det var derby mellan GAIS och ÖIS i allsvenskan och det grönsvarta laget tog hem segern med 5–1. Första målskytt på Gamla Ullevi blev i samma match Pär Ericsson som då spelade för GAIS.
Spelare från GAIS och ÖIS i en närkamp.

Publikrekord

11 april 2009
IFK Göteborg spelade sin premiärmatch och vann över Djurgårdens IF med 6–0 inför 18 276 åskådare, vilket än idag är publikrekord!

IFK Göteborg står mot läktaren och tar emot publikens jubel.

Invigning av damernas Nationalarena

25 april 2009 
Damlandslagets Nationalarena invigdes i strålande sol med tal av Pia Sundhage, medryckande sambadans och artister som Jerry Williams, Timo Räisänen, Caroline af Ugglas, Alcazar och Amy Diamond.
Invigningsfesten avslutades med en landskamp mot Brasilien och en av världens främsta fotbollsspelare inom damfotboll, Marta. Sverige vann första matchen på sin Nationalarena med 3–1 och publiksiffran var 12 257 personer!
Nilla Fischer och Marta Marta Vieira da Silva i en närkamp.

Sverige i spännande U21-semifinal

26 juni 2009
Sverige var arrangör av U21-EM för herrar och hela Göteborg hade fotbollsfeber. Efter tre gruppspelsmatcher var det dags för semifinal mellan Sverige och England på Gamla Ullevi. De 16 569 personer som var på plats bjöds på en spännande match. Sverige hämtade upp ett 3–0-underläge och efter ordinarie tid var poängställningen 3–3. Matchen förlängdes och avgjordes på straffar. Till slut var det England som stod som vinnare och tog sig vidare till final!
Två av Englands spelare firar med händerna i luften. Bakom går tre besvikna spelare från det svenska laget.

17–0 mot Azerbajdzjan

23 juni 2010 
Sveriges damlandslag slog målrekord när de utklassade Azerbajdzjan i VM-kvalet. Efter 14 insläppta mål gav Azerbajdzjans målvakt Anzhela Temirova upp och fick tröstapplåder från den svenska publiken. Matchen avslutades med 17–0, vilket är den största svenska fotbollssegern någonsin!
Det svenska damlandslaget kramar om varandra medan en av Azerbajdzjans spelare står bredvid och ser besviken ut.

Derby lockar storpublik

9 maj 2011
17 888 taggade fotbollssupportrar fyllde läktarna när IFK Göteborg och GAIS mötte varandra i allsvenskan. Målskytten Tobias Hysén säkerställde en blåvit seger med 2–1 och blev kvällens matchvinnare.
Tobias Hysén tar emot publikens jubel.

EM-matcher visas på storbild

11–19 juni 2012
EM spelades i Ukraina och för alla fans på hemmaplan visades Sveriges gruppspelsmatcher mot Ukraina, England och Frankrike på storbild inne på Gamla Ullevi. På läktaren samlades tusentals fotbollsfans i alla åldrar för att heja fram Sverige tillsammans.
Fotbollssupportrar sitter på läktaren och tittar mot en storbildsskärm som visar en EM-match från Ukraina.

Unik konsert med Leonard Cohen

31 augusti 2012 
Leonard Cohen skulle ha sommarens enda Sverigespelning på Trädgårdsföreningen, men konserten blev flyttad till Gamla Ullevi. Legenden bjöd publiken på en förtrollande musikupplevelse, som än idag är den enda konserten som varit på vår fotbollsarena.
Leonard Cohen sitter framför sin gitarrist och sjunger.

UEFA Womens Euro Sweden

10–24 juli 2013 
Sverige var stolt värdland för UEFA Women’s Euro Sweden. EM-matcherna spelades på sju olika orter runt om i landet och på Gamla Ullevi avgjordes tre gruppspel och en semifinal. Arenan var utsmyckad för en riktig fotbollsfest och när Sverige mötte Tyskland i semifinalen var 16 608 glada fans på plats.
Massor av människor utanför Gamla Ullevi inför UEFA Women's Euro Sweden. Nästan alla är klädda i svensk lagtröja.

Julmatchen!

14 december 2013 
Ishockeypremiär på Gamla Ullevi! Plusgrader och regn utmanade, men till slut låg isen blank för en spektakulär utomhusmatch mellan Frölunda och Skellefteå AIK. Matchen vanns av bortalaget, men julstämningen var på topp bland de 13 452 åskådarna.
Frölunda och Skellefteå AIK står mot varandra på isen inför matchstart.

Invigning av Partille Cup

1 juli 2014 
Världens största handbollsturnering Partille Cup skulle gå av stapeln för 45:e gången och invigningsceremonin flyttades från Scandinavium till Gamla Ullevi för att alla skulle få plats. 13 700 åskådare och 41 deltagande länder var med vid den glädjefyllda invigningen som leddes av Idolvinnaren Erik Grönwall.
Ungdomar går in på planen under invigningen av Partille Cup.

Blåvit seger i Svenska Cupen

17 maj 2015
16 761 personer hade tagit sig till Gamla Ullevi när Svenska Cupen skulle avgöras mellan IFK Göteborg och Örebro SK. Änglarna vann med 2–1 och blev därmed cupmästare för sjunde gången och fick ta emot folkets öronbedövande jubel på hemmaplan!
IFK Göteborg hurrar med pokal och blombuketter i händerna. Laget står bakom en banderoll som det står Cupmästare 2015 på. I bakgrunden syns fullsatta läktare.

Damlandslaget klara för EM

15 september 2016 
Det svenska damlandslaget mötte Slovakien i EM-kvalet och vann med 2–1, vilket blev lagets sjunde raka seger i kvalspelen. Därmed säkrade de sin plats i EM i Nederländerna året därpå och fick ta emot stående applåder från över 11 400 fans.
Damlandslaget firar sin seger med buketter och konfetti.

Revolutionerande landskamp mot Iran

21 oktober 2016
Om matchen skulle bli av var osäkert in i det sista. Sverige mötte Iran och vann med 7–0, men träningsmatchen handlade inte om resultatet. Det var fotbollshistoria som skrevs då det iranska damlandslaget aldrig tidigare hade spelat en match på europeisk mark!
Irans spelare har nickat bollen mot en svensk spelare som hoppar högt upp i luften.

Nytt hybridgräs på arenan

Våren 2017
Gamla Ullevi blir först i Sverige med hybridgräs på en arena för elitfotboll. En komplex matta bestående av 95 procent naturgräs och 5 procent konstgräs läggs och underlaget är av hög kvalité och sköts med noggranna fingrar av våra arenaarbetare på Got Event.
En hand som känner på hybridgräset på Gamla Ullevi.

VM-kval mot Ukraina

30 augusti 2018 
I den näst sista kvalmatchen inför VM i Frankrike tog Sverige emot Ukraina. Målskyttarna Elin Rubensson, Magdalena Eriksson och Kosovare Asllani gjorde varsitt mål och matchen slutade med 3–0. Segern gav det svenska laget ett drömläge inför den sista gruppfinalen mot Danmark tisdagen därpå.
Flera spelare i närkamp. Tre av spelarna hoppar i luften för att nicka bollen.

Finaler i Gothia Cup

20 juli 2019 
För sjätte gången spelades flera av finalerna i Gothia Cup på Gamla Ullevi. Världens största fotbollscup för ungdomar lockade över 14 690 personer och bland de vinnande lagen var glädjeyran total.
Jublande ungdomar som vunnit en final i Gothia Cup.

UEFA Womens Champions League

11 september 2019 
Kopparbergs/Göteborg FC mötte Bayern München i den första UEFA Women’s Champions League-matchen någonsin på Gamla Ullevi. Matchen var jämn, men till slut var det Bayern München som tog hem segern.

Spelare från Kopparbergs/Göteborg FC och Bayern München i en närkamp. Regnet öser ner.

;

Arenapartners Gamla Ullevi