Hoppa till innehåll

Ullevi 60 år

Kollage: Sven Låftman som var ordförande i Svenska Skridskoförbundet, Pelé på Ullevis fotbollsplan. En byggkran som står över Ullevi. Siffran 60.

Ullevis 60-årsjubileum!

2018 fyllde Ullevi 60 år. Häng med på en resa av magiska ögonblick på vår älskade arena!

Inför fotbolls-VM 1958 utlystes en arkitekttävling om ett nytt Ullevi. Uppgiften var inte den enklaste. Kravet var att arenan redan från början skulle fungera för mycket mer än fotboll. Friidrott, skridsko och speedway. Ja, kanske till och med ishockey. Tillslut stod det klart att arkitekterna Fritz Jaenecke och Sten Samuelsson fick uppdraget. Arenan fick de bästa av recensioner, ”en av världens vackraste idrottsplatser” var t ex ett genomgående omdöme från gästande journalister. 2018, 60 år senare är Ullevi fortfarande Nordens största utomhusarena!

Filmen tar med dig på en resa genom åren och visar några av höjdpunkterna från Ullevi. Mer information om dessa magiska ögonblick kan du läsa på denna sida.

Kollage: Gymnastikgrupper som bildar vackra cirkelformationer på planen under invigningsceremonin. Uppställning av det svenska landslaget inför VM i fotboll. Det svenska landslaget som marscherar in på Ullevi inför den första matchen på arenan. Ingemar Johansson med boxningshandskar lyfter ena armen upp i en segergest.

1958 Invigning av Ullevi

Invigningsceremonin ägde rum den 29 maj inför 50 989 besökare där det största idrottsliga intresset knöts till matchen mellan svenska landslaget och Göteborgs stadslag. Centern Bror Mellberg, (AIK) gjorde den första avsparken och matchen slutade 2–2 och var en del i VM-förberedelserna.

1958 VM i fotboll

Totalt spelades sju matcher i Göteborg och totalt 274 256 åskådare var på plats, där matchen mellan Brasilien – Sovjet lockade störst publik. 50 928 åskådare. Det svenska landslaget gjorde endast ett framträdande på Ullevi, i legendariska matchen mot Västtyskland som slutade 3–1 till Sverige. Kurre Hamrins mål i slutminuterna är ett av svensk fotbolls mest klassiska VM-mål. Det var i denna match på Ullevi, inför 49 737 åskådare, som Sverige för första (och hittills enda) gången slagit Västtyskland i VM-sammanhang.

1958 Legendariskt möte i boxning

Den 14 september skedde det legendariska mötet mellan Ingemar Johansson och Eddie Machen på Ullevi. Amerikanen reste till Göteborg, för att få en uppvärmningsmatch, inför hans stundande match om VM-titeln mot Floyd Patterson. Efter 2 minuter och 16 sekunder golvades Eddie Machen av Ingemar Johansson inför 53 614 åskådare på Ullevis läktare och segern för svensken var ett faktum.

Kollage: David Bowie som uppträder i en ljusblå kostym. Anders Michanek som gratuleras av kung Carl XVI efter att ha vunnit SM i Speedway. Rolling Stones som går nedför ett par trappor inför deras konsert. Bruce Springsteen som ser lyckligt ut över publiken. En stor publik som tittar på när Frölunda och Djurgården möter varandra i en ishockeymatch. En konsertbiljett till David Bowie. Rolling Stones logotyp som består av en mun som räcker ut tungan.

1962 Världens första konstfrusna skridskobana med 400-metersvarv kombinerad med ishockeyrink

Vid detaljplaneringen av Ullevis verksamhet beslutades att arenan skulle få en skridskobana och en ishockeyrink. Beslutet ansågs äventyrligt, men visade sig snabbt var kassakor med rekordpublik för båda grenarna.

1962 Publikrekord för hockey på Ullevi

Västra Frölunda spelade allsvensk seriematch mot Djurgårdens IF inför 23 192 åskådare. Siffran är officiell men utan tvekan i underkant då publiken stormade minst två av de ordinarie insläppen och spreds över Ulleviläktarna! Västra Frölunda besegrade Stockholmslaget med 3–2 på hemmaplan i en dramatiska match både på isen och på läktaren.

1974 Speedwayen gör entré

I början av 70-talet gjorde speedwayen entré på Ullevi. Hela fyra gånger stod Ullevi som värd för VM-finaler i sporten. 1974 sattes publikrekordet i speedway till 38 390 och äntligen fick publiken se en svensk vinna guldet, stockholmaren Anders Michanek.

Kollage: Tina Turner och Metallica som uppträder på Ullevi. Jonathan Edwards som hoppar i tresteg och Gwen Torrence som springer 100 meter under VM. En pin som det står EM 92 Göteborg på.

1982 Ullevi får sitt genombrott som konsertarena

Två sommardagar i juni 1982 intar rockstjärnorna Rolling Stones som är ute på Europaturné Ullevi. De drog nära 120 000 i publik och detta visade sig vara startskottet för många konserter på Ullevi framöver.

1985 Två klassiska konserter med Bruce Springsteen

I juni 1985 är det dags för Bruce Springsteen att genomföra två klassiska konserter som gav svenskt publikrekord. Konserten fick Ullevis pyloner att gunga till Bruce när 60 000 samtidigt hoppade i takt. Det som höll på att bli Ullevis ruin blev två konserter som det fortfarande talas om..

1992 EM-final i fotboll

Sverige var värd för EM detta år och finalen spelades på Ullevi mellan Danmark och Tyskland. Sensationen Danmark hade förvaltat sin gratisplats i turneringen bra och de besegrade Tyskland med 2–0. 

1995 VM i friidrott

I samband med sitt 90-årsjubileum hösten 1985 beslutade svenska friidrottsförbundet att ansöka om VM i friidrott till sitt 100-årsjubileum 1995. Vid VM i Tokyo 1991 tilldelades Göteborg arrangemanget i konkurrens med städer som Melbourne, Minneapolis, Aten och Berlin. VM blev ett grandiost skådespel! Det var en oförglömlig sommar med strålande sol och en temperatur som parkerade kring 30-strecket. Jonathan Edwards var mästerskapets stjärna som lyckades höja världsrekordet i tresteg till 18.29! Ett resultat som 23 år senare fortfarande står ohotat i rekordböckerna.

Kollage: U2, Madonna, Håkan Hellström och Bruce Springsteen som uppträder på Ullevi. Sanna Kallur med den svenska flaggan efter att ha vunnit guld i 100 meter häck. Peder Fredricson på hästryggen under EM i ridsport.

2001 hårdrock med AC/DC

Med Ullevis allt bredare repertoar av evenemang så kom också hårdrocken för att stanna i Göteborg. AC/DC var först ut 2001, med svenska Lok och Hardcore Superstar som förband.

2004 Metallicas första Ullevikonsert 

2004 gör Metallica sin första konsert på Ullevi med turnén Some kind och monster” och Ullevi blir till ett hav av unisont headbangande huvuden, "likt sjögräs i ett stormigt hav."

2006 EM i friidrott arrangeras i Göteborg

Vid den här tidpunkten upplevde Sverige en storhetstid inom friidrotten och succén var total med fem medaljer för Sverige. Sedan 1995 är friidrotten en del av Ullevis utbud. Ett evenemang som återkommer årligen är Världsungdomsspelen, en titt i tävlingens startlistor visar att guldmedaljörer ifrån mästerskapet 2006 har alla deltagit i spelen.

2009 Coolaste scenbygget någonsin?

Lördag den 1 augusti 2009 var snudd på magisk, med sol, värme och i stort sett vindstilla. U2 och deras 360 Tour hade anlänt till Ullevi. Det är ingen underdrift att påstå att, huvudattraktionen vid sidan av bandet själva och deras musik, var det gigantiska scenbygget med smeknamnet ”The Claw”. Den 30 juli 2011 när U2 360-scenen demonteras för sista gången, hade turnén sett av över 7 miljoner fans.

2009 Kvinnlig glans på Ullevi

Madonna gästar Ullevi för första gången med ”Sticky & Sweet Tour” som ses av 119 000 besökare under två dagar.

2012 Sommarkväll med the boss

"The stadium breaker", som den korrekta undertiteln lyder, avslutar Bruce Springsteens konsert sommarkvällen den 28 juni, inför 66 000 euforiska besökare.

2015 Konsert blir till världsnyhet

Den 12 juni var det dags för Foo Fighters konsert på Ullevi. Spelningen går till historien då sångaren Dave Grohl lyckades med konststycket att trilla av scen, bryta benet men ändå slutföra konserten sittandes.

– Jag kan kanske inte kan gå eller springa men jag kan fortfarande spela gitarr och skrika, sa Dave Grohl från scenen.

2016 Publikrekord 70 144

Håkan Hellström har näst intill fyllt Sveriges mest klassiska konsertarena tre gånger på två år. Kvällen den 5 juni är så vacker som den svenska sommaren över huvud taget kan bli. Håkan slår sitt egna publikrekord ifrån 2014, och det officiella publikrekordet för Ullevi lyder 70 144.

2017 FEI EM i ridsport

21–27 augusti intog 300 av Europas bästa ryttare och 600 hästar Göteborg som tävlade på Heden, i Slottsskogen och på Ullevi. Det blev svenska framgångar på Ullevi i form av lag-silver i hoppning (Malin Baryard Johnsson, Peder Fredricson, Douglas Lindelöw och Henrik von Eckermann) och EM-guld på hemmaplan för Peder Fredricson och All In efter stor spänning in i det sista.

Kollage: Ed Sheeran uppträder på Ullevi. Evenemangsaffischer för fotbollsmatch mellan Sverige och Peru, Summerburst, Foo Fighters och Guns n roses.

;

Arenapartners Ullevi