Upplev magiska ögonblick i Scandinaviums digitala museum

I samband med att Göteborg fyller 400 år firar vi även att Scandinavium har 50-årsjubileum. För att uppmärksamma jubilaren har vi skapat ett digitalt museum fullt av magiska ögonblick från arenans begynnelse fram till idag.

Vi har botaniserat och dykt ner i Scandinaviums minst sagt gedigna arkiv och förevigat gamla posters, autografer, biljetter och foton. Dessutom har flera personer bidragit med sina bästa minnen från arenan. Välkommen att följa med på en ordentlig nostalgitripp genom åren!

Arenans begynnelse på 70-talet

1971 står Göteborgs nya arena klar och redan under det första årtiondet genomförs över 1000 evenemang på Scandinavium. Konserter med stora artister som Johnny Cash, Abba och Rolling Stones, världsmästerskap i fäktning, brottning och konståkning, den första upplagan av Gothenburg Horse Show och Frölundas första seriematch i sin nya hockeyborg var några av de magiska ögonblick som publiken fick uppleva.

Ta mig till 70-talet

80-talet

Under 80-talet sker flera viktiga händelser ur Scandinaviums historia. Bland annat arrangeras en världscupfinal i dressyr på arenan för allra första gången, Sverige vinner Davis Cup, Whitney Houston sätter ett publikrekord som håller än idag och Lill Lindfors tappar kjolen framför miljontals tv-tittare under Eurovision Song Contest.

Ta mig till 80-talet

 90-talet.

90-talet

Scandinaviums 90-tal bjöd på stora mästerskap som VM i handboll, bordtennis och kortbanesimning. På konsertfronten såg vi flera av årtiondets största artister; New kids on the block, Red hot chili peppers, Backstreet Boys, Aqua och många fler. Dessutom fick vi vara med om några av Gothenburg Horse Shows starkaste ögonblick, som avtackningen av sagohästen Milton och Louise "Lussan" Nathhorsts historiska seger i dressyrens världscupfinal.

Ta mig till 90-talet

Kollage med evenemang på 00-talet.

00-talet

Det nya milleniet startade med en rad stora evenemang på Scandinavium! Sverige tog brons i ishockey-VM och Frölunda vann två SM-guld! Arenan stod värd för mästerskap i konståkning, sportskytte och handboll. I konsertväg kunde vi se stora svenska och internationella artister som Britney Spears, Beyonce, Westlife, Håkan Hellström och Kent. Det var också under 00-talet som stora musikevenemang som Melodifestivalen, Idol och P3 Guld gjorde entré på arenan. Ett av de populäraste evenemangen var musikalen Mamma Mia som fick människor att vallfärda till Göteborg!

Ta mig till 00-talet

10-talet.

10-talet

10-talet var ett årtionde fullt av humorshower med både den svenska och internationella komikereliten på Scandinavium. Mia Skäringer satte till och med rekord med sex utsålda föreställningar! Det var också väldigt mycket handboll på arenan – SM-finaler, VM för herrar, OS-kval, EM för damer och matcher med Redbergslids IK. Vi fick också se Sverige vinna VM i konståkning för team och VM i innebandy, Frölunda bli CHL-mästare för tredje gången, unga ryttaren Angelica Augustsson sätta eliten på plats i världscupen och flera imponerande prestationer under Inomhus-EM i friidrott. Jerry Williams, Kent och Elton John tog farväl av sina fans på arenan, medan artister som Veronica Maggio, Laleh, Lars Winnerbäck och Mumford & Sons klev upp Scandinaviums scen för första gången.

Ta mig till 10-talet

Gothenburg Horse Show's historia

Gothenburg Horse Show har arrangerats i Scandinavium sedan 1977. Världsstjärnorna har redan sedan starten avlöst varandra och det var här ridsportens världscup grundades 1979. Många magiska ridsportminnen har skapats i Scandinavium och här har vi försökt samla de allra största händelserna genom åren! 

Ta mig Gothenburg Horse Show's historia 

Vad är ditt bästa minne från Scandinavium?

Dela gärna med dig av dina bästa minnen under hashtag #Scandinavium50 och följ oss i sociala medier:

Scandinaviums Facebook
Scandinaviums Instagram

En del av Göteborgs 400-årsjubileum