Hoppa till innehåll

Janne Lungberg

Platschef Janne Lungberg på Gamla Ullevis läktare.

Gamla Ullevi – flitigast i klassen

Arenan är en av Europas mest använda elitarenor och saknar speluppehåll på sommaren. Det är förklaringen till gräsets utsatthet på Gamla Ullevi. Men som tur är finns det en som gör vad han kan för att skydda planen – platschefen Janne Lungberg.

Gamla Ullevi är inte bara landslagets nationalarena utan också hemmaarena till Öis, Gais och IFK. Arenan används också flitigt under världens största ungdomsturnering i fotboll Gothia cup. Det blir uppåt 70 matcher per säsong. Vem som helst kan räkna ut att gräset måste tåla en del. 2017 fick planen sin nuvarande gräsblandning med 95 procent äkta gräs och fem procent syntetiska isydda fiberstrån.

– Ska du spela på riktigt gräs är det här det bästa som finns på marknaden. Vi har ett av de bästa gräsalternativen här, säger Janne Lungberg.

Han berättar att många besökare misstar planen för konstgräs men när de kikar närmare ser de att det är riktigt gräs. På damernas landskamp 2019 fick vi till och med kommentaren från matchdelegaten att planen inte dög att spela fotboll på, den liknade ju mer en golfgreen. Minst skada på planen gör också damerna. De sliter inte lika mycket på gräset som herrarna. ÖIS, Gais och Blåvitt är lika tuffa mot gräset alla tre, berättar han.

I de flesta andra länder har man speluppehåll på sommaren vilket tillåter renovering av gräset när det växer som bäst. Men i Sverige har både Allsvenskan och Superettan sitt uppehåll vintertid, med spel hela sommaren. Möjligheten att renovera gräset i juni och juli finns alltså inte. Underlaget måste skötas på ett visst sätt, till exempel ska gräsbotten rensas och hela gräsmattan sås om vartannat år. Något som gjordes under vinteruppehållet 2018 vilket orsakade förseningen i samband med premiären 2019.

;