Hoppa till innehåll

Mikael Jansson

Platschef Mikael Jansson på Scandinaviums läktare.

Scandinavium – arenan som aldrig sover

När Frölundapubliken lämnar Scandinavium så börjar arbetet för Mikael Jansson och hans kollegor. Det är då förvandlingsnumret – och nedräkningen börjar.

Det var när platschef Mikael Jansson själv var gäst som han fick upp ögonen för Scandinavium.

– Det var en helg när jag var på hårdrockskonsert på fredagen och hockey på lördagen och då slog det mig hur imponerade det var att de hunnit bygga om hela arenan på bara ett dygn, säger Mikael Jansson.

Så när jobbet som platschef dök upp var det en självklarhet för honom att söka. Och nu är det han och hans kollegor som, uppåt 150 gånger varje år, anpassar arenan till stjärnor som Elton John och Backstreet boys för att bara ett dygn senare ha den redo för Frölunda Indians.

För att till exempel anpassa Scandinavium till handboll efter en hockeymatch jobbar 25 personer hela natten med att täcka isen med flera olika lager och till sist trägolvet. Och då är bara själva grunden klar. Sen återstår linjer och målburar, läktare och spelarutrymmen, något som dagskiftet löser. Med uppåt 100 evenemang varje år blir det några upp- och nedmonteringar av arenan för Mikael Jansson och hans kollegor.

– Vårt arbete ställer krav på enorm flexibilitet. Går RIK till slutspel blir det nya ombyggnader och går Frölunda till slutspel ställs det andra krav på arenan och planeringen ändras, säger han.

Det överlägset största förvandlingsnumret är Gothenburg Horse Show. Inte bara själva arenan byggs om utan ytor som mässans garage blir stall, sporthallarna blir ackrediterings-center och Träningshallen förvandlas till framridningsarena. Och när sista hästen hoppat klart och evenemanget är slut ska allt återställas på mindre än 48 timmar.

– Efteråt är jag väldigt stolt att vi lyckats genomföra det. Över medarbetarna och allt vi presterat. Det är ett magiskt ögonblick, säger han.

Men kärleken till hårdrock, som fick honom att söka jobbet på Scandinavium, avgör ändå när arenan är som finast i hans ögon:

– När In flames står på scen och kör för ett fullsatt Scandinavium, då är arenan riktigt snygg säger han.
;