Hoppa till innehåll

Digitalt museum

Kollage över historiska evenemang på Scandinavium. I mitten syns en logotyp med siffran 50.

Scandinaviums digitala museum

I samband med att Göteborg fyllde 400 år firade vi även att Scandinavium hade 50-årsjubileum. För att uppmärksamma jubilaren skapade vi ett digitalt museum fullt av magiska ögonblick från arenans första dagar fram till idag.

Vi botaniserade och dykte ner i Scandinaviums minst sagt gedigna arkiv och förevigade gamla posters, autografer, biljetter och foton. Dessutom bidrog flera personer med sina bästa minnen från arenan. Välkommen att följa med på en ordentlig nostalgitripp genom åren!

Arenans begynnelse på 70-talet

Kollage med evenemang som varit på Scandinavium 1970 till 1979. Bland annat syns Kiss, Dolly Parton, Rolling Stones och Diana Ross.

1971 står Göteborgs nya arena klar och redan under det första årtiondet genomförs över 1000 evenemang på Scandinavium. Konserter med stora artister som Johnny Cash, Abba och Rolling Stones, världsmästerskap i fäktning, brottning och konståkning, den första upplagan av Gothenburg Horse Show och Frölundas första seriematch i sin nya hockeyborg var några av de magiska ögonblick som publiken fick uppleva.

Ta mig till 70-talet

80-talet

Kollage med evenemang som varit på Scandinavium 1980 till 1989. Bland annat syns Lill Lindfors, George Michael, Magnus Uggla och Liza Minelli.

Under 80-talet sker flera viktiga händelser ur Scandinaviums historia. Bland annat arrangeras en världscupfinal i dressyr på arenan för allra första gången, Sverige vinner Davis Cup, Whitney Houston sätter ett publikrekord som håller än idag och Lill Lindfors tappar kjolen framför miljontals tv-tittare under Eurovision Song Contest.

Ta mig till 80-talet

90-talet

Ett kollage med bilder från evenemang på Scandinavium under 1990 till 1999. Bland annat syns Depeche Mode, David Bowie och Prodigy.

Scandinaviums 90-tal bjöd på stora mästerskap som VM i handboll, bordtennis och kortbanesimning. På konsertfronten såg vi flera av årtiondets största artister; New kids on the block, Red hot chili peppers, Backstreet Boys, Aqua och många fler. Dessutom fick vi vara med om några av Gothenburg Horse Shows starkaste ögonblick, som avtackningen av sagohästen Milton och Louise "Lussan" Nathhorsts historiska seger i dressyrens världscupfinal.

Ta mig till 90-talet

00-talet

Ett kollage med bilder från evenemang på Scandinavium under 2000 till 2009. Bland annat syns Dalai Lama, Beyonce och Britney Spears.

Det nya milleniet startade med en rad stora evenemang på Scandinavium! Sverige tog brons i ishockey-VM och Frölunda vann två SM-guld! Arenan stod värd för mästerskap i konståkning, sportskytte och handboll. I konsertväg kunde vi se stora svenska och internationella artister som Britney Spears, Beyonce, Westlife, Håkan Hellström och Kent. Det var också under 00-talet som stora musikevenemang som Melodifestivalen, Idol och P3 Guld gjorde entré på arenan. Ett av de populäraste evenemangen var musikalen Mamma Mia som fick människor att vallfärda till Göteborg!

Ta mig till 00-talet

10-talet

Ett kollage med bilder från evenemang på Scandinavium under 2010 till 2019. Bland annat syns Green Day, Mia Skäringer, Elton John, Googosh och Ricky Gervais.

10-talet var ett årtionde fullt av humorshower med både den svenska och internationella komikereliten på Scandinavium. Mia Skäringer satte till och med rekord med sex utsålda föreställningar! Det var också väldigt mycket handboll på arenan – SM-finaler, VM för herrar, OS-kval, EM för damer och matcher med Redbergslids IK. Vi fick också se Sverige vinna VM i konståkning för team och VM i innebandy, Frölunda bli CHL-mästare för tredje gången, unga ryttaren Angelica Augustsson sätta eliten på plats i världscupen och flera imponerande prestationer under Inomhus-EM i friidrott. Jerry Williams, Kent och Elton John tog farväl av sina fans på arenan, medan artister som Veronica Maggio, Laleh, Lars Winnerbäck och Mumford & Sons klev upp Scandinaviums scen för första gången.

Ta mig till 10-talet

20-talet

Ett kollage med bilder från evenemang på Scandinavium under 2020 och 2021. Bland annat syns Zara Larsson, Sabaton, Miriam Bryant, Jim Gottfridsson och GES.

Början av 20-talet var en speciell tid, men trots det fick vi ta del av flera magiska ögonblick på Scandinavium. Till exempel inledde vi 2020 med handbolls-EM, vårt eget evenemang Gothenburg Horse Show och fantastiska konserter med Sabaton och Miriam Bryant. Därefter svepte coronapandemin över världen, vilket innebar publikrestriktioner och att Scandinavium fick fira 50 år med tomma läktare. Men den 30 september fick vi äntligen fylla arenan igen och en stor publik kom för att se Frölunda HC! GES var först ut med att välkomna konsertpubliken tillbaka, och därefter intog även de svenska storheterna Zara Larsson och Takida arenans scen.

Ta mig till 20-talet

Gothenburg Horse Show's historia

Gothenburg Horse Show har arrangerats i Scandinavium sedan 1977. Världsstjärnorna har redan sedan starten avlöst varandra och det var här ridsportens världscup grundades 1979. Många magiska ridsportminnen har skapats i Scandinavium och här har vi försökt samla de allra största händelserna genom åren! 

Ta mig Gothenburg Horse Show's historia 

Vad är ditt bästa minne från Scandinavium?

Dela gärna med dig av dina bästa minnen från Scandinavium i dina sociala medier, tagga @ScandinaviumArena!

Scandinaviums Facebook
Scandinaviums Instagram

Om Scandinaviums Digitala Museum

Om inget annat anges är materialet i det digitala museet från Idrottsmuseet, Kamerareportage eller Scandinaviums arkiv, samt material som lämnats in av privatpersoner. Vill du också bidra eller saknar du något evenemang? Ser du några fakta- eller skrivfel? Mejla oss gärna på webbansvarig@gotevent.se.

En del av Göteborgs 400-årsjubileum. Göteborg 1621-2021.

;

Arenapartners Scandinavium