Gothenburg Horse Shows historia
Gothenburg Horse Show är Got Event och Scandinaviums enda helt egna evenemang. Vi är stolta över att årligen sedan 1977 få förädla och föra arvet vidare från en av världens mest populära ridsporttävlingar. 1979 var det i Scandinavium som den allra första världscupfinalen arrangerades, och sedan dess har över 25 världscupfinaler i hoppning, dressyr och körning avgjorts här. Scandinavium och Gothenburg Horse Show bär därför epitetet ”Home of the FEI World Cup™”.
Den 25–27 mars 1977 arrangerades Gothenburg Horse Show för allra första gången. Initiativtagare var den lokala föreningen Clarebergs Ridklubb med Lars & Liz Parmler i spetsen. Det var startskottet för vad som skulle bli ett årligen återkommande evenemang med ryttare och hästar från hela världen på plats i Scandinavium. Redan första året kom 38 184 hästentusiaster till arenan för att ta del av de internationella hopptävlingarna. Resten är historia och idag är Gothenburg Horse Show en av världens ledande inomhustävlingar inom ridsport.
Väldigt stor del av allt arbete bakom Gothenburg Horse Show gjordes helt ideellt av funktionärer från Clarebergs Ridklubb, och än idag finns det faktiskt funktionärer som återkommer varje år!
Redan från allra första början var publiken en otroligt viktig faktor för tävlingarnas succé. Den euforiska stämningen som infann sig i arenan var smått otrolig och något som var nytt för de internationella ryttarna. Stämningen i arenan fortfarande ett av evenemangets största signum.
I GHS-podden finns ett helt avsnitt som handlar om de allra första åren och vilka utmaningar arrangörerna mötte när en ridsporttävling för första gången skulle anordnas i en ishockeyarena!
När Gothenburg Horse Show för tredje gången skulle arrangeras 1979 hade tävlingarna redan hunnit bli en internationell succé. Den allra första världscupfinalen arrangeras i Scandinavium med den legendariska duon Hugo Simon och Gladstone som vinnare. I startfältet hittar vi bland annat en ung lovande talang vid namn John Whitaker. John kom senare att tillsammans med Milton bli en av världens mest ikoniska ryttare. Sedan 1979 har hoppningens världscupfinal återkommit hela 15 gånger till Scandinavium, och de år man inte arrangerat finalen har den sista deltävlingen i världscupens västeuropeiska liga avgjorts under Gothenburg Horse Show – och gör så än idag.
Europas bästa inomhustävling
Under mitten av 1980-talet blev Gothenburg Horse Show av ryttarna framröstat som Europas bästa inomhustävling. Denna prestigefyllda utmärkelse har evenemanget fått erhålla flertalet gånger sedan dess. Senast var 2019 då dressyrryttarna framhöll Gothenburg Horse Show som världens bästa inomhustävling igen.
Dessa utmärkelser är såklart väldigt hedrande och är helt tack vare den fantastiska publiken, trogna samarbetspartners och inte minst de lojala funktionärerna.
Dressyrens intåg
1982 gjorde dressyren sitt intåg i Scandinavium, och 1989 arrangerades dressyrens första världscupfinal under Gothenburg Horse Show. Att hela 11 000 personer då såg Margit Otto-Crépin, Frankrike, på Corlandus vinna World Cup imponerade på dressyrexperterna ute i världen.
Något som inte så många känner till är att det var i Scandinavium som grundidén till dagens Kür föddes. Det började som en uppvisning under Gothenburg Horse Show där två ekipage till musik red en så kallad pas de deux - två ekipage som rider ett synkroniserat dressyrprogram till musik. Konceptet utvecklades vidare till en ren tävlingsklass som idag är en av våra mest uppskattade - küren där ryttarna själva komponerar och tonsätter sitt program.
Världscupfinaler under -90 talet
Visste ni att det arrangerades en världscupfinal i Scandinavium -varje- år under 1990-talet? Vartannat år dressyrens final, och vartannat år hoppningens. Vi fick se sagohästen Milton vinna tillsammans med John Whitaker 1991, och 1993 var det den legendariska Ratina Z som med Ludger Beerbaum lyckades ta segern med Milton och John på en andra plats.
1995 tackas Milton av inför fullsatta läktare. Milton är den genom tiderna mest kända hästen och har gjort ett enormt avtryck på ridsporthistorien. Milton och John Whitakers karriär hyllas än idag, bl.a. var de först att väljas in i GHS Hall of Fame som introducerades 2019.
1999 får vi njuta av ett annat makalöst hoppekipage - Rodrigo Pessoa och Baloubet du Rouet. I Scandinavium vinner de världscupfinalen för andra gången av tre på raken, en helt enastående bedrift och än idag har inget annat hoppekipage klarat av samma!
Dressyrdrottningarna i Scandinavium
Under 1990-talet inträffade för dressyren flera betydande händelser under Gothenburg Horse Show. 1992 tog den då 22-åriga Isabell Werth sin allra första världscupfinalseger, vilket var startskottet på en legendarisk karriär och som ännu är aktiv. Isabell är den genom tiderna mest framgångsrika dressyrryttaren och har bl.a. 34 mästerskapsguld på sin meritlista varav bl.a. sex OS-guld och sju VM-guld. Senast hon tävlade Scandinavium var 2019 då hon återigen stod överst på pallen i världscupfinalen, denna gång med Weihegold OLD.
Ett annat av -90talets mest framgångsrika dressyrekipage som var flitigt återkommande till Gothenburg Horse Show är Anky van Grunsven och den makalösa Bonfire. De är ett av världens genom tiderna mest vinstrika ekipage och vann bl.a. världscupfinalen 1995, 1996 (i Scandinavium), 1997, 1999 och 2000.
De första svenska framgångarna
1998 var dock året alla svenskar väntat på – äntligen skulle vi få en svensk som vann en världscupfinal, dessutom skedde det på hemmaplan under Gothenburg Horse Show. Louise ”Lussan” Nathhorst och Walk on Top dansade hem segern till tonerna av den specialgjorda kürmusik skriven av självaste Benny Andersson. ”Lussan” är än idag den enda svensken som lyckats vinna en världscupfinal oavsett gren. Motståndet var exceptionellt starkt - på andra plats hittar vi nämligen tidigare nämnd Anky van Grunsven med Bonfire och på tredje plats Isabell Werth med Antony.
1990-talet bjöd även på de första riktigt stora svenska framgångarna i hoppning. 1996 stod Rolf-Göran Bengtsson tillsammans med sin Paradiso som segrare i den prestigefyllda Gothenburg Trophy. Rolf-Göran Bengtsson är en av Gothenburg Horse Show’s absolut mest populära ryttare och har haft många stora framgångar i Scandinavium sedan dess. Den senaste var 2019 när han återigen vann Gothenburg Trophy inför fullsatta läktare, denna gång tillsammans med Oak Grove's Carlyle.
I världscupsammanhang var Peter Eriksson tillsammans med Robin Z den mest framgångsrika svensken under -90talet i Scandinavium. 1995 slutade de på sjätteplats i finalen där Nick Skelton och Dollar Girl segrade!
Körningen introduceras
2002 introducerades en ny tävlingsgren i Scandinavium – körningen. Körningen hade tidigare varit ett populärt showinslag men under 2000-talet blev det allvar av tävlingarna. Då fick nämligen även körningen en egen världscup, med den sista och avgörande finaltävlingen i Göteborg. 2017 var det återigen dags för en spännande världscupfinal i Scandinavium under Gothenburg Horse Show. Sedan dess har körinslaget dock inte återkommit till Scandinavium.
Svenska framgångar i hoppning
Under 2000-talet och framåt har svensk ridsport fullständigt exploderat med många stora segrar och framgångar. Många av dessa har vi fått uppleva i Scandinavium med den extatiska publiken som får taket att lyfta efter de enastående prestationer vi har fått se under Gothenburg Horse Show.
2005 vann Rolf-Göran Bengtsson ännu en gång Gothenburg Trophy, denna gången med Grandina. Grandina var då Rolfs tredjehäst efter MacKinley och Celestial, vilket gör prestationen extra exceptionell.
Ett annat välkänt ekipage är såklart Malin Baryard och Butterfly Flip. Tillsammans tävlade de i Scandinavium 10 år på rad med seger i Europafinalen 2004 som främsta merit. Individuellt gjorde de den makalösa prestationen att ta sig till världscupfinal inte mindre än fem gånger mellan 2002-2008. Partnerskapet mellan Malin & Flippan var något utöver det vanliga. Tillsammans tog de flera framskjutna resultat i världscupen och 2003 utsågs de till världens bästa ekipage. De kämpade tillsammans, visade en samhörighet och kärlek som vi sällan sett både före och efter deras tid.
2009 går Svante Johansson från Varberg in i hoppningens världscup och tillsammans med hingsten Saint Amour 1125 får de allt att stämma och tar en sensationell seger inför en helt begeistrad hemmapublik. Jublet i arenan visste inga gränser när ekipaget red in till prisutdelningen till tonerna av ”We are the champions” med Queen. I samma klass var dessutom Rolf-Göran Bengtsson och Quintero La Silla tredjeplacerade efter ett ynka nedslag i omhoppningen.
2011 var det Angelica Augustsson som med sin Mic Mac du Tillard (då vid namn Midtown Du Tillard) skrällde till och som yngsta person någonsin vann hon en världscupdeltävling. Arenan fullkomligt exploderade när Onsala-tjejen i sin första 5-stjärniga tävling går in framför hemmapubliken och sätter hela världseliten på plats. Mic Mac du Tillard är dessutom en riktigt karaktäristisk häst som höll hela publiken på spänn genom sin mycket speciella teknik!
2015 presenterade sig en ny världsstjärna för hemmapubliken då All In tillsammans med Peder Fredricson inför hemmapubliken tog sin första riktigt stora seger genom Gothenburg Trophy. Framgångssagan har efter det fortsatt med ett EM-guld, EM-silver och OS-silver för ekipaget som fortfarande är aktiva.
Henrik von Eckermann med sin omåttligt populära Mary Lou stod smått sensationellt för segern i världscupklassen både 2017 och 2018 – vilket är otroligt ovanligt att samma ekipage vinner på samma plats två år i rad.
2019 arrangerades världscupfinalerna igen under Gothenburg Horse Show, främsta svensk blev då Peder Fredricson som med Catch Me Not S slutade på tredje plats. Samma år slog Rolf-Göran Bengtsson till ännu en gång i Gothenburg Trophy och tog hand om segern tillsammans med Oak Grove's Carlyle. Dessutom fick vi se svenskorna Irma Karlsson och Stephanie Holmén på andra och tredje plats.
Svenska framgångar i dressyr
Under 2000-talet och framåt har även de svenska dressyrryttarna haft stora framgångar under Gothenburg Horse Show. En riktig publikfavorit är Briar 899 som tillsammans med Jan Brink dominerade svensk dressyr under ett helt decennium. 2007 och 2009 står ekipaget överst på prispallen i Scandinavium efter att ha vunnit både Grand Prix och Kür vid båda tillfällena.
2009 gör dessutom ekipaget sitt sista tävlingsår tillsammans och vilket avslut på en helt makalös karriär!
Briar 899 och Jan Brink stod för en ny våg inom kürmusiken när de med en kür av Eurovisionvinnaren 2005 ”My number one” framförd av Elena Paparizou i en mix med artisten Arashs låt Temptation hade ett svårt innovativt program. Modernt, snärtigt och med en mycket klar takt som Briar och Jan Brink dansade till och publiken med dem, oförglömligt.
Även Patrik Kittel och Tinne Vilhelmsson Silfvén är svenska dressyrryttare som haft stora framgångar under Gothenburg Horse Show. Båda två har varit placerade flertalet gånger i världscupklassen och är några av våra mest populära, återkommande ryttare i Scandinavium.
Hall of Fame
Under 2019 års tävlingar och världscupfinaler introducerades GHS Hall of Fame med syfte att hedra de personer och hästar som har betytt extra mycket för Gothenburg Horse Show’s historia. Publik och funktionärer har nominerat fram profiler som sedan blivit valda av en jury. Hittills har följande personer och hästar blivit utvalda:
2019
John Whitaker & Milton
Louise Nathhorst & Walk on Top
Lars & Liz Parmler
Rolf-Göran Bengtsson
2020
Hugo Simon
Isabell Werth
Jan Fristedt
Butterfly Flip
Briar 899