Hoppa till innehåll

Scandinavium

Volleyboll-EM

Datum ej fastställda.

Volleyboll-EM 2026 till Sverige – Göteborg blir värdstad

Sverige och Göteborg får den historiska äran att arrangera damernas Volleyboll-EM 2026 tillsammans med Turkiet, Tjeckien och en ännu inte presenterad arrangör. Scandinavium blir volleybollborgen där totalt 15 gruppspelsmatcher kommer avgöras.

2026 blir ett historiskt år! För första gången någonsin står Sverige värd för ett Volleyboll-EM för damer. I Sverige avgörs en av de fyra EM-grupperna. Övriga EM-grupper avgörs i Turkiet, Tjeckien och ett ännu inte presenterat värdland, där de två förstnämnda även arrangerar slutspelsfasen.

Scandinavium blir skådeplatsen för 15 gruppspelsmatcher inom loppet av åtta dagar, med start under andra halvan av augusti 2026. Sveriges framgångsrika volleybolldamer kommer spela totalt fem EM-matcher i Scandinavium. 

Sveriges tredje raka EM-slutspel

Totalt sex landslag kommer ingå i gruppen som avgörs i Göteborg. Vilka Sveriges motståndare blir avgörs genom lottning efter att EM-kvalet fullbordats i början av augusti 2025.

Som värdland är svenska damlandslaget direktkvalificerat för Europamästerskapet 2026. Med sprudlande energi och ständigt överträffade förväntningar har laget gått från klarhet till klarhet de senaste åren. Utöver två raka EM-slutspel (2021, 2023) har det bärgats dubbla European Silver League-titlar samt silver i både Golden League och Challenger Cup. Historiskt starka resultat som fått till följd att enorma kliv tagits på världsrankingen och att man i år kan kvalificera sig för Volleyboll-VM för första gången någonsin.

Första ”Hemma-EM” på 37 år

Senast Sverige stod arrangör för ett internationellt volleymästerskap på seniornivå var 1989 då herrarnas Volleyboll-EM avgjordes i Stockholm och Örebro. Sverige var under ledning av tränarlegendaren Anders Kristiansson mitt inne i sin guldålder och lyckades bärga ett historiskt silver inför fullsatta läktare i Globen.

Total volleyfeber rådde, inte minst efter att man i semifinalen hade lyckats besegra det Sovjet som klev in i mästerskapet med nio (!) raka EM-guld och som fram till drabbningen men Sverige hade ansetts vara oslagbart.

37 år senare skriver vi 2026 och då kommer det vara dukat för en ny storslagen volleybollfest på svensk mark – den här gången i Göteborg och Scandinavium.

Appen Got Event Tillgänglighet

Med appen Got Event Tillgänglighet blir evenemanget mer tillgängligt för dig som behöver syntolkning, teckenspråkstolkning eller förstärkt arenaljud (hörselslinga).

Hörselslinga

Tillgängligt.

Ej tillgängligt.

Tillgängligt följande datum

{{formatDate(item.date)}}

Teckenspråkstolkning

Tillgängligt.

Ej tillgängligt.

Tillgängligt följande datum

{{formatDate(item.date)}}

Syntolkning

Tillgängligt.

Ej tillgängligt.

Tillgängligt följande datum

{{formatDate(item.date)}}